Ce are de gând Guvernul Tudose cu românii din diaspora: 90% integrare în Occident, 10% repatriere | ANALIZĂ

de Grigore Cartianu , 06 august 2017 - stire actualizata la ora 11:49, 06 august 2017

Strategia guvernamentală insistă asupra integrării compatrioților noștri în Europa de Vest și în America de Nord – ceea ce nu e rău, însă nu face o prioritate din repatrierea lor – ceea ce nu e bine.

Câți români trăiesc în afara granițelor României? Care este structura diasporei noastre? Cum acționează Guvernul de la București pentru a menține vie legătura acestor oameni cu țara lor? Câți români risipiți în lume își doresc să se repatrieze? Există strategii guvernamentale în acest sens?

Sunt întrebări la care „Strategia pentru românii de pretutindeni, pentru perioada 2017-2020“, ar trebui să răspundă. Acest document a fost inițiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, aprobat prin Hotărâre de Guvern și a intrat în vigoare pe 27 iunie 2017. Responsabilă de proiect: Andreea Păstârnac, fost ambasador în Israel, actual „ministru al diasporei“.

Oficial: 1.150.000 de români în Italia, 900.000 în Spania

„Numărul românilor de pretutindeni este estimat în acest moment la aproape 10 milioane – incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora, cât și pe cei care trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României. Statisticile oficiale ale României și ale altor state sau cele ale instituțiilor internaționale (precum UNStat, Eurostat etc.) sunt indicatori utili, care însă nu surprind realitatea statistică, fie din cauza periodicității cu care sunt realizate (există state unde recensămintele nu au fost efectuate de peste 10 ani), fie din cauza reticenței autorităților față de prezentarea cifrelor reale privind minoritățile. Ele oferă însă o bază pentru estimări și pentru identificarea tendințelor“.

Când vine vorba de cifre, lucrurile devin relative, chiar contestabile. Să vedem ce spune documentul.

„Diaspora română se cifra, conform estimărilor publicate în 2016, între 3,5 și 4 milioane de cetățeni români stabiliți în străinătate. Dintre aceștia, mai bine de 2,8 milioane trăiesc într-o altă țară membră a Uniunii Europene, unde se regăsesc importante comunități românești, precum cele din Italia – aproximativ 1.150.000 de români înregistrați oficial, Spania – peste 900.000 de cetățeni români.

Cifrele rezultă din statisticile cumulate ale autorităților din statele de reședință, care nu se regăsesc într-o statistică globală ori pe regiuni. Cele mai recente statistici globale privind emigrația din România se regăsesc în studiul ONU din 2015 privind migrația internațională, conform căruia România avea 3,4 milioane de emigranți, dintre care aproximativ 3,2 milioane locuiau în state dezvoltate (3 milioane – în state din Europa)“.

Acestea sunt cifre oficiale. Numărul real al românilor din diaspora este însă mult mai mare de 3,4-4 milioane, depășind probabil 5 milioane. Numai în Italia și Spania, cumulat, își câștigă traiul cel puțin 2,5 milioane de români (și nu 2,05 milioane, cât indică statisticile oficiale).

Dar să revenim la document, care oferă unele indicii privind aceste diferențe de estimare.

Noua migrație: de la Sud spre Nord și Vest

„Diaspora de mobilitate a înregistrat constant o tendință de creștere, ajungând la o rată de creștere anuală a emigrării de 7,3% în 2015, conform datelor ONU. În ce privește dinamica, se constată creșterea în dimensiuni a diasporei emergente“. Cum? „Prin «înrădăcinarea» a numeroși români în țările spre care s-au îndreptat inițial pentru a găsi un loc de muncă (a se vedea comunitățile din țările de sud ale Europei, în special Italia și Spania), precum și prin apariția unor generații de copii născuți în cadrul acestor comunități“.

„În ce privește mobilitatea în spațiu, se identifică în acest moment o schimbare a orientării celor care pleacă din România dinspre Europa de Sud (Italia, Spania, Portugalia, Grecia) spre Europa de Vest (Franța, Marea Britanie) și de Nord (Benelux, Germania, Danemarca, țările scandinave). Românii din jurul granițelor sunt și ei cuprinși în acest trend regional al migrației economice, ajungând să constituie, în numeroase țări în care se regăsesc cetățeni români, comunități înrudite. Consecință directă a acestui fapt este scăderea numărului de etnici români care locuiesc în comunitățile tradiționale din vecinătate, fenomen care urmează însă trendul general de declin demografic în care se află România și statele învecinate“.

Basarabenii: 2,5 milioane peste Prut, alte două milioane în lume

Cealaltă „Românie de peste granițe“ se regăsește în țările din jurul nostru. Nu sunt români plecați în pribegie, ci români pe care istoria i-a trimis în pribegie, rupându-i brutal de țara-mamă. „Strategia“ se referă și la ei.

„În comunitățile istorice, estimările se apropie de 6 milioane de persoane (4,5 milioane în Republica Moldova, inclusiv emigrația, 500.000 în Ucraina, 300.000 în Serbia, Bulgaria, Ungaria, 300.000 în Peninsula Balcanică, alții răspândiți în alte regiuni din fosta Rusie Sovietică sau Asia Centrală)“.

În privința Republicii Moldova, cifrele par hazardate. Sunt greu de contabilizat 4,5 milioane de „români moldoveni“, câtă vreme întreaga populație a Republicii Moldova, în prezent, este de 3,5 milioane (conform unui raport din 2016 al Băncii Mondiale). La recensământul din 2004 erau 3.383.000 în dreapta Nistrului și 555.000 în stânga Nistrului (zona separatistă Transnistria), deci un total de aproape 4 milioane, dar între timp evoluția demografică negativă și migrația au scăzut drastic populația Republicii Moldova, la 3,5 milioane.

Dintre aceștia, 2,5 milioane se declară fie „români“, fie „moldoveni“ (82% în dreap-ta Nistrului, foarte puțini în Transnistria). Restul sunt ucraineni, ruși, găgăuzi, bulgari.

Deci, românii din Republica Moldova nu depășesc 2,5 milioane. Diferența până la 4,5 milioane o reprezintă basarabenii risipiți în lume, mai ales în Europa și în America de Nord. Strategia Guvernului român i-a „prins“ și pe aceștia, chiar dacă mulți dintre ei au rupt legăturile și cu Republica Moldova, integrându-se (probabil definitiv) în societățile occidentale.

Diaspora europeană, mai „acasă“ decât cea americană

„Comunitățile istorice din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria și alte state din Peninsula Balcanică se diferențiază în funcție de modul de formare a acestora, procentul pe care îl ocupă minoritatea română în cadrul populației totale a statului respectiv, circumstanțele în care ascendenții acestora au deținut sau nu cetățenia română ori s-au stabilit pe teritoriile actuale în cadrul unor procese migraționale…

Comunitățile emergente și de mobilitate se diferențiază, la rândul lor, în principal, în funcție de continentul pe care se regăsesc. De exemplu, caracteristicile comunităților din Europa sunt determinate în special de statutul de cetățeni UE al românilor stabiliți în aceste state, cu drepturile și obligațiile aferente, de mobilitatea ridicată determinată de acest statut și de proximitatea geografică. Prin comparație, legăturile cu țara ale românilor din America de Nord sunt îngreunate de distanța considerabil mai mare.

Toate aceste tendințe impun luarea în considerare a unor noi tipuri de programe, cum ar fi cele dedicate generațiilor născute pe pământ străin sau cele care implică în diaspora atât cetățeni români sau originari din România, cât și etnici români originari din comunitățile tradiționale din vecinătate“.

Nevoia de comunicare în limba română

Ce e de făcut pentru păstrarea identității române în diaspora, mai ales la a doua sau a treia generație de emigranți? Strategia gândită de ministrul Păstârnac merge pe trei direcții de acțiune: promovarea limbii române (prin finanțarea educației și a mass-media), continuitatea spirituală (biserici românești în comunitățile importante din Occident) și promovarea valorilor culturale ale diasporei.

„Prioritară este promovarea limbii române în comunitățile din afara granițelor, prin educație și mass-media în limba maternă. Este necesară dezvoltarea unui sistem de predare a limbii române atractiv, relevant, de bună calitate și care să permită o cât mai largă participare a comunității. În ceea ce privește mass-media, este necesară stimularea dialogului cu autoritățile statelor de reședință/cetățenie pe acest palier, precum și a cooperării dintre mass-media din România și cele de limbă română din afara granițelor, concomitent cu menținerea direcției anterioare de finanțare a mass-media din comunitățile românești.

În al doilea rând, va fi susținută componenta spirituală a comunităților românești, apartenența religioasă fiind, alături de învățământ, a doua componentă de păstrare a identității naționale, ambele funcționând cu succes ca elemente de coagulare și prezervare a comunităților românești din timpul Vechiului Regat și până în prezent. Lăcașurile de cult au astfel, pe lângă rolul spiritual consacrat, și pe cel de a uni comunitatea în jurul lor, inclusiv prin proiectele educaționale și sociale subsecvente, precum școlile duminicale, acțiunile caritabile.

În al treilea rând, va fi sprijinită promovarea valorilor culturale ale comunităților românești, patrimoniul cultural național fiind, la rândul său, un element definitoriu al identității naționale“.

Integrare = limbă + meserie

Noutatea absolută a acestei Strategii este susținerea integrării românilor în societățile care-i adoptă. Pe scurt, asta înseamnă limbă + meserie. Adică, să vorbești limba țării-gazdă și să te dezvolți profesional, pentru a fi competitiv în societăți concurențiale.

„Strategia își propune și obiective noi, referitoare la susținerea proceselor de integrare și apărarea drepturilor românilor de pretutindeni și la consolidarea și eficientizarea instituțională în domeniu.

În domeniul integrării în societățile-gazdă și al apărării drepturilor românilor de pretutindeni, esențiale sunt intensificarea cooperării cu autoritățile statelor de cetățenie/reședință în materie, campaniile de informare pentru comunitățile românești, precum și promovarea imaginii românilor de pretutindeni, prin diseminarea modelelor de succes și a bunelor practici. De asemenea, vor fi alocate resurse instituționale pentru facilitarea reinserției celor care doresc să se (re)stabilească în România“.

Integrare sau repatriere?

Accentul pus pe această „integrare“ și absența unei viziuni consistente privind repatrierea românilor pribegi arată o viziune unidimensională: să vedem ce putem face pentru compatrioții din străinătate, nu cum să-i readucem acasă! Pare o abandonare a lor, deși mai mult de 70% ar vrea să se întoarcă, mai devreme sau mai târziu. E drept, unii nu se vor repatria necondiționat, ci doar într-o Românie mult schimbată în bine – ceea ce nu e cazul acum.

Problema e că nu doar acești oameni au nevoie de România, ci și România are nevoie de ei. De experiența lor, de pregătirea lor, de banii lor, de conștiința democratică și profesională căpătată de ei în anii petrecuți în Occident.   

Comentarii

 • ILIESCU si PSD -munca silnica pe viata

  06 august 2017 18:43

  Vin inapoi doar cand il vad pe Iliescu, Nastase, Gelu Voican, toti banditii pana la Dragnea, etc. si toti securistii SRI cu nepoti cu tot, averile confiscate, vor sta la OCNA GREA DE EXTERMINARE cu o felie de paine pe zi plus bataie la talpi si alte cazne cum faceau si ei intelectualilor dupa 1947.Cand si PAUL GOMA va veni de placere in Romanica sa vada Academia Romana golita de comunisti si lingai turnatori SRI cu doctorate false de care-i plina ochi si astazi.

  raspunde comentariului
 • Franjo Glavina PSD ESTE UN PARTID CRIMINAL CARE TREBUIE SA DEVINA ISTORIE

  06 august 2017 17:19

  DACA ROMANII DIN VEST SI AMERICA DE NORD NU AR POMPA MILIARDE DE EURO IN TARA PSD AR FI ISTORIE....ATAT TIMP CAT ACEASTA CLICA CRIMINALA NUMITA PSD ALDE VA EXISTA ROMANII DIN AFARA TARII NU VOR PRIMI DECAT SFIDARE. CRIMINALII DIN PSD VOR RECURGE INCLUSIV LA GLONT IN MOMENTUL IN CARE NU VOR MAI AVEA NICI O MODALITATE DE A RAMANE LA PUTERE...VARUL MEU DIN TIMISOARA A PARASIT JANDARMERIA DIN ACEST MOTIV.

  raspunde comentariului
 • Franjo Glavina PSD ESTE UN PARTID CRIMINAL CARE TREBUIE SA DEVINA ISTORIE

  06 august 2017 17:18

  DACA ROMANII DIN VEST SI AMERICA DE NORD NU AR POMPA MILIARDE DE EURO IN TARA PSD AR FI ISTORIE....ATAT TIMP CAT ACEASTA CLICA CRIMINALA NUMITA PSD ALDE VA EXISTA ROMANII DIN AFARA TARII NU VOR PRIMI DECAT SFIDARE. CRIMINALII DIN PSD VOR RECURGE INCLUSIV LA GLONT IN MOMENTUL IN CARE NU VOR MAI AVEA NICI O MODALITATE DE A RAMANE LA PUTERE...VARUL MEU DIN TIMISOARA A PARASIT JANDARMERIA DIN ACEST MOTIV.

  raspunde comentariului
 • Olga Khan

  06 august 2017 13:11

  De la varsta de 6 ani am planificat plecarea mea din ROmania, am reusit ceva mai tirziu, dar abia merg si in vizita, definitiv nici sa-mi dea functia de Regina nu m-as duce mai ales ca am citit ca-mi vor banii. Asta dupa ce ne-au desmostenit de tot ce aveam in anii '60??? Prefer sa-i joc in Las Vegas sau sa-i bag in slipurile striperilor dar n-as face imprudenta sa duc sume de care as fi jecmanit imediat si sa ajung ca in comunism cu amenintari ca ma baga in puscarie daca nu tac. NU mai controlati oamenii nascuti acolo care nu mai sint cetateni romani, fiecare are un story de ce nu s-ar mai duce nici in vacanta. Cand NIMIC nu s-a facut sa ne atraga, nu drumuri decat taxe de drum si ar fi banii mei taxati, nu cred ca tine pacaleala, ca si noi ne-am intreba Pentru care Placeri ne-am duce inapoi in saracie??? Libertate Nu exista pena ******* sint domni si de ei nu va atingeti, atunci puneti-le la plata serviciilor sociale, la invatat limba romana cel putin si o meserie sa va produca venituri.Tineti minte ca ati bautut joc de populatie si de la '89 incoace, fiecare stie de ce au plecat si de ce nu vor sa se intoarca niciodata. Planul asta a cazut mai rau decat acea constructie renumita Babilonian, inventati altceva.

  raspunde comentariului
 • Marian

  06 august 2017 12:59

  Da, cum ar spune si gulgutza, fu tu le moman ***, de impostori care se lauda cu banii trimisi in tara de diaspora care munceste din greu. Marian

  raspunde comentariului
 • Alexandru

  06 august 2017 11:17

  Dezastrul trebuie sa si-l asume Dragnea si Olguta care vor sa aiba "armata lor" nu "armata tari" . Nu inteleg de ce pensia militara este la Olguta, o incapabila sa inteleaga viata militara! Pensia militara trebuie asigurata de M. Ap. N

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  06 august 2017 10:58

  Locuiesc inGermania,din iunie 90,când ma aflam în drum spre Paris,pentru organizarea Conferintei Nationale a C.R.E.,organizatie independenta ,singura de altfel atunci,fondata de mine în august 1986.Au invadat Bucurestiul si am ramas în Germania.Copiii mei s-au casatorit aici si au copii.Asta e !Tatal meu,preotul Florian Samarescu ,mama ,profesoara Samarescu Maria si familia au suferit mult în perioada comunista.Cunosc români,care lucreaza în afara tarii...si vor sa-si construiasca casa ,acasa....Sunt români de toate felurile si în tara si afara.Pâna în 90 ,erau altfel tratati în lumea libera."Strategia" domniului Pastârnac pare ceva abstract,fara rezultate probabile.Actiuni ,nu vorbe......de asa ceva,au nevoie si compatriotii din tara si cei care traiesc în afara României.Si REZULTATE vizibile pentru toti...Daca vor exista,problema n-o sa mai fie stringenta.Ridicati nivelul material si cultural acasa,puneti economia pe picioare,terminati certurile inutile si paguboase,micsorati coruptia si numarul "agatatilor",în posturi de conducere .Sunt destule de imbunatatit..Succes.

  raspunde comentariului
 • ioan

  06 august 2017 7:39

  pe actuali actori care interpreteaza rolul de politicieni si care sunt la carma tarii ,ii intereseaza doar doua lucruri in legatura cu cei din diaspora. sa ii tina cat mai departe de tara si sa le ia bani sub orice forma.faptul ca sunt asa multi in afara se datoreaza emanatiei poporului impreuna cu echipa lui de sfetnici bolsevici. ca sa nu ii impuste sau sa ii puna in temnita,deoarece nu ar fi fost de acord cu dictatura reinstaurata, au gasit o solutie mai pasnica, le-au dat pasapoarte. Binenteles ca acestia au plecat fara sa mai stea pe ganduri. Toata inteligenta tarii este in afara. Binenteles ca asta este un alt obiectiv atins, deoarece in tara au ramas cu o opozitie foarte modesta . Gaselnita din urma este cum sa le ia si bani si ca atare ii folosesc pe rudele lor sau restul de familii ale celor plecati ca si momeala . Acestia primind banii munciti si impozati deja sunt tinta lacomilor de la psd care vor sa ii impoziteze si in tara. acesti bolsevici si kgb-isti instalati dupa 89 incoace nu au scrupule in asi atinge scopurile si daca trebuie vor folosi munitie de razboi impotriva propriului popor. deja au aratat asta asa ca nu trebuie sa mai fiti naivi inca o data. TREZESTE-TE ROMANIA !!!!!

  raspunde comentariului
 • costica

  06 august 2017 2:13

  Castigi online la domiciliu, usor si nou. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Kkacioc

  06 august 2017 2:10

  Ne kkm pe integrarea teleormanului.....am zis

  raspunde comentariului
 • Mirela Antonescu - Brasov

  06 august 2017 1:23

  Pentru milioane de romani nu mai sunt locuri de munca in propria lor tzara. Sau daca mai e cate ceva, e platit atat de prost incat locul de munca respectiv devine toxic pentru bunul mers al unei vieti de familie normale. De ce ? Pai e simplu, daca iti platesti facturile si o obturatie dentara, nu mai raman nici bani de mancare. Darmite de tinut o familie in mod onorabil. Si toate astea nu intr-un regim de dictatura precum in Coreea ci intr-unul de - aparenta- libertate. Dar asa cum democratia e bolnava in Romania asa si libertatea asta e doar partiala. Pentru ca inafara de libertatea de a-ti injura parlamentarii si de a te cara in alta tara, alta nu prea ai ! Decat, poate, libertatea de e crapa de foame .....eheeeeei, in tara unde parlamentarii si europarlamentarii romani se scalda intr-o luxurie cum nu mai exista in Europa ! noi, pensii de 300-900 lei, salarii de 1450 lei .....adica venituri intre 75-300 de euro marea majoritate a cetatenilor cinstiti , iar Ei, ah, mirunsii neamului, ei averi de milioane de de euro ! Furati din banul si averea publica. Si cu cat ne tin in mizerie mai mare si in umilitoarea dependenta de kilu` lunar de zahar si faina si ulei...cu atat teleormanizarea tarii noastre se extinde si numarul saracilor dependenti de un minim ajutor social, creste. Precum si sentimentul lor de frica ca daca nu `iese` PSd-u` la alegeri, ailalti de `dreapta` nici macar kilu` de zahar-faina =ulei, nu il vor da si iarasi vine Alina Gorghiu-burghiu-Dej sa oracaie ca ea e `occidentala` `democrata` `ioropeana` `liberala` `anti-Ponta ...dar in background cadana liberala a fost si va fi doar hidoasa imagine in oglinda a oricarui PSD-ist hotz, cu concedii nu i nBrazilia ci in insula Rhodos si `emanand` nu legi pentru creare de locuri de munca pentru somerii disperati de foame ci.....dragalitza-Doamne, o singura lege in 4 ani de mandat.....adica acea lege destinata gravidei Gorghiu Dej si prevazand NElimitarea indemnizatiei de mama ....ca, de, urma si ea sa nasca si de ce sa nu capete MALAI nelimitat. In aceste conditii, nu mai mira nimic din maretele fapte ale politicienilor care danseaza - ei si guvernele lor politice - pe mormantul economic al tarii noastre datoare, din cauza LOR, deisgur - cu multe zeci de miliarde de euro bancilor straine. Caci guvernele `politice` de `stanga` si de `dreapta` au reusit sa distruga aproape toata industria de stat ....ca sa o fure si sa scape si de grija gestionarii ei !! Caci parlamentarii si ministrii politici postdecembristi au o singura obsesie verbala , `sa absorbim` ....pai, da, sa absorbim cat mai mult din banii europeni ca sa aiba ei ce fura. Dovada fabuloasei hotzii a marii majoritati a politicienilor postrevolutionari ?! Simplu ! Sutele si miile de rechizitorii publice ce insotesc tot atatea dosare penale alcatuite de Ministerul Public. Care minister e singura noastra speranta pentru ...deratizare !

  raspunde comentariului
 • Ileana

  05 august 2017 23:22

  Poate de asta au și plecat sa nu mai aibă grija nici un guvern de ei. Ce mai vreți de la ei? Nu le-ați făcut destule.....

  raspunde comentariului
 • Teodorescu Gerge

  05 august 2017 22:11

  CHIAR ASA, CUM FACETI SA LE LUATI BANII ROMANILOR DE PRETUTINDENI? MAI DEVREME SAU MAI TARZIU OR SA CRAPE ASTIA DE ACASA SUB JAFUL ORGANIZAT.

  raspunde comentariului
 • Sofia Covaci

  05 august 2017 22:02

  Nu-i interesează pe guvernanți sau pe alții de românii care și-au făcut studiile în universități de prestigiu că nu cumva fauna locală sa fie deranjată

  raspunde comentariului
 • Sofia Covaci

  05 august 2017 22:02

  Nu-i interesează pe guvernanți sau pe alții de românii care și-au făcut studiile în universități de prestigiu că nu cumva fauna locală sa fie deranjată

  raspunde comentariului
 • Zagura

  05 august 2017 21:33

  Promovarea limbii romane ar trebui facuta mai intai in Romania. A se vedea 'Romgleza' incurajata tot mai frecvent.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design