Teldrum a luat un contract de 8.900.000 de euro ca să asfalteze prost străzi în Craiova. Primărița Lia Olguța a semnat, prietenii lui Dragnea au încasat | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

de Petru Zoltan , 23 martie 2017 - stire actualizata la ora 21:39, 23 martie 2017
Teldrum a luat un contract de 8.900.000 de euro ca să asfalteze prost străzi în Craiova. Primărița Lia Olguța a semnat, prietenii lui Dragnea au încasat | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Primărița Lia Olguța Vasilescu a acordat, în 2013, un contract de aproape nouă milioane de euro firmei Teldrum SA, considerată ca fiind controlată de Liviu Dragnea. În 2017, Liviu Dragnea a susținut-o politic pe Lia Olguța să ajungă ministru al Muncii.

Contractul de lucrări încheiat între Primăria Craiova și asocierea de firme condusă de către Teldrum, însă, a fost subminat de multe probleme, atât juridice, cât și de calitate a lucrărilor. Astfel, contractul pentru reabilitarea străzilor Caracal, Bariera Vâlcii și Râului din Bănie a fost finanțat din fonduri europene. Numai că reparația străzilor a fost făcută în bătaie de joc.

Experții de la Inspectoratul de Stat în Construcții au constatat mai multe fisuri în asfaltul proaspăt turnat pe carosabil. Mai mult, capacele unor canale au cedat pe tronsoanele reabilitate de Teldrum. Cu toate acestea, reprezentanții primăriei au recepționat lucrările, fără să aibă vreo obiecție.

Contract semnat în 2013, finalizat în 2016

În anul 2013, Primăria Craiova a anunțat atribuirea unui contract de 8,9 milioane euro unei asocieri de firme conduse de Teldrum SA pentru reabilitarea unor străzi din municipiul Craio-va. Din asociere mai făceau parte firmele T Dancor Romconstruct SRL, Imob Lux Construct SRL și Garden Center Grup SRL. În aceea perioadă, Primăria Craiova era condusă de Lia Olguța Vasilescu, care era subordonată pe linie de partid lui Liviu Dragnea (indirect până în 2016 și direct din 2016, când Dragnea a devenit șeful PSD). Însă, problemele aveau să apară mult mai târziu, mai exact în vara anului 2016. Atunci, firma Teldrum a anunțat că a finalizat lucrările. 

Lucrări prost executate, dar recepționate

Pe 24 iunie 2016, reprezentanții primăriei din Bănie au fost chemați să recepțio-neze lucrarea. „Lucrările au fost recepționate de o comisie de recepție (...) fiind întocmite un procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr.80608/24.06.2016 și Anexa 2, aferentă acestuia”, a precizat Mihail Genoiu, primarul interimar al Craio-vei, pentru RL, prin biroul de presă. Însă, în primă fază, reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) nu a vrut să semneze procesul-verbal de recepție a lucrării. Ulterior, punctul de vedere al acestuia a fost menționat în documentul de recepție a lucrării. Astfel, reprezentantul ISC a atras atenția asupra faptului că la terminarea lucrărilor există o serie de fisuri în partea carosabilă, pe tronsonul I, partea stângă, pentru care recomanda expertiză tehnică. Mai mult, primarul Genoiu a precizat că „a existat cedarea unor capace de cămin pe unul dintre tronsoanele reabilitate, executantul lucrărilor efectuând lucrările de remediere ca urmare a solicitărilor făcute de beneficiar, în perioada de garanție”.

Bune pentru Olguța, penalizate de urmașul interimar 

Pentru a rezolva nemulțumirile ISC, primarul interimar Genoiu a spus că a fost întocmită o expertiză tehnică pe Strada Râului, tronson I și II, și transmisă în iulie 2016 către ISC Sud-Vest Oltenia. Însă, ISC a solicitat o serie de documente pentru a putea fi recepționată lucrarea: proiect pentru lucrările de remediere care să cuprindă detalii din caietele de sarcini ale acestor lucrări, verificate și ștampilate de către un verificator tehnic avizat, plus documente care să ateste calitatea lucrărilor de remediere și să certifice calitatea materialelor folosite pentru lucrări. Primăria Craiova a făcut rost de toate documentele și le-a transmis către ISC. Ulterior, ISC a recomandat ca lucrările să fie verificate în timp. 

Primarul interimar al Cra-iovei, Mihail Genoiu, a declarat pentru RL că instituția pe care o conduce nu a deblocat (spre deosebire de primărița Lia Olguța Vasilescu) garanția de bună execuție depusă de Tel Drum. „Aceas-ta se află în continuare la dispoziția autorității locale până la stingerea anexei la procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.” 

Penal: fără autorizație de construcție

În urma unui control efectuat, în septembrie 2016, la lucrările de pe Strada Râului, inspectorii ISC au descoperit că o mare parte dintre acestea au fost realizate fără autorizație de construire. Într-un răspuns către publicația locală “Gazeta de Sud”, ISC a arătat că, pentru lipsa autorizației, a sesizat organele de urmărire penală. Sesizarea ar fi fost făcută în baza unui referat (nr. 30206/21 septembrie 2016) pe care Inspectoratul Județean în Construcții Dolj l-a trimis către Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Vest Oltenia. Ulterior (22 decembrie 2016), ISC a făcut completarea că sesizarea a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

De aici însă, lucrurile se complică pentru că, în două rânduri (22 noiembrie și 27 decembrie 2016), Parchetul local a răspuns pentru “Gazeta de Sud” că nu are înregistrat nici un dosar penal referitor la lucrări fără autorizație pe Strada Râului.  

Peste 180 de contracte publice de 450 milioane euro

Compania Teldrum SA este patronată, în acte, de prietenii lui Liviu Dragnea, liderul PSD. Conform informațiilor publice, Teldrum a obținut în perioada 2007-2016 peste 180 de contracte publice a căror valoare se ridică la aproximativ 450 milioane euro. Cele mai multe contracte au fost primite de la Consiliul Județean Teleorman, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Compania Națională de Investiții și primării din județul Constanța. 

Compania Teldrum a fost înființată în 1999, ca societatea în subordinea Consiliului Județean Teleorman. Un an mai târziu, Liviu Dragnea avea să devină președinte al Consiliului Județean. În 2001, CJ Teleorman a demarat procedurile de privatizare a firmei Teldrum, însă, în paralel, a contractat un credit de 3,7 milioane euro pentru achiziționarea unui tren reciclator, necesar pentru refacerea drumurilor din județ. Licitația de privatizare a fost câștigată de Marian Fișcuci, un apropiat al lui Liviu Dragnea, care a plătit atunci aproximativ 400.000 lei, adică în jur de 90.000 euro. 

Fostul lider al PSD Teleorman Teodor Nițulescu a declarat la un post de televiziune că firma Teldrum este patronată neoficial de Liviu Dragnea. „Fără doar și poate (firma îi aparține lui Dragnea – n.r.). Mie, în 2002, mi-a propus să facem jumi-juma, să am 40% din Teldrum și el 60%. Eu atunci aveam o firmă de construcţii. Am refuzat. De ce am acceptat privatizarea Teldrum? În calitatea mea de președinte PSD Teleorman, din iunie 2002 până în aprilie 2005, am acceptat de nevoie lucrul ăsta, cu condiţia cas această privatizare să fie făcută în condiţiile legii”, declara Nițulescu.  

Comentarii

 • dorinteodor

  26 martie 2017 20:50

  mie nu-mi plac articolele tendentioase si nu ma intereseaza cine cu cine s-a inteles si cine a luat banii. asfaltarea se face pe baza de contract si are clauze precise.daca receptia se face defectuos atunci asta e problema si poate avea si conotatii penale. daca calitatea executiei are deficiente, in baza clauzelor contractului, executantul va fi penalizat si chiar mai rau de atit. nu stiu de ce la noi nu se insista pe executia corecta si la timp a contractelor si se deviaza discutiile pe altfel de chestiuni.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  26 martie 2017 12:22

  Cel mai mare sarlatan, E hotul din Teleorman Ca s-a infratit cu hotii Si-a pus, sa voteze, mortii. Este condamnat acum, Dar tot fura cu Tel Drum. A salvat un ucigas Si-a furat u-ntreg oras Cu hotel si magazine, Sa le aiba pentru sine. Si se scalda-n milioane, Cat mai este la butoane. Ca fiu de militian Si sultan pe teleorman. Nu poti, n-ai cum sa-l intorci, C-a furat ferma de porci Si pamant, mii de hectare,De ramai cu ocii-n Soare. Ca ministru-n Bucuresti, A dat baniinu ghicesti. Lui Olguta, frumusel,Sa se-ntoarca tot la el. Si-n Brazilia, holtei, Cara banii frumusei. Ca e inalt hot de stat Si nu-i luat la-ntrebat.

  raspunde comentariului
 • Katze

  23 martie 2017 22:11

  Cea mai mare greseala a fost unificarea si cu Oltenia. Vor destrama Romania gunoaiele de olteni. Cei mai prosti oameni posibili!

  raspunde comentariului
 • USA

  23 martie 2017 21:38

  Astia din PSD si PLD si alte partide Tz iganesti -Neo -Comuniste merg pe principiul ...DAM la Bpul de popor si luam si noi DREPTUL NOSTRU DE HOTIASTA ESTE ROMANIATraziti va Romani din lunga ADORMIREVa rog in genuchi

  raspunde comentariului
 • Se simte puternic miros de PUSCARIE !

  23 martie 2017 21:08
 • BIBICU

  23 martie 2017 20:59

  CIOCIOLINA OGUTA STICLUTA LA NIVELUL ADMINISTRATIEI TURME DE BOI II SUPLINESTE LIPSA FRAUDISTULUI MAZARE UN VERITABIL CONTRABANDIST CARE DUPA CE A PRADUIT RO ACUM SE LAFAIE INTRE CADANE IN EGIPIT UN ADEVARAT DRAC CARE TREBUIA STARPIT DE CAND A SCOS CAPUL IN PRESA MAFOATA DIN RO UNDE PUSCARIASI PRECUM SORIN ROSCA STANESCU SAU BOMBONEL DAU LECTII DE MORALITATE SI JUSTITIE SOCIALA INTR-O TARA PRABUSITA IN ABIS.

  raspunde comentariului
 • USA

  23 martie 2017 20:50

  Asria sunt AFACERISTII HOTI din RomaniaAsa nu ne vom dezvolta niciodat...VOM DEVENI O A DOUA grecia

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  23 martie 2017 18:16

  Intrebari deranjante. In 1999, CJ Teleorman, devine stapanul firmei TD= Tel Drum. In vara lui 2000, LD= Liviu Dragnea este ales presed. al CJT. Imediat, in septembrie 2000, LD a intrat in Consiliul de Administratie al regiei Tel Drum. De ce a acordat CJT un contract de 1,6 milioane RON unei firme de drumuri din Giurgiu ? Si de ce propria firma TD nu a castigat niciun contract de la CJT in 2001 ? Asta a facuto LD cumva, ca sa o declare pe TD neproductiva si ca sa o cumpere apoi pe bani cat mai putini ? De ce la privatizarea TD din 25-04-2002 s-a prezentat doar finul lui LD, Marian Fiscuci ? De ce nu s-a facut licitatie publica ? Cumva, fiindca LD hotarase sa cumpere pentru sine TD, pe numele unui om de incredere, ca sa poata acorda TD cat mai multe contracte fara concurs sau cu licitatii masluite ? De ce Fiscuci a platit doar 400.000 RON pe TD, cand valora in actele contabile 2.000.000 RON ? De ce Nitulescu sustine public, ca banii platiti de Fiscuci pt TD au fost delapidati de LD sau de sotia sa Bombonica de la Directia pt Protectia Copilului ? De ce TD a castigat toate licitatiile publice de la CJT, dupa privatizare, adica dupa ce TD a fost cumparat de Fiscuci ? De ce TD a castigat, de exemplu, intr-un singur an, 2009, aprox. 400 milioane de RON, cand a fost apreciata ca neproductiva la momentul privatizarii din 2002 ? Si cum a putut TD sa castige apoi in numai 3 ani 2012, 2013, 2014 o suma totala de 166 milioane de euro ? In 2000, dupa ce a intrat in Consiliul Administrativ al TD, LD a pus CJT sa cumpere un utilaj foarte scump, Trenul Reciclator, care a costat 1,54 milioane RON, folosit la asfaltari. In 24-11-2005, CJT a scos la licitatie Trenul Reciclator=TR. Pretul minim de pornire a fost de 3.251.600 RON. Nu s-a prezentat nimeni sa cumpere TR atat de scump. In 31-7-2006, la a doua licitatie, s-a prezentat doar finul M. Fiscuci si a primit TR contra sumei de 1,9 mil.RON, adica jumatate din cat valora TR in iulie 2006. Sunt multe intrebari pe care asteptam ca DNA sa le puna lui LD in legatura cu Tel Drum, in care infractorul a sifonat sute de milioane de euro prin contracte fara concurs si contracte trucate de la CJ si Primarii oferite Tel Drum.

  raspunde comentariului
 • antihas

  23 martie 2017 17:26

  de ce sunt la pușcărie? de ce?

  raspunde comentariului
 • felix

  23 martie 2017 16:08

  Cum sa faca olguta asa ceva , Soros impreuna cu nepotul sau Ciolos au facut magariile. Olgatu s-a ocupat de teza de doctorat traducand o lucrare din limba italiana. Cine a vazut psd-ist penal , raul sunt la altii care au condus tara asta 24 de ani din 27 .

  raspunde comentariului
 • Misu

  23 martie 2017 14:17

  Dragnea si cu ai lui PATRI -HOTII NEAMULUI!

  raspunde comentariului
 • Hilda

  23 martie 2017 13:11

  Ai aflat? In Ianuarie 2017o editura cu renume, din Romania, a lansat pe piata mondiala un proiect 100 romanesc. Un subiect unic de film! Lucrezi pe internet de acasa si castigi bani prin contract legal de comision! Proiectul are deja un succes fenomenal la nivel mondial! Cand doresti cu cea mai mare seriozitate detalii despre acest loc de munca, part-time sau full-time, viziteaza pagina noastra de facebook httpswww.facebook.comBiblioteca-cu-bani-197928770597317 sau scrie-ne la adresa de e-mail hildamalia88yahoo.com

  raspunde comentariului
 • ion ion

  23 martie 2017 10:26

  In mod sigur Liiceanu a luat probe si le-a dus la Bruxeles asteptam rezultatele.CCR se va pronunta dupa aceia daca asfaltul a fost CONSTITUTIONAL sau ba cf Codruta import export com.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  23 martie 2017 9:01

  Vrem sa stim daca Parchetul local de pe langa Judecatoria Craiova a instrumentat dosarul RAULUI, in urma sesizarii ISC= Inspectoratul de Stat in Constructii, pe care a inaintato, in 2016, cu privire la lucrarile de pe strada RAULUI din Craiova, pe care Tel Drum le-a facut prost si FARA AUTORIZATIE, , pe bani din fonduri UE de la Ministerul Dezvoltari pastorit de Dragnea. Primaritei Olguta nu ii este rusine sa se lase descoperita in aceasta pungasie, fara sa elucideze ce sume a platit si de unde a luat banii fara autorizatie ? DNA poate obtine de la ISC tot ce intereseaza despre lucrarile realizate pe strazile Caracal, Bariera Valcii si Raului din Craiova, ca urmare a contractului de 8,9 milioane de euro acordat Tel Drum de catre Olguta Vasilescu,la 5 noiembrie 2013, de la Primaria Craiovei. Dragnea a dat banii de la M. Dezvoltarii si tot Dragnea i-a primit pentru sine de la Tel Drum. Baiat istet, dar nici Olgut nu e proasta.

  raspunde comentariului
 • ghiocel

  23 martie 2017 8:53

  Băsescu e de vina.

  raspunde comentariului
 • Ioan

  23 martie 2017 8:20

  Imaginati-va ce s-ar antampla daca lucrarile nu ar fi controlate de o institutie de stat supusa politicului iar controalele ar fi realizate de firme independenta si responsabileJale! Risipa si bataie de joc de, si, pe banii nostri !

  raspunde comentariului
 • Mircea

  22 martie 2017 23:39

  Ce vrei de la doi infractori.

  raspunde comentariului
 • Doru

  22 martie 2017 23:28

  Da este adevarat ! Si Adrian Nastase controla reteaua Sensiblu. Numai minciuni si prostii vad ca debitati.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design