-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodGALERIE FOTO. 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României

GALERIE FOTO. 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României

Într-o zi de 17 aprilie, în urmă cu 135 de ani, lua fiinţă Banca Naţională a României, instituţie de credit care deţinea privilegiul exclusiv al emiterii de bancnote. Capitalul băncii era în întregime românesc şi aparţinea în proporţie de o treime statului şi două treimi antreprenorilor. Capital iniţial a fost de 30 milioane lei din care 10 milioane de lei ale statului român, iar restul de 20 milioane de lei fiind capital privat, cu precădere al familiei Brătianu. Prima bancnotă emisă de BNR a fost cea de 1000 lei care a circulat până în anul 1933. Până în 1848, BNR a fost o instituţie privată, controlată cu mână de fier de către acţionari.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO: Cum arătau Lipscanii în urmă cu un secol

Până la Primul Război Mondial, BNR s-a implicat în susţinerea economiei naţionale şi împreună cu guvernele vremii a contribuit la elaborarea legilor care au consacrat aurul ca etalon monetar. Banca Centrală a susţinut financiar efortul de război al statului român. Evoluţia evenimentelor militare a obligat Administraţia centrală a BNR să plece în refugiu la Iaşi şi să accepte transferul tezaurului la Moscova, fără ca acesta să mai poată fi recuperat.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. Iaşi, capitala României în timpul Primului Război Mondial

După 1918, BNR a trebuit să răspundă altor provocări, printre care: criza economică, restabilirea convertibilităţii leului, unificarea monetară şi extinderea reţelei sale de sucursale şi agenţii la nivelul întregii ţări. Între 1900 şi 1925, statul s-a retras dintre acţionarii băncii, fapt pentru care BNR a devenit o instituţie particulară privilegiată, dar care avea aceleaşi responsabilităţi naţionale. După 1925, când statul a revenit printre acţionarii, Banca Centrală a fost implicată în proiectul stabilizării monetare din 1929, în controlul comerţului cu aur şi devize, precum şi în acţiunile de conversiune a datoriilor agricole şi în organizarea şi reglementarea comerţului de bancă începând din 1934. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, BNR a susţinut guvernul în cheltuielile provocate de acţiunile militare, luând, în acelaşi timp, măsuri pentru a stopa inflaţia şi a-şi salva tezaurul propriu.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO & VIDEO. Cât a costat cel de Al Doilea Război Mondial

În 1948, BNR devenea Banca RPR – Bancă de Stat, subordonată iniţial Ministerului de Finanţe, iar din 1957, Consiliului de Miniştri. În 1965, titulatura băncii de emisiune s-a transformat în Banca Naţională a Republicii Socialiste România şi a fost implicată în realizarea reformelor monetare din 1947 şi 1952. Din 1990, BNR şi-a reluat titulatura iniţială, implicându-se în tranziţia de la economia centralizată la economia de piaţă şi asumându-şi funcţiile normale ale unei bănci centrale, similare celor ale unor bănci centrale din Europa şi din lume, obiectivul său fundamental fiind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.

 

(sursa: bnr.ro)

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă