Procurorii anchetează doar opoziția. Legăturile primejdioase dintre DNA Bacău și PSD

de Ionuț Avram , 23 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 16:07, 23 octombrie 2017

În județul în care domnesc de aproape treizeci de ani Viorel Hrebenciuc și moștenitorii săi doctrinari, principalii beneficiari ai luptei anticorupție sunt chiar pesediștii. 

Pentru Direcția Națională Anticorupție Bacău, deși au existat o mulțime de dezvăluiri de presă și anchete ale altor structuri anticorupție din țară, liderii PSD sunt bugetari onești. Singurele cazuri importante instrumentate de anchetatori îi au drept personaje principale pe cei de pe dreapta eșichierului politic.

Asta în condițiile în care doi dintre polițiștii judiciari din DNA au legături directe cu principalii lideri ai partidului de guvernământ.

Romeo Stavarache, Mihai Banu și Gabriel Berca sunt singurele nume de politicieni care au intrat în vizorul DNA Bacău. Toți trei lideri ai opoziției locale. În toate dosarele instrumentate apare un nume de polițist judiciar de la această direcție: Liviu Ababei.

Acesta este fratele cumnatului lui Dragoș Benea, președinte al PSD Bacău, fost președinte al Consiliului Județean și actual senator. În cazul lui Romeo Stavarache, fostul primar liberal al Bacăului, Direcția Națională Anticorupție i-a întocmit două dosare penale.

Într-unul dintre cazuri, edilul a fost acuzat de complicitate la tentativă de abuz în serviciu, faptă care nu e prevăzută de Codul Penal, nici actualul, nici cel vechi.

Drept urmare, fostul primar a fost achitat de Curtea de Apel Alba Iulia, după ce, în primă instanță, primise trei ani cu suspendare, în instanțele din Bacău.

În cel de-al doilea dosar, Romeo Stavarache se judecă la Curtea de Apel Tg. Mureș, după ce, în primă înstanță, în Bacău, a primit șase ani cu executare, pentru luare de mită.

În acest dosar, în prima fază de cercetare, pe lângă Liviu Ababei, a lucrat și un alt polițist judiciar, Eusebio Calancea.

Celelalte două nume de politicieni apar pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ambii au fost condamnați în instanțele din Bacău.

Calancea, actual șef de cabinet al primarului Cosmin Necula

În luna august a anului trecut, imediat după câștigarea alegerilor locale de către pesedistul Cosmin Necula, cel de-al doilea anchetator al lui Romeo Stavarache a fost angajat șef de cabinet în Primăria Bacău.

Dat fiind faptul că Legea 215 din 2001 permite unui primar să angajeze consilieri la cabinetul propriu, fără concurs, după ce s-a pensionat din MAI (cu detașarea la DNA), Eusebio Calancea a fost făcut mâna dreaptă a edilului Cosmin Necula. În schimb, conducerea Primăriei ține la secret mai multe informații care ar trebui să fie publice, iar actualul primar  refuză să răspundă care au fost împrejurările în care s-a cunoscut cu Eusebio Calancea și care-s calitățile care l-au convins că acesta este persoana cea mai indicată pentru postul de șef de cabinet. Nici Legea informațiilor de interes public nu pare să-l sensibilizeze pe Cosmin Necula.

 Conform acestuia, „domnul Calancea a fost angajat în instituția noastră începând cu data de 2 august 2016, având funcția de șef de cabinet, conform prevederilor art. 66 (alin. 2) din Legea 215 din 2001, privind administrația publică locală, republicată.

Restul solicitărilor dumneavoastră  nu fac obiectul activității instituției noastre, neîncadrându-se astfel, în categoria informațiilor de interes public, conform Legii 544 din 2001“.

Nici încercările de a primi declarații oficiale, prin intermediul instituției purtătorului de cuvânt, n-au avut mai mult succes. Atât Necula, cât și Calancea au refuzat să ofere informații privitoare la contextul în care s-au cunoscut.

Un soi de Fantomas

Interesant este faptul că, deși activitatea sa este una publică, Eusebio Calancea preferă anonimatul. Conform fișei postului, reprezintă Cabinetul primarului în cadrul ședințelor Consiliului Local. Dar consilierii locali habar n-au însă nici măcar cum arată. „Nu a fost văzut niciodată la ședințele consiliului, nu a fost prezentat oficial, nici măcar nu știu cum arată“, recunoaște Mircea Fechet, consilier local PNL.

Nici cei din presa locală nu au habar măcar cum arată șeful de cabinet al lui Cosmin Necula.

Înainte ca Primăria Bacău să fie condusă de acesta din urmă, proiectele de hotărâre venite dinspre executivul municipalității erau semnate și de șefa de cabinet a fostului primar. Acum, de când ocupă Eusebio Calancea această poziție, semnăturile pe proiecte aparțin unui simplu consilier din cabinet. Tot în fișa postului fostului polițist judiciar scrie că trebuie “să asigure difuzarea informațiilor pe direcții, servicii, compartimente și urmărește soluționarea în timp util a problemelor“. Asta înseamnă că ar trebui să fie una dintre cele mai cunoscute personaje din primărie în rândul celorlalți funcționari.

În afară de prezentarea oficială făcută de primar, după angajarea lui Eusebio Calancea, funcționarii Primăriei nu au mai interacționat cu acesta.

Conform ultimei declarații de avere depuse pe site-ul municipalității, Eusebio Calancea are o pensie de 83.421 de lei anual, iar în 2016, în scurta perioadă în care a mai prestat ca polițist judiciar la DNA, a câștigat 25.400 de lei, iar de la Primărie, din august până în decembrie, 12.221 lei. Salariul este de dinainte de dublările și triplările din sistem.

Eusebio Calancea nu a binevoit să-și reactualizeze declarația de avere la noile grile salariale. Mai are un apartament în Bacău și o casă în comuna Letea Veche, comună aflată în vecinătatea municipiului.    

Prieten cu unul dintre denunțătorii lui Stavarache

Și totuși, există oameni care-l cunosc pe șeful de cabinet al primarului, în afara cabinetului propriu-zis. Unul dintre ei este denunțătorul lui Romeo Stavarache, fostul edil din Bacău. O recunoaște singur, în fața magistraților de la Curtea de Apel Tg. Mureș. „De altfel, s-a și dovedit puterea lui Stavarache pentru că în perioada 2011-2014, nu s-a mișcat nimic în ceea ce privește derularea contractului de iluminat. Polițistul la care m-am dus inițial, fost coleg de facultate, se numește Eusebio Calancea“, explică afaceristul băcăuan cum a ajuns de-a făcut denunț împotriva lui Romeo Stavarache.

Costică Rusu era nemulțumit de faptul că fostul primar dorea rezilierea contractului de iluminat public, semnat pe vremea administrației Sechelariu și preluat de administrația PNL. Stavarache considera că prețurile de mentenanță per stâlp erau prea mari. La această oră, când colegul de facultate este șef de cabinet, firma lui Costică Rusu face lucrări de plombări ale drumurilor din municipiu, contra sumei de un milion de euro.    

„Foarte bine“, calificative primite de la DNA

Dacă Eusebio Calancea s-a aranjat cel puțin până în 2020 la primărie, colegul său întru anchete penale, Liviu Ababei, a rămas activ în DNA Bacău, fiind unul dintre preferații procurorului-șef al structurii teritoriale. În 2014, procurori și polițiști din cadrul structurii centrale, ajutați de cei din Bacău, au perchezi­ționat sediul Consiliului Județean, casa părinților lui Dragoș Benea și alte imobile publice și private din Bacău.

De atunci, dosarul stă in rem. Doar o coincidență, în opinia Direcției Naționale Anticorupție. Mai ales că fratele cumnatului senatorului PSD a primit, în fiecare an, calificativul foarte bine. Asta se zice într-un răspuns oficial al DNA. „Ofițerii de poliție care își desfășoară activitatea în cadrul ST Bacău au fost evaluați ultima dată în luna ianuarie 2017, fiind întocmite fișele de evaluare de serviciu pe anul 2016 de către procurorii din cadrul serviciului, fișele fiind aprobate de procurorul-șef al serviciului. Toți ofițerii de poliție din cadrul serviciului au obținut în urma acestei evaluări calificativul foarte bine“. Atât de mulțumiți au fost de activitatea lui Ababei încât au solicitat prelungirea detașării, conform legii, la Ministerul de Interne. Cererea a fost aprobată.

DNA: nu-s rude

În același răspuns, DNA oferă o explicație cel puțin hilară la întrebarea dacă există măcar o incompatibilitate morală prin faptul că polițistul judiciar este rudă prin alianță cu președintele PSD, mai ales în contextul declarațiilor procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, cum că nu se întâlnește cu politicieni și nici nu are prieteni politicieni. “Nu există relații de rudenie între ofițerul de poliție judiciară Ababei Liviu și domnul Benea Dragoș. Fratele ofițerului de poliție menționat este căsătorit cu sora domnului Benea Dragoș, această împrejurare nefiind echivalentă cu existența unor relații de rudenie sau afinitate. Cazurile de incompatibilitate, astfel cum sunt enumerate de dispozițiile art. 65 alin.1 cu referire la art.64 C.p.p. pot fi invocate și soluționate într-o cauză penală concretă și nu la modul general“, explică DNA.

Procurorul-șef al structurii locale, Cornelia Hrincescu, recunoaște că știa de relația dintre Benea și Ababei încă de la preluarea funcției, dar spune că nu au existat probleme, suspiciuni asupra corectitudinii și profesionalismului lui Ababei. „În calitate de procuror șef serviciu – începând cu luna ianuarie 2014, întrucât situația invocată este mai veche – nu am identificat și nici nu mi s-au adus la cunoștință fapte sau împrejurări din care să rezulte suspiciuni asupra corectitudinii, profesionalismului ofițerului de poliție menționat, astfel încât apreciez că situația invocată nu prejudiciază în niciun fel activitatea și imaginea ST Bacău“, susține Hrincescu.

Doar că cele spuse de procuror sunt un pic diferite de realitate. În cazul dosarului lui Berca, DNA a cerut ascultarea telefonică a fostului senator PDL. Monitorizarea a durat de pe 24 iunie până pe 9 iulie 2015, când, într-un final, procurorul-șef al structurii locale a DNA și-a dat seama că trei numere nu sunt sau nu mai sunt demult folosite de Berca și s-a încetat ascultarea. Dosar la care a lucrat Liviu Ababei.

Mai mult, din același dosar reiese că Mihai Banu, inculpat alături de Gabriel Berca, ar fi fost audiat 135 de minute. La Înalta Curte de Casație și Justiție a ajuns, pe lângă transcript, și înregistrarea fizică a audierii. Pe înregistrare apar doar 79 de minute. Anchetator: același Liviu Ababei.   

Citește ziarul integral în format .PDF, aici!

Comentarii

 • Tepus

  24 octombrie 2017 11:30

  RIDICATI-I CU ARCANU, !! ARESTATI-I CHIAR ACUM !! PE DRAGNEA SI TARICEANU, !! PENTRU STERLING SI TEL DRUM !

  raspunde comentariului
 • Zeghelariu, Trust: ScuLaRea! si CenTura de CASTITATE

  23 octombrie 2017 23:24

  ...cand te gandesta ca prostovanu era vice la PNL si aia in USL la GUVERNARE! si n-a reusit sa faca absolut nimic pentru Bacau = Centura Autostrada! te dumiresti cine face de fapt politica avortonului statal si ia deciziile = BOSGORILA ca-i mai organizata ca rromii sudishti.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  23 octombrie 2017 15:53

  DE CE NU SUNT ARESTATI SI JUDECATI IMEDIAT 1. NASTASE,pt ca a dat industria si resursele Romaniei pe spaga ? 2. VOICULESCU pt sute de milioane de dolari furati de la CRESCENT si de la exporturi ? 3. TACRICEANU pt modificarea pe spaga a contractului cu firma STERLING RESOURCES in ultimile zile de mandat ca premier, la 12 noiembrie 2008, care s-a soldat cu prejudicii de sute de milioane de dolari pentru tara ? 4. PONTA pt ca a lasat Kazahstanului datoria de 690 milioane de dolari pe care o avea fata de tara noastra ? 5. DRAGNEA pt sutele de milioane furate de la stat cu Tel Drum, cu Hotelul Turris si alte n furturi colosale ? Si mai sunt zeci sau sute de astfel de mari talhari. DNA de ce nu-i aresteaza ??? DE CE ???

  raspunde comentariului
 • Ionel Pana

  23 octombrie 2017 13:11

  Acum sunt total convins ca fostul primar al Bcăului, Romeo Stavarache, este o victimă a politicienilor locali. Doar locuitorii orașului îl pot apăra și pot vorbi despre ceea ce a făcut omul în Bacău.

  raspunde comentariului
  • Domnul Zeghelariu, Primar de Muncipiu

   23 octombrie 2017 22:33

   Pai, nu prea a facut nimic, in afara de a ma matura pe mine si administratia mea secumilipoponara - decat, poate, sa puna niste beculete...

   raspunde comentariului
   • Duhu lui Zeghelariu banduind BACAUL

    23 octombrie 2017 22:37

    Bu!huHU-BUhuHU! Voi crestinelor popoare batetzi cruci bantuitoare caci e noaptea intricoshata a batrinului din tei!

    raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  23 octombrie 2017 12:33

  CATRE FORTELE DEMOCRATE DIN ROMANIA, daca exista, si cate exista. PUNCTUL 1. Eu am incredere totala in jurnalisti Sabin Orcan, Grigore Cartianu, Sabin Gherman, Catalin Prisacariu, Andreea Pora, in oameni politici Traian Basescu, Mihai Neamtu, Emil Boc,Theodor Paleologu, Eugen Tomac, Mona Musca, si ,,in altii Monica Macovei, Catalin Avramescu. PUNCTUL 2. Jurnalistii de incredere de la punctual 1, ajutandu-se reciproc, pot intocmi trei tabele ample si separateTj pt jurnalisti, Tp pt politicieni si Ta pt ,,si altii, pe Capitala. Apoi, timp de 10-14 zile, jurnalistii inscrisi deja pe Tj din Capitala, contacteaza telefonic cate doi jurnalisti de mare incredere din fiecare municipiu, pe care ii pune in tema si ii instruiesc, cum sa intocmeasca cele trei tabele Tj, Tp si Ta pt fiecare judet in parte. Punctul 3. Dupa o luna de la declansarea acestei actiuni ,,PATRIA, intr-o zi de duminica, va avea loc o adunare pe tara, a tuturor jurnalistilor patrioti inscrisi pe Tj. Intalnirea se va desfasura intr-o locatie fixata de comun acord. La intalnirea respectiva se hotaraste infiintarea AJDR, adica ASOCIATIA JURNALISTILOR DEMOCRATI DIN ROMANIA, in care nu trebuie sa patrunda niciun journalist care nu este de totala incredere. Apoi, AJDR va lua in discutie posibilitatea infiintarii unui post de televiziune ,,PATRIA, pe baza de actionariat voluntar si eventual cu sprijin din partea COMISIEI EUROPENE. Punctul 4. AJDR isi propune urmatorul ,,OBIECTIV ZERO sa uneasca toate formatiunile democrate in ,,ALIANTA NATIONALA DEMOCRATA, pe scurt AND. Al doilea obiectiv foarte important este ca, la toate alegerile viitoare, sa inscriem pe locurile eligibile numai candidati patrioti si competenti, cum este, de exemplu, CATALIN AVRAMESCU. Personal, as vrea ca AND sa fie condusa la alegeri de catre Basescu. Si daca vom castiga alegerile, Basescu sa fie premier si Catalin Avramescu sa fie ministrul Justitiei. Pe scurt, ce trebuie sa realizam ? SA AVEM TOATE FORTELE DEMOCRATE UNITE si IN URMATORUL PARLAMENT SA AVEM NUMAI OAMENI CU DEMNITATE, PATRIOTI SI COMPETENTI. Doresc ca aceasta postare sa fie citita de domnul GRIGORE CARTIANU.

  raspunde comentariului
 • Sdrobis A.

  23 octombrie 2017 9:54

  Mafia din întregul sistem judiciar din Bacau este îngrozitoare. Patronii sunt Dragos Benea si Codruț Olaru. Când vor termina cu liberalii, sistemul va musca din Clanul Vlasie si Necula. Comisarul Liviu Ababei este cel mai mârșav instrument din DNA Bacau si finalitatea dosarelor fabricate de el merg la judecătorii servitori ai sistemului, Mengoni, Pocovnicu, Ciocan. Este prigoana împotriva adversarilor politici făcută de mafia justiției din Bacau.

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  23 octombrie 2017 7:55

  La Bacău oare legea ecce pe invers?! Adică altfel decât în Bukurești? Sau acolo pizderii nu ecce din ăia fanatici... Probabil chiar dacă înbuci din capătul celălalt al cozonacului tot neprihănit ești. Unu cu unu face doi.

  raspunde comentariului
 • constantin

  23 octombrie 2017 6:52

  POLITICA MAFIOTA STAT MAFIOT !!!!!

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  23 octombrie 2017 4:57

  Adică carevasăzică analiștii de la romaniastrategica.ro au găsit oaia neagră. Acum procurista șefă a pus-o, adică ce fel de brânză îi asta? Miroase. Chiar trebuie să-l punem pe Cristian Homobuci în fruntea Inchiziției?

  raspunde comentariului
 • Dan Sburlea

  23 octombrie 2017 2:26

  ACEST LUCRU ESTE ȘTIUT DE ORICINE AM AVUT O SPEȚĂ ÎMPOTRIVA UNUI SLUJBAȘ MEMBRU PSD. AM TRIMIS O RECLAMAȚIE CU SUBIECT, PREDICAT ȘI EVIDENȚĂ CLARĂ IMPOTRIVA UNUI PRIMAR DIN JUDEȚUL NEAMȚ, RECLAMAȚIE CE ÎNSUMA ABUZ ÎN SERVICIU, DOVEDIT CHIAR CU RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL AL PREFECTULUI ȘI ...? DOSARUL A FOST DECLINAT DE DNA ȘI TRIMIS PROCURATURII NEAMȚ. ACEȘTIA, BAZAȚI PE O...INVESTIGAȚIE, FĂCUTĂ DE UN...INVESTIGATOR PENAL CARE, DUPĂ MULTE DISCUȚII CU PRIMARELE,DISCUȚII STROPITE CU MULTE ȚUICI LA HANUL ANCUȚEI, FĂRĂ SĂ AMINTEASCĂ MĂCAR DE ACEL RAPORT A CONCLUZIONAT CĂ...PRIMARUL S-A SPETIT MUNCIND SPRE BINELE MEU, DAR NIMENI NU I-A COTAT MUNCA PRESTATĂ LA...ADEVĂRATA VALOARE.O DOAMNĂ PROCUROR CAREAM ZIS EU A AVUT UN ORGASM PROFESIONAL SEMNÂND O DECIZIE LA CARE NICI MĂCAR NU A FRUNZĂRIT DOSARUL TRIMIS DE MINE, MI-A COMUNICAT CĂ...CONFORM UNEI TELEGUȚE ÎNCĂRCATĂ CU LEGI DE TOT FELUL, PRIMARUL ÎN FAPT NU A COMIS NICIO FAPTĂ PENALĂ. HA, HA, HA!!!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design