Vlad Viski, MozaiQ: Nu e acceptabil ca, într-o democrație, să fim comparați cu pedofilii și zoofilii

de Flavia Dragan , 08 iulie 2017 - stire actualizata la ora 15:15, 08 iulie 2017
Vlad Viski, MozaiQ: Nu e acceptabil ca, într-o democrație, să fim comparați cu pedofilii și zoofilii

Vlad Viski, președintele organizației MozaiQ, care apără drepturile comunității LGBT, spune că, în urma dezbaterii stârnite de inițiativa CpF, a crescut numărul incidentelor asupra persoanelor LGBT, dar și gradul de solidaritate arătat de foarte mulți oameni. Viski arată că, doar în ultimele două luni, MozaiQ a primit patru reclamații ale unor persoane LGBT bătute pe stradă, din cauza orientării sexuale.

De ce credeți că are loc această dezbatere acum și de ce există această înverșunare?

De doi ani, asistăm în societate la o amplă dezbatere despre Constituție, despre drepturile minorităților și despre libertatea religioasă. Într-adevăr, dezbaterea a polarizat foarte mult taberele, se aruncă injurii, se primesc amenințări, noi în comunitatea LGBT ne confruntăm inclusiv cu o creștere a numărului de cazuri de violență fizică. Cred că e de datoria clasei politice să medieze aceste conflicte, această dezbatere. Așa funcționează democrațiile reprezentative și, deși pe masa politicienilor apar subiecte dificile, spinoase, trebuie să-și asume o anumită responsabilitate de a asigura pacea socială. Spuneați de fapte violente asupra membrilor comunității; puteți detalia?

Da, în ultimele două luni am avut deja patru cazuri de persoane LGBT bătute care au venit către noi.  Unul dintre băieți a ieșit și public și a povestit cum a fost bătut în drum spre Bucharest Pride. E evident că ura revărsată în online și pe diverse alte canale, discuțiile aprinse din familii, din biserici se traduce ulterior în fapte de violentă, în care niște cetățeni decid să-și facă dreptate singuri. Aceste acte nu au nimic de-a face cu democrația, cu statul de drept, cu respectul reciproc între cetățeni. 

Cum percepe comunitatea LGBT inițiativa Coaliției?

În comunitatea LGBT, sunt două curente de gândire: pe de-o parte, ne simțim hăituiți zilnic, puși la zid, s-a creat un mediu de intimidare, dar, pe de altă parte, asistăm și la o solidarizare nemaîntalnită, venită spre comunitate. Avem astăzi persoane din toate sferele sociale care ni s-au alăturat și luptă pentru drepturi egale, alături de noi. Acest lucru este extrem de important. S-a produs o schimbare de discurs la nivelul societății, iar progresul va avea loc cu siguranță. 

S-a simțit, la nivelul comunității, că inițiativa Coaliției pentru Familie urmărește, de fapt, interzicerea căsătoriilor între persoanele de același sex? 

Și aici e o întreagă dezbatere, care se va accentua după o presupusă modificare a Constituției. Vorbim și de familie, chiar titlul articolului 48, și ne punem întrebarea: vor putea fi legalizate parteneriatele civile într-un viitor apropiat? Dar celelalte familii? Pe de altă parte, e clară intenția de preîntâmpina o eventuală viitoare legalizare a căsătoriilor gay. Dincolo de aceste detalii legale, cred că de reținut este că statul român are datoria să protejeze toate familiile și, mai mult, trebuie să ofere o formă de recunoaștere legală pentru cuplurile gay. O spune CEDO, o spun voci locale, o spune comunitatea LGBT. Cuplurile gay sunt o realitate în România, există peste tot, iar statul nu ne poate ignora, cum a făcut-o timp de 15 ani, de la dezincriminarea homosexualității, până astăzi. În același timp, noi vrem să atragem atenția asupra faptului că în continuare comunitatea LGBT are o serie de probleme cu care se confruntă și pentru care așteaptă rezolvare de la autorități: nu avem o strategie națională HIV/SIDA, schimbarea actelor de stare civilă și întreg procesul de tranziție pentru persoanele transgender sunt dificile și umilitoare, există încă lacune în materie de acces la sănătate și la educație.

Când și în ce condiții ar fi trebuit aibă loc dezbaterea pentru parteneriate civile/căsătorii între persoanele de același sex și adopții?

Dezbaterea ar fi trebuit să aibă loc în alte condiții, să aibă un caracter pozitiv, prin care niște cetățeni sunt recunoscuți de stat ca fiind egali cu ceilalți. Mai mult, nu cred că e acceptabil ca, într-o democrație, să fim comparați cu pedofilii, cu zoofilii și alte categorii de acest fel. În acest moment, dezbaterea patologizează comunitatea LGBT. În același timp ,dezbaterea nu este una egală, pentru că atât Coaliția pentru Familie, cât și Biserica Ortodoxă Română dispun de infinit mai multe resurse și relații în clasă politică decât noi. Acest lucru face ca jocul să fie inegal. În orice caz, e bine că s-a deschis discuția, însă acum e rolul fiecăruia dintre noi să stăm, să ne gândim profund la societatea pe care o vrem pentru viitor: vrem una în care marginalizăm și demonizăm diverse grupuri minoritare sau vrem o societate democratică, în care respectul reciproc primează, în care trăim împreună, ca cetățeni, unii alături de alții, sărbătorind diferențele dintre noi?     

Comentarii

 • Badea Cartan

  10 iulie 2017 0:57

  Homosexualitatea, ca si pedofilia, zoofilia si alte -filii sunt toate niste comportamente patologice deviante. Toti au aceeasi justificare "noi asa simtim, doar asa ne excitam, nu putem altfel". Ca sa fie "democratie" trebuie sa dam "drepturi" speciale de a distruge societatea fiecarui om cu probleme mintale?"atât Coaliția pentru Familie, cât și Biserica Ortodoxă Română dispun de infinit mai multe resurse și relații în clasă politică decât noi. Acest lucru face ca jocul să fie inegal."Serios? De asta s-a aprobat aberanta casatorie gay in atatea tari? Ca nu aveti resurse? Nu va da Soros destul?Nu trebuie sa "sarbatorim" o boala mintala. Se vede ca folositi aceleasi clisee de propaganda traduse din engleza.

  raspunde comentariului
 • Bazil

  08 iulie 2017 18:17

  Daca homosexualitatea ar fi ceva normal, din relatia directa a doi homosexuali sau doua lesbiene s-ar naste urmasi viabili. Cum reproducerea e o functie esentiala a oricarei fiinte vii rezulta ca homosexualitatea e o ANOMALIE. Evident, asta nu inseamna ca LGBT trebuie exclusi din societate sau tratati in mod discriminatoriu, categoric nu! Doar ca personal nu sunt de acord ca o anomalie sa fie tratata ca ceva normal. Ca sa fie mai clar dau un exemplu exista oameni care se nasc nevazatori. Aceasta e o anomalie datorata unor alterari ale structurii genetice. Acesti oameni trebuie tratati la fel ca si ceilalti, nu trebuie supusi discriminarilor, ba mai mult, ei trebuie sprijiniti ca sa se poata integra cat mai bine. Asta nu inseamna ca modificarea genetica respectiva e ceva normal, fiindca daca ar fi asa toata specia umana ar fi formata din nevazatori, ceea ce ar duce la extinctia speciei.

  raspunde comentariului
  • Badea Cartan

   10 iulie 2017 0:49

   Astia se victimizeaza special ca sa manipuleze emotional. De unde stiau aia care chipurile i-au agresat, ca respectivii sunt homosexuali? Orice om e protejat de lege contra bataii, abuzurilor, etc etc. Nu e nevoie de drepturi speciale, aberante si anormale pentru homosexuali.

   raspunde comentariului
  • Tutu

   08 iulie 2017 19:16

   Nu exista asa ceva,ca mai apoi un orb sa se casatoreasca cu o oarba in biserica.E un handicap genetic.Eu sustin o deviatie comportamentala.Fals sa crezi ca pe sasiul unui tanc o sa mearga o decapotabila si invers indiferent de culori...creierul nu e format pentru asta desi hormonal poti fi readus pe calea naturala.La orb in schimb e nevoie de o minune cristica.tratament si psihologie.

   raspunde comentariului
 • Tutu

  08 iulie 2017 16:49

  Pai..anormalitatea voastra consta si aceea de a intra in normalitate cu drepturi depline.Mancati bataie,imagineaza-ti un dinamovist ca intra in galeria steaua si striga hai dinamo..cam ce pateste?Asa si voi ,va duce cu sila la senatoriu va bate in casa va ameninta telefonu,nu.Iar deviatia nu are in comun cu pervesiunea si nimic in comun cu parafilia.Fiind fiinte sexuale ai gandiri sexuale multe deviate,sa traiesti in orgie deja deviezi,sa-ti doresti o viata deviata tine de medic psiholog,sa-ti doresti sa traiesti o viata parafilica deja tine de psihiatru.lipsesc grave notiuni de comportament de medicina si sexualitate.Se sare calul.

  raspunde comentariului
 • Sorry, but...

  08 iulie 2017 11:31

  Anomalia numita LGBT cere mai mult decat i se poate acorda intr-o democratie! Ar trebui sa se multumeasca cu faptul ca este tolerata, ca nu este urmarita si pedepsita, ca pe vremea comunismului! Poate trai pasnic, in societate, cu conditia sa pastreze limitele decentei, sa nu faca prozelitism, parade care zgarie ochii si sfideaza. Cel putin asta vrem noi, majoritatea cetatenilor Romaniei. Si democratia tocmai asta inseamna, ca vointa majoritatii este decisiva si minoritatea o accepta. Daca vreti mai mult, voi, apartinatorii LGBT, sunteti liberi sa va expatriati, in tari unde puteti obtine mai mult! Noi suntem o natie majoritar crestina, iubim normalitatea si vrem sa o mentinem si pentru generatiile viitoare! Nu pretindeti mai mult decat vi se acorda!

  raspunde comentariului
  • grongobar

   08 iulie 2017 13:01

   Normalitate nu tine dogmele unei religii sau a alteia,nici de principii ale tolerantei inventate de diverse grupuri.Normalitatea tine de natura si biologie,iar natura ne-a facut de DOAR 2 sexe,pe care nu le putem alege ci ne nastem asa.Daca ai cromozomi XY si organe masculine esti mascul,daca ai XX si organe feminine esti femela.Orice alta varianta tine de patologie nu de biologie.Bineinteles ca cei ce sunt "altfel" nu trebuie omorati sau pedepsiti in vreun fel,dar nici nu pot fi considerati normali biologic.

   raspunde comentariului
   • Nimeni nu le vrea moartea!

    08 iulie 2017 15:27

    Vrem doar sa fie decenti, sa isi consume "felul deosebit de a fi" in mod decent, fara parada, fara pretentii de a infia copii sau de a simula casatorie. Sa ii respecte pe majoritari si sa fie decenti, asta vrem de la ei. Nu e vorba de pedeapsa !

    raspunde comentariului
   • Ciombe

    08 iulie 2017 14:26

    Grongobare, pai matale esti un handicapat, irecuperabil! Sincer mi-e mila de tine! Pai, pe noi astia retrograzii, tocmai normalitatea pe care voi o blamati atat de mult, ne tine uniti. Sf. Biserica, familia crestina, bucuria de a veni acasa dupa o zi istovitoare iar sotia sa te intampine in prag, copii pe care ii vezi crescand, pt. noi astia "anormalii" si incorecti-politic, reprezinta insasi chintesenta unei vieti implinite. Alta nu cunoastem si nici nu ne dorim a cunoaste. Asa ca, ceeea ce vreti voi sa dovediti si sa amagiti pulimea, vine de la diavolul! Exorcizeaza-te urgent ca, te ia Gaya!

    raspunde comentariului
    • grongobar

     08 iulie 2017 17:45

     Macar ai citi comentariul meu frate iepure ? Vreau sa zica pana la capat nu doar pana la cuvantul religie ,cand ai considerat ca stii totul si te-ai apucat sa scrii sa-ti areti inteligenta.daca ai fi citit ai fi vazut ca nici eu nu ii consider normali,atata ca eu am argumente ce tin de stiinta nu de teorii filosofice sau de dogme religioase.Si fara discutie consider ca nu e acceptabil sa infieze copii,dar matale milosule in afara de a-i insulta pe altii probabil ca nu esti bun la nimic.Apropo iti mai altoiesti -asa,din cand in cand nevasta,ca stie ea de ce ?

     raspunde comentariului
     • Ciombe

      09 iulie 2017 13:55

      Mitterand un ins de dreapta pur-sange a ajuns de "stanga", insusindu-si limbajul stangii socialiste. Si-n cazul lu' matale, calci pe urmele lui si-anume, poate ca nu iesti un gay, dar utilizandu-le limba si idiologia, reprezinti pt. mine un gunoi po-po-naut.

      raspunde comentariului
      • grongobar

       09 iulie 2017 21:53

       Sa-ti dea Dumnezeu sanatate ,ca minte si bun simt ,nu mai are cum.

       raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design