13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodTOP 10 - Companii low cost

TOP 10 – Companii low cost

» Cele mai ieftine zboruri in afara tarii le furnizeaza WizzAir, MyAir, Easy Jet si Ryanair – aceasta din urma avand doar trei curse pentru Romania.

» Fiind vorba de companii low cost, criteriul principal folosit in ordonarea intrarilor este pretul scazut al biletului.

Topul a fost realizat cu ajutorul Biancai Casaru, consultant la Klever Travel, agentie de turism si organizator de evenimente si cu ajutorul fanilor companiilor low cost.

Intr-un top al celor mai bune companii low cost din lume, prezent pe site-ul klevertravel.ro, se folosesc mai multe criterii – "bilete de avion ieftine (fara taxe inselatoare adaugate la sfarsit, ceea ce, din pacate, se mai practica!), zboruri dese, numar mare de destinatii disponibile, servicii de calitate, spatiu pentru picioare indeajuns de mult in avion". Tara noastra nu este insa un stat bogat si, sa recunoastem, romanii se uita in primul rand la pret, preferand sa sacrifice oricat din confort pentru a obtine un pret cat mai bun. Ca atare, am pastrat drept criteriu doar pretul biletelor. Criteriul a fost spart in cazul companiei Ryaniir, care, chiar daca are preturile cele mai bune si e principala companie low cost din Europa, are doar doua destinatii, zborurile plecand din afara Bucurestiului. Pe de alta parte, operationalizarea acestui criteriu s-a dovedit foarte dificila, intrucat tarifele difera, se modifica foarte rapid, in functie de cererea pentru o anumita cursa, intr-o anumita data, concurenta si evolutia cererii in piata modificand tarifele si promotiile mult mai rapid decat pe segmentul companiilor aeriene clasice. Am realizat topul incercand sa depatim cat mai bine cu putinta aceasta dificultate.

 


1.Wizzair

Este o companie aeriana ungara, cea mai mare din Europa Centrala si de Est. In Romania foloseste Aeroportul Baneasa si are ca destinatii Barcelona, Dortmund, Londra, Roma, Valencia, Venetia, Milano, Madrid si Bruxelles. Are zboruri si din Timisoara si Cluj (catre majoritatea destinatiilor operate si din Bucuresti) si Targu Mures (doar Budapesta). Intre celelalte companii, are cele mai multe locuri la preturi mici. Preturile incep de la 50 lei/zbor (care include taxe de aeroport), pe ruta Timisoara–Venetia, la care se adauga taxele de bagaj (10 euro/zbor – maximum 15 kilograme) si taxa de card (5 euro/zbor). Permit rezervare online, care trebuie platita in decurs de 24 ore cu card (ceea ce scade taxa de card la jumatate, 2,5 euro/zbor). Regim "free sitting" – nu poti rezerva locul unde sa stai in avion (geam, culoar etc.). Bila neagra: intarzierile dese.

 

2. MyAir
Profilata pe curse Romania – Italia: Baneasa – Roma, Rimini, Bari, Bologna (din 9 august), Catania, Milano, Napoli Venetia. Flota companiei italiene e alcatuita din avioane Bombardier CRJ900 si Airbus A320, foarte sigure. Zborurile incep de la 35 euro, plus taxa de bagaj (10 euro/zbor, la 18 kg), plus taxa de rezervare de 5 euro/zbor. Nu au regim de "free sitting" (deci se poate alege locul). Tax de check e in pretul biletului. Bila neagra: dese modificari a orarelor de zbor.

3. Ryanair

E cea mai mare companie low cost din Europa, cu sediul in Irlanda, insa in Romania are doar doua rute (Constanta–Pisa si Bologna). Preturi promotionale: Bologna 6 euro, Pisa 8 euro. Dar serviciile de pe avion se platesc (mai mult decat) integral – inclusiv toaleta (5–10 euro). Extra- taxa de bagaj (10 euro), taxa de card (5–10 euro; gratis pentru Visa Electron). si, de la 1 octombrie, taxa de check in. Regim de "free sitting". Bila neagra: check-in-ul eclusiv on-line poate cauza confuzii si intarzieri.

4. Easy Jet
Compania britanica, detinuta de un antreprenor grec si utilata cu o flota Airbus A319 si Boeing 737, are doar trei destinatii pentru Romania, cu plecare din Otopeni si cu sosire pe aeroporturi principale: Milano (Malpensa) si Madrid (Barajas). Preturile pleaca de la 27 euro/zbor (pentru Milano). Taxa de bagaj este de 11 euro/zbor (20 de kg), Taxa de card e zero pentru Visa Electron. Bila neagra: preturi mari pentru bilete last-minute.

5. Sky Europe
Al doilea mare operator din Europa Centrala si de Est, cu baze operationale in regiune. Foloseste avioane foarte noi. Opereaza doar cursa Bucuresti-Viena (de 10 ori pe saptamana). Preturi de la 19 euro/zbor. Poti sa-ti alegi loc in avion (5 euro – regular, 7 euro – geam, 10-premium). Taxa de rezervare e de 5 euro, iar cea de bagaj 12 euro. Servicii foarte bune – avioane curate, personal foarte amabil. Bila neagra: situatia financiara actuala destul de instabila.

6. Blue Air
Compania e romaneasca, fiind cel mai important operator din tara noastra, cu cele mai multe destinatii (practic, acopera toata Europa). Preturile incep de la 40 euro/zbor. Taxa de bagaj e 7 euro. Nu se poate plati online – consecinta e asteptarea la doua cozi pe aeroport (taxa de check in si bilet) Taxa de card e doar 3 euro. Singura companie cu zboruri interne (Bucuresti–Arad, Cluj–Suceava, de la 16 euro/zbor). Practic, concureaza CFR. Bila neagra: preturi mari pe anumite desstinatii, de exemplu Lisabona.

7. German Wings

Este divizia low cost a Lufthansa (cel mai important operator german). Preturi ceva mai mari – insa au cele mai bune servicii, cu personal amabil, avioane curate, cele mai putine intarzieri. In Europa are 63 de destinatii, dar in Romania doar trei, toate spre Germania: Koln, Berlin, Stuttgart. Preturile pornesc de la 20 euro. Taxa de bagaj e de 5 euro, iar cea de card de 5 euro. Se poate alege locul in avion, insa asta mai adauga 5 euro suplimentari. Bila neagra: preturi mari pentru bilete last-minute.

8. Vueling
Compania Clickair s-a transformat de la 1 iulie in compania Vueling, devenind a doua mare companie din Spania. Opereaza doua destinatii – Barcelona si Valencia, din Bucuresti. Preturile pornesc de la 50 de euro, la care se adauga taxa de bagaj de 10 euro (23 Kg.). Bila neagra: putine frecvente saptamanale pentru destinatiile operate.

9. Aer Lingus
Doua curse spre Romania, una spre Irlanda (Dublin), cealalta spre Anglia (Londra – aceasta din urma va deveni operationala de pe 28 octombrie). Preturi mari – 65 euro, insa folosesc aeroporturi principale (Gatwick si Otopeni). Taxa de bagaj e de 12 euro/20 kg; nu exista taxa de check in. Inchiriere online, cu posibilitate de alegere a locului. Servicii gratis. Bila neagra: zboruri la ore tarzii spre Dublin.

10.Wind Jet
Compania italiana are trei destinatii – Catania, Forli (langa Bologna), Palermo (schimbarea avionului la Forli). Cum plecarea se face de pe Otopeni, preturile sunt mari – astfel ca biletul incepe de la 50–70 de euro/zbor, la care se aduga o taxa de bagaj de 7 euro. Bila neagra: putine frecvente saptamanale.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă