Ascensiunea unui premier al României. Episodul V: Victor Ponta a iertat Rompetrol de jumătate de miliard de dolari și a amânat majorarea redevențelor Petrom

de Daniel Befu , 23 februarie 2016 - stire actualizata la ora 14:40, 23 februarie 2016

În 22 ianuarie 2014, Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, ştergea oficial printr-o semnătură pe o hotărâre de guvern, jumătate de miliard de dolari din datoriile Rompetrol, în ciuda avizului negativ al Curții Constituționale și a cererii explicite adresate de președintele României de a nu face asta. Ca să pregătească terenul pentru „ștergerea datoriilor“, Victor Ponta l-a pus negociator în relația cu Rompetrol pe Gabriel Dumitrașcu, personaj implicat la începutul anilor 2000 în afacerea Roșia Montană, aflându-se la conducerea Roșia Montană Gold Corporation între 2001 și 2005.

Ce nu știau românii la momentul deciziei premierului Ponta de a șterge cu radiera datoriile imense ale companiei petroliere este că firma de publicitate a familiei Ponta a prestat cu câțiva ani mai devreme servicii pentru Rompetrol. Asta s-a întâmplat atât sub patronatul lui Dinu Patriciu, cât și sub kazahi. Acum vedem că statul va încasa doar 270 din cele 760 de milioane de dolari cu care a creditat compania în 2003, când Ponta era în Guvern ocupantul postului de șef al Corpului de Control al premierului Năstase.

Este vorba de firma Herțanu Projects SRL, fondată în 2004 de Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta (cu 95% din părțile sociale) și Cornelia Naum, mama ex-premierului (cu 5% din părțile sociale). Firma a avut-o manager o perioadă pe sora sa, Alexandra Ponta (căsătorită Herțanu) conform profilului său public de pe LinkedIn, informație care însă a dispărut ulterior publicării de către „România liberă“ a primului articol despre afacerile familiei Ponta.

Sediul social al firmei Herțanu Projects SRL a fost stabilit în apartamentul în care a crescut Victor Ponta, lângă Gara de Nord, pe bulevardul Dinicu Golescu. Acea adresă apărea și în cartea de identitate a lui Victor Ponta, până la momentul când și-a schimbat scriptic domiciliul în județul Gorj.

Conform istoricului firmei de la Registrul Comerțului, admi­nistratorul firmei Herțanu Projects a fost numit Iulian Herțanu (despre care „România liberă“ a dezvăluit încă din vara anului 2012 că derula contracte de zeci de milioane de euro cu statul român, prin intermediul Grossmann Engineering Group). Firmulița de apartament Her­țanu Projects, ulterior anului 2007, a fost parteneră de afaceri cu Rompetrol, pentru care a prestat servicii de publicitate atât în perioada în care Dinu Patriciu era acționar majoritar al companiei, cât și ulterior, când Rompetrol a fost achiziționată de KazMunaiGas. Doar în semestrul II din 2007, Herțanu Projects a încasat de la Rompetrol 31.733 lei, conform documentelor fiscale ale firmei, însă banii au fost virați în conturile firmei familiei Ponta inclusiv după preluarea companiei de către kazahi.

Relația familiei Ponta cu Petrom, mult mai fructuoasă

Victor Ponta a derulat mai multe contracte cu Petrom încă de când era un june administrator al societății Sieco SRL. Deși Victor Ponta a trebuit să părăsească Sieco SRL în 2002, cu ocazia numirii pe postul de șef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase, firma de contabilitate a familiei premierului, Exfin 2000 SRL și-a stabilit punctul de lucru în sediul Sieco SRL, loc unde lucrează inclusiv fosta soție a lui Victor Ponta, Roxana. Afacerile familiei premierului Ponta cu Petrom nu s-au încheiat însă odată cu ieșirea lui Victor Ponta din societatea Sieco SRL, ci au continuat prin Grossmann Engineering Group, unde acționar majoritar, cu 60%, a fost din mai 2006 până în mai 2014 cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu. Societatea Grossmann Engineering Group a derulat contracte „de milioane“ cu Petrom de-a lungul anilor.

Înainte de preluarea de către cumnatul lui Ponta a pachetului majoritar de părți sociale la Grossmann Engineering Group SRL, societatea a fost deținută de cetățeanul german Karl Reinhold Grossmann, cel care a și fondat-o în 2000.

În perioada cât Ponta a fost șef al Corpului de Control, Grossmann era deja prestator de servicii către Petrom și apropiat al cercurilor PSD. Împuternicitul local al acționarului neamț era Ilie Florin Drăgan.

Ilie Drăgan era pe de o parte partener de afaceri cu cumnatul lui Victor Ponta în Cardinal Proiect SRL, iar în SC European Project Consulting SRL, i-a avut asociați pe ex-deputatul PSD Mircea Drăghici (ex-președinte al TSD Argeș) și pe Aida Petronela Catană (o subordonată pe linie de CJ Teleorman a lui Liviu Dragnea, ulterior propulsată pe funcția de consilier personal al Ministrului Mediului, Constantin Nemirschi – PSD). European Project Consulting SRL s-a bucurat de susținerea în județul Argeș a baronului PSD Constantin Nicolescu, care ar fi făcut trafic de influență la numeroase primării din județ să accepte drept consultant pentru accesarea de fonduri europene firma European Project Consulting. Aceste acte de corupție în care a fost implicat reprezentantul lui Karl Grossmann, Ilie Florin Drăgan, stau la baza unui dosar penal deschis de DNA.

Începând cu august 2005, Grossmann Engineering Group SRL a lucrat cu OMV Petrom SA în poziția de „construction/designer/supplier“, relație contractuală care a durat cel puțin până la 31 decembrie 2009, conform unor documente din cadrul companiei petroliere, din care aflăm și că după desprinderea din OMV Petrom SA a companiei SC OMV Petrom Marketing SRL, Grossmann a fost direcționată să-și continue lucrările pentru noua „firmă pui“.

Numai în 2011, cu un an înainte ca Ponta să devină premier, firma Grossmann a efectuat lucrări în valoare de 1 milion de euro pentru compania Petrom.

Conform datelor din bilanțul firmei Grossmann de la Ministerul de Finanțe, rezultă că în 2011 o treime din încasările firmei de construcții a cumnatului lui Ponta au venit dinspre Petrom.

Afacerile cumnatului fostului premier cu Petrom au continuat și după ce acesta a ajuns prim-ministru, încetând de-abia în 2013.

Petrom ne-a declarat că nu comentează contractele derulate cu persoane juridice.

Victor Ponta a numit ministru un director din Petrom

După ce din 2006 până în 2013 firma Grossmann, avându-l ca asociat majoritar pe cumnatul lui Victor Ponta, a derulat contracte de milioane de euro cu Petrom, în 2014, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit șef al Departamentului pentru Energie (ministru delegat pentru Energie) pe Răzvan Nicolescu, cel care în intervalul 2008-2013 fusese directorul de Afaceri Publice și Reglementare al OMV Petrom SA (doar în 2013 acesta a fost remunerat de Petrom cu 253.197 de lei).

În 2012, Victor Ponta sprijinea ridicarea începând cu 2015, la media europeană, a redevențelor (între 3,5% şi 13,5% din producţie) plătite de companiile care exploatează resurse minerale, dar și crearea unui fond de investiții după model norvegian, în care veniturile din redevențe să fie investite în proiecte generatoare de valoare adăugată. Dar, pe 4 decembrie 2014, Guvernul Ponta anunța amânarea cu un an a majorării redevențelor pentru companiile care extrag hidrocarburi din subsolul României.

Făcând subiectul unor discuții în presă, Răzvan Nicolescu a susținut public în ianuarie 2015, după plecarea din Guvern, că orice aluzii la o implicare a sa în protejarea intereselor Petrom sunt tendențioase și neadevărate și că domnia sa consideră integritatea o virtute primordială. Nicolescu a declarat public că nu a avut nici o implicare în amânarea majorării redevențelor anunțată de Guvernul Ponta pe 4 decembrie 2014, el neavând atribuții pe linie de fiscalitate cât timp a fost ministru delegat pentru Energie.

Familiile prosperă din relația cu Petrom

Despre familia predecesorului lui Ponta de la Palatul Victoria, Mihai Răzvan Ungureanu, jurnaliștii de la Rise Project au aflat că a beneficiat de 160.000 euro din partea Petrom. Banii au fost primiți de soția sa, Daniela Ungureanu, de la OMV AG Austria, pentru calitatea sa de membră în consiliul de administrație al societății Petromed Solutions SRL, „firmă puișor“ a Petrom. Cel mai ciudat e că soția lui MRU era angajată cu normă întreagă la spitalul Fundeni, ceea ce înseamnă că îi era destul de greu ca în timpul liber să presteze o muncă cu o valoare adăugată atât de mare încât să merite o remunerație de nivelul celei plătite de către Petrom. Unul din colegii de CA al Danielei Ungureanu a susținut că munca lor consta în „întâlniri de câteva ori pe an“. Interesant de menționat e și că Daniela Ungureanu a fost angajată de subsidiara Petrom la o lună după ce MRU a fost numit director la SIE.

Nici familia altui premier al României, Nicolae Văcăroiu, n-a fost scutită de interacțiuni avantajoase cu Petrom.

Mihai Văcăroiu, fiul actualului președinte al Curții de Conturi, a deținut la un moment dat monopolul pe distribuția gumei de mestecat, țigărilor, dulciurilor și altor produse consumabile în rețeaua de benzinării Petrom.   

Primele patru episoade ale serialului Rl despre ascensiunea premierului Victor Ponta

Ascensiunea unui premier al României: Episodul I (text integral)

Ascensiunea unui premier al României. Episodul II: Victor Ponta, acționar la o echipă de fotbal cu acționariat controversat

Ascensiunea unui premier al României. Episodul III : Victor Ponta a lucrat ca avocat pentru familia Udrea-Cocoș

Ascensiunea unui premier al României, episodul IV: Victor Ponta a obținut bani nemeritați „doar cu buletinul“

 

 

 

 

Comentarii

 • adrian

  24 februarie 2016 18:42

  Excelent articol, rarisim in presa de azi. Felicitari RL!!!

  raspunde comentariului
 • Giurgiu

  23 februarie 2016 22:44

  Acuma nu il premiati numai pe Monta pentru afacerile cu OMV. Tot de la OMV isi ia tainul chiar si astazi MR Unguent, acolo un maruntis de 85000euroi pe an, dar are protectie de rusi. Cand e vorba de furat astia nu au limita si nici ezitari.

  raspunde comentariului
 • Victor...

  23 februarie 2016 14:16

  Ponta Naum un roman adevarat... si firma Grossmann

  raspunde comentariului
 • rarl marius

  23 februarie 2016 13:31

  Absolut ,in toate Murdariile Ticaloase,in scopul de a Fura Statul Roman,apare Numele Derbedeului Infractor ,ponta,cum poate Sta Liber un astfel de Individ ,atit de Murdar ???

  raspunde comentariului
 • Stoian Gheorghe

  23 februarie 2016 12:33

  Dle Befu. Nu ne incalzesc deloc articolele, atata vreme cat ponta, sova, si inca o gramada de hoti, sunt bine mersi ! Trimiteti documente daca aveti DNA si procuraturii, sa-i "ia in vizor" ! Pana una alta, si Mazare, si ponta, si sova, si toti ceilalti hoti in frunte cu "marele" oprescu !, stau , bine mersi iar ponta ponteaza fundatii ! !

  raspunde comentariului
 • Gabriela

  23 februarie 2016 12:21

  Sa fim bucurosi ca ne-a trecut glontul pe la urechi. Astea cu petrom , rompetrom samd sunt de fapt firmele lor . Asa ca ce sa mai vorbim . Poate i-se va gasi un dosar si lui de abuz pentru ca nu a eliberat o adeverinta de elev si primeste acolo cateve luni cu suspendare precum oprescu si gata uita lumea.

  raspunde comentariului
 • Gabriela

  23 februarie 2016 12:21

  Sa fim bucurosi ca ne-a trecut glontul pe la urechi. Astea cu petrom , rompetrom samd sunt de fapt firmele lor . Asa ca ce sa mai vorbim . Poate i-se va gasi un dosar si lui de abuz pentru ca nu a eliberat o adeverinta de elev si primeste acolo cateve luni cu suspendare precum oprescu si gata uita lumea.

  raspunde comentariului
 • CALMANTUL

  23 februarie 2016 11:34

  Ponta nefiind propietar ci numai un functionar al statului e posibil sa fi facut un act ilegal. Daca cineva din actualul guvern il da in judecata se poate afla.

  raspunde comentariului
 • Ciumexan Olivush

  23 februarie 2016 11:22

  Ie ciel mai cinstit premer la cel mai cinstit guvern. Care are treaba și vrea sa facă afaceri, cinstește premeru și guvernu. Dă aia zâc nu da șpagă! IA șpagă! Că la tăți li-i șpaga dragă!!! Măi dragă, măi!

  raspunde comentariului
 • bocicoel

  23 februarie 2016 10:52

  Selectam colaboratori din toata tara pentru promovare proiect de anvergură natională care vizează piata mondială a cărtilor în format digital,ca si piata natională a cărtilor în format tipărit. Avei ansa de a începe ceva nou, ceva ce sigur NU vei mai întâlni în altă parte. Se asigura training gratuit sub forma unor lectii pe e -mail, la sfarsitul acestor cursuri puteti CONTINUA sau va puteti RETRAGE. Se cere seriozitate, vointa,rabdare,tenacitate .Daca iubiti cartile si doriti sa aveti propia afacere in domeniul cartilor electronice , trimite-ti mail la adresa simon_anutayahoo.com .

  raspunde comentariului
 • E previzibil

  23 februarie 2016 9:33

  Tot nu se ridica la ascensiunea A.N.R.P-ului condus de mafia portocalie cand Basescu anunta taierea pensiilor si salariilor.

  raspunde comentariului
  • Klopo_Tare

   23 februarie 2016 11:25

   Nu mai spune, postăcel roshkovan! N-or fi fost portocaliii cei mai cinstiti, ca aveau obraz mai subtire si cereau cinstiri mai mici, dupa cum a spus si Marean, ca ei nici nu stiu sa fure, dar cu Ponta, Mazare si Hrebenciuc nici cel mai mare hot portocaliu nu se poate compara. Asa ca ciocu mic si joc de glezne

   raspunde comentariului
   • E previzibil

    23 februarie 2016 14:52

    Cand Udrea ciupea spagi de 5 milioane euro Basescu taia pensii si salarii. Pentru abuz in serviciu si subminarea autoritatii statului primeste puscarie, va fi inchizator de pluton.

    raspunde comentariului
    • Klopo_Tare

     23 februarie 2016 17:07

     Mai lasa refrenul ...Numai Base e de vina... ... pentru orisice pricina.... ca nu tine. Coana Udrea are si ea invartelile ei pentru care o sa servesca Beciu Domnesc, dar gogoasa cu cinci milioane las-o jos ca macane. Mai degraba bagi aceasta stramba pentru tov. Ponta si invartelile cu cazahii - adica juma da miliard, fraticule, lasa maruntisul care si ala este exagerat Ca sa nu mai spunem de nea Adi Nastase , alt premer minune de la PSD, pentru care tu lansezi perdele de fum, si care a invartit acelasi tip de afaceri grase cu PETROM.

     raspunde comentariului
 • mircea

  23 februarie 2016 7:52

  ce redevențe? ce petrom? întâi SĂ DISPARĂ OMV ... cu șutul în ... ... ... și apoi de petrol să se ocupe românii în România! jos pe se de !

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  22 februarie 2016 21:52

  ALINIATI LA ZID ISI PATRIOTII IN FATA, PATRI-HOTILOR SI ELIMINATI FARA SCRUPULE ASA CUM FAC EI ZI DE ZI CU POPORUL ROMAN.

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  22 februarie 2016 21:50

  nu dejeaba se plimba prin Emirate, ticalosul, tradatorul, teroristul. Astia sunt periculosi, nu auscrupule actioneaza exacty ca teoristi, asa au fost intruiti in scolile de agenti avoperiti in acedemiile orgasnizatilor Caracatiei de stat, doctorei, acedemici nostri.

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  22 februarie 2016 21:47

  Teroristi din decembrie 89, teroristi de dupa, de azi de la Putere.Astia sunt urmasi celor care au aparut in decembrie 89 inarmati cu banderolele tricolore in multime impreuna cu armata, cei care au omorit romanii, si scasndau sloganul Armata e cu noi, aceasi teroristi care strigau la inceputul anilor 90, Nu ne vindem Tara. Membri orgsanizatilor secrete, care conduc Romania din umbra.

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  22 februarie 2016 21:44

  Urmasul lui Ilici Iliescu terorisdtul, agentul globalist, tradatorul de neam si Tara, teroristul economic al Statului Roman. Astie trebuie eliminati.,curatate organizatile secrete care comploteaza impotriva Statului Roman.Curatate cuiburile de sobolani ,hiene si sacali .

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design