6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialAscensiunea unui premier al României. Episodul V: Victor Ponta a iertat Rompetrol...

Ascensiunea unui premier al României. Episodul V: Victor Ponta a iertat Rompetrol de jumătate de miliard de dolari și a amânat majorarea redevențelor Petrom

În 22 ianuarie 2014, Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, ştergea oficial printr-o semnătură pe o hotărâre de guvern, jumătate de miliard de dolari din datoriile Rompetrol, în ciuda avizului negativ al Curții Constituționale și a cererii explicite adresate de președintele României de a nu face asta. Ca să pregătească terenul pentru „ștergerea datoriilor“, Victor Ponta l-a pus negociator în relația cu Rompetrol pe Gabriel Dumitrașcu, personaj implicat la începutul anilor 2000 în afacerea Roșia Montană, aflându-se la conducerea Roșia Montană Gold Corporation între 2001 și 2005.

Ce nu știau românii la momentul deciziei premierului Ponta de a șterge cu radiera datoriile imense ale companiei petroliere este că firma de publicitate a familiei Ponta a prestat cu câțiva ani mai devreme servicii pentru Rompetrol. Asta s-a întâmplat atât sub patronatul lui Dinu Patriciu, cât și sub kazahi. Acum vedem că statul va încasa doar 270 din cele 760 de milioane de dolari cu care a creditat compania în 2003, când Ponta era în Guvern ocupantul postului de șef al Corpului de Control al premierului Năstase.

Este vorba de firma Herțanu Projects SRL, fondată în 2004 de Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta (cu 95% din părțile sociale) și Cornelia Naum, mama ex-premierului (cu 5% din părțile sociale). Firma a avut-o manager o perioadă pe sora sa, Alexandra Ponta (căsătorită Herțanu) conform profilului său public de pe LinkedIn, informație care însă a dispărut ulterior publicării de către „România liberă“ a primului articol despre afacerile familiei Ponta.

Sediul social al firmei Herțanu Projects SRL a fost stabilit în apartamentul în care a crescut Victor Ponta, lângă Gara de Nord, pe bulevardul Dinicu Golescu. Acea adresă apărea și în cartea de identitate a lui Victor Ponta, până la momentul când și-a schimbat scriptic domiciliul în județul Gorj.

Conform istoricului firmei de la Registrul Comerțului, admi­nistratorul firmei Herțanu Projects a fost numit Iulian Herțanu (despre care „România liberă“ a dezvăluit încă din vara anului 2012 că derula contracte de zeci de milioane de euro cu statul român, prin intermediul Grossmann Engineering Group). Firmulița de apartament Her­țanu Projects, ulterior anului 2007, a fost parteneră de afaceri cu Rompetrol, pentru care a prestat servicii de publicitate atât în perioada în care Dinu Patriciu era acționar majoritar al companiei, cât și ulterior, când Rompetrol a fost achiziționată de KazMunaiGas. Doar în semestrul II din 2007, Herțanu Projects a încasat de la Rompetrol 31.733 lei, conform documentelor fiscale ale firmei, însă banii au fost virați în conturile firmei familiei Ponta inclusiv după preluarea companiei de către kazahi.

Relația familiei Ponta cu Petrom, mult mai fructuoasă

Victor Ponta a derulat mai multe contracte cu Petrom încă de când era un june administrator al societății Sieco SRL. Deși Victor Ponta a trebuit să părăsească Sieco SRL în 2002, cu ocazia numirii pe postul de șef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase, firma de contabilitate a familiei premierului, Exfin 2000 SRL și-a stabilit punctul de lucru în sediul Sieco SRL, loc unde lucrează inclusiv fosta soție a lui Victor Ponta, Roxana. Afacerile familiei premierului Ponta cu Petrom nu s-au încheiat însă odată cu ieșirea lui Victor Ponta din societatea Sieco SRL, ci au continuat prin Grossmann Engineering Group, unde acționar majoritar, cu 60%, a fost din mai 2006 până în mai 2014 cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu. Societatea Grossmann Engineering Group a derulat contracte „de milioane“ cu Petrom de-a lungul anilor.

Înainte de preluarea de către cumnatul lui Ponta a pachetului majoritar de părți sociale la Grossmann Engineering Group SRL, societatea a fost deținută de cetățeanul german Karl Reinhold Grossmann, cel care a și fondat-o în 2000.

În perioada cât Ponta a fost șef al Corpului de Control, Grossmann era deja prestator de servicii către Petrom și apropiat al cercurilor PSD. Împuternicitul local al acționarului neamț era Ilie Florin Drăgan.

Ilie Drăgan era pe de o parte partener de afaceri cu cumnatul lui Victor Ponta în Cardinal Proiect SRL, iar în SC European Project Consulting SRL, i-a avut asociați pe ex-deputatul PSD Mircea Drăghici (ex-președinte al TSD Argeș) și pe Aida Petronela Catană (o subordonată pe linie de CJ Teleorman a lui Liviu Dragnea, ulterior propulsată pe funcția de consilier personal al Ministrului Mediului, Constantin Nemirschi – PSD). European Project Consulting SRL s-a bucurat de susținerea în județul Argeș a baronului PSD Constantin Nicolescu, care ar fi făcut trafic de influență la numeroase primării din județ să accepte drept consultant pentru accesarea de fonduri europene firma European Project Consulting. Aceste acte de corupție în care a fost implicat reprezentantul lui Karl Grossmann, Ilie Florin Drăgan, stau la baza unui dosar penal deschis de DNA.

Începând cu august 2005, Grossmann Engineering Group SRL a lucrat cu OMV Petrom SA în poziția de „construction/designer/supplier“, relație contractuală care a durat cel puțin până la 31 decembrie 2009, conform unor documente din cadrul companiei petroliere, din care aflăm și că după desprinderea din OMV Petrom SA a companiei SC OMV Petrom Marketing SRL, Grossmann a fost direcționată să-și continue lucrările pentru noua „firmă pui“.

Numai în 2011, cu un an înainte ca Ponta să devină premier, firma Grossmann a efectuat lucrări în valoare de 1 milion de euro pentru compania Petrom.

Conform datelor din bilanțul firmei Grossmann de la Ministerul de Finanțe, rezultă că în 2011 o treime din încasările firmei de construcții a cumnatului lui Ponta au venit dinspre Petrom.

Afacerile cumnatului fostului premier cu Petrom au continuat și după ce acesta a ajuns prim-ministru, încetând de-abia în 2013.

Petrom ne-a declarat că nu comentează contractele derulate cu persoane juridice.

Victor Ponta a numit ministru un director din Petrom

După ce din 2006 până în 2013 firma Grossmann, avându-l ca asociat majoritar pe cumnatul lui Victor Ponta, a derulat contracte de milioane de euro cu Petrom, în 2014, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit șef al Departamentului pentru Energie (ministru delegat pentru Energie) pe Răzvan Nicolescu, cel care în intervalul 2008-2013 fusese directorul de Afaceri Publice și Reglementare al OMV Petrom SA (doar în 2013 acesta a fost remunerat de Petrom cu 253.197 de lei).

În 2012, Victor Ponta sprijinea ridicarea începând cu 2015, la media europeană, a redevențelor (între 3,5% şi 13,5% din producţie) plătite de companiile care exploatează resurse minerale, dar și crearea unui fond de investiții după model norvegian, în care veniturile din redevențe să fie investite în proiecte generatoare de valoare adăugată. Dar, pe 4 decembrie 2014, Guvernul Ponta anunța amânarea cu un an a majorării redevențelor pentru companiile care extrag hidrocarburi din subsolul României.

Făcând subiectul unor discuții în presă, Răzvan Nicolescu a susținut public în ianuarie 2015, după plecarea din Guvern, că orice aluzii la o implicare a sa în protejarea intereselor Petrom sunt tendențioase și neadevărate și că domnia sa consideră integritatea o virtute primordială. Nicolescu a declarat public că nu a avut nici o implicare în amânarea majorării redevențelor anunțată de Guvernul Ponta pe 4 decembrie 2014, el neavând atribuții pe linie de fiscalitate cât timp a fost ministru delegat pentru Energie.

Familiile prosperă din relația cu Petrom

Despre familia predecesorului lui Ponta de la Palatul Victoria, Mihai Răzvan Ungureanu, jurnaliștii de la Rise Project au aflat că a beneficiat de 160.000 euro din partea Petrom. Banii au fost primiți de soția sa, Daniela Ungureanu, de la OMV AG Austria, pentru calitatea sa de membră în consiliul de administrație al societății Petromed Solutions SRL, „firmă puișor“ a Petrom. Cel mai ciudat e că soția lui MRU era angajată cu normă întreagă la spitalul Fundeni, ceea ce înseamnă că îi era destul de greu ca în timpul liber să presteze o muncă cu o valoare adăugată atât de mare încât să merite o remunerație de nivelul celei plătite de către Petrom. Unul din colegii de CA al Danielei Ungureanu a susținut că munca lor consta în „întâlniri de câteva ori pe an“. Interesant de menționat e și că Daniela Ungureanu a fost angajată de subsidiara Petrom la o lună după ce MRU a fost numit director la SIE.

Nici familia altui premier al României, Nicolae Văcăroiu, n-a fost scutită de interacțiuni avantajoase cu Petrom.

Mihai Văcăroiu, fiul actualului președinte al Curții de Conturi, a deținut la un moment dat monopolul pe distribuția gumei de mestecat, țigărilor, dulciurilor și altor produse consumabile în rețeaua de benzinării Petrom.   

Primele patru episoade ale serialului Rl despre ascensiunea premierului Victor Ponta

Ascensiunea unui premier al României: Episodul I (text integral)

Ascensiunea unui premier al României. Episodul II: Victor Ponta, acționar la o echipă de fotbal cu acționariat controversat

Ascensiunea unui premier al României. Episodul III : Victor Ponta a lucrat ca avocat pentru familia Udrea-Cocoș

Ascensiunea unui premier al României, episodul IV: Victor Ponta a obținut bani nemeritați „doar cu buletinul“

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă