5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Procurorii anchetează doar opoziția. Legăturile primejdioase dintre DNA Bacău și PSD

Procurorii anchetează doar opoziția. Legăturile primejdioase dintre DNA Bacău și PSD

În județul în care domnesc de aproape treizeci de ani Viorel Hrebenciuc și moștenitorii săi doctrinari, principalii beneficiari ai luptei anticorupție sunt chiar pesediștii. 

Pentru Direcția Națională Anticorupție Bacău, deși au existat o mulțime de dezvăluiri de presă și anchete ale altor structuri anticorupție din țară, liderii PSD sunt bugetari onești. Singurele cazuri importante instrumentate de anchetatori îi au drept personaje principale pe cei de pe dreapta eșichierului politic.

Asta în condițiile în care doi dintre polițiștii judiciari din DNA au legături directe cu principalii lideri ai partidului de guvernământ.

Romeo Stavarache, Mihai Banu și Gabriel Berca sunt singurele nume de politicieni care au intrat în vizorul DNA Bacău. Toți trei lideri ai opoziției locale. În toate dosarele instrumentate apare un nume de polițist judiciar de la această direcție: Liviu Ababei.

Acesta este fratele cumnatului lui Dragoș Benea, președinte al PSD Bacău, fost președinte al Consiliului Județean și actual senator. În cazul lui Romeo Stavarache, fostul primar liberal al Bacăului, Direcția Națională Anticorupție i-a întocmit două dosare penale.

Într-unul dintre cazuri, edilul a fost acuzat de complicitate la tentativă de abuz în serviciu, faptă care nu e prevăzută de Codul Penal, nici actualul, nici cel vechi.

Drept urmare, fostul primar a fost achitat de Curtea de Apel Alba Iulia, după ce, în primă instanță, primise trei ani cu suspendare, în instanțele din Bacău.

În cel de-al doilea dosar, Romeo Stavarache se judecă la Curtea de Apel Tg. Mureș, după ce, în primă înstanță, în Bacău, a primit șase ani cu executare, pentru luare de mită.

În acest dosar, în prima fază de cercetare, pe lângă Liviu Ababei, a lucrat și un alt polițist judiciar, Eusebio Calancea.

Celelalte două nume de politicieni apar pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ambii au fost condamnați în instanțele din Bacău.

Calancea, actual șef de cabinet al primarului Cosmin Necula

În luna august a anului trecut, imediat după câștigarea alegerilor locale de către pesedistul Cosmin Necula, cel de-al doilea anchetator al lui Romeo Stavarache a fost angajat șef de cabinet în Primăria Bacău.

Dat fiind faptul că Legea 215 din 2001 permite unui primar să angajeze consilieri la cabinetul propriu, fără concurs, după ce s-a pensionat din MAI (cu detașarea la DNA), Eusebio Calancea a fost făcut mâna dreaptă a edilului Cosmin Necula. În schimb, conducerea Primăriei ține la secret mai multe informații care ar trebui să fie publice, iar actualul primar  refuză să răspundă care au fost împrejurările în care s-a cunoscut cu Eusebio Calancea și care-s calitățile care l-au convins că acesta este persoana cea mai indicată pentru postul de șef de cabinet. Nici Legea informațiilor de interes public nu pare să-l sensibilizeze pe Cosmin Necula.

 Conform acestuia, „domnul Calancea a fost angajat în instituția noastră începând cu data de 2 august 2016, având funcția de șef de cabinet, conform prevederilor art. 66 (alin. 2) din Legea 215 din 2001, privind administrația publică locală, republicată.

Restul solicitărilor dumneavoastră  nu fac obiectul activității instituției noastre, neîncadrându-se astfel, în categoria informațiilor de interes public, conform Legii 544 din 2001“.

Nici încercările de a primi declarații oficiale, prin intermediul instituției purtătorului de cuvânt, n-au avut mai mult succes. Atât Necula, cât și Calancea au refuzat să ofere informații privitoare la contextul în care s-au cunoscut.

Un soi de Fantomas

Interesant este faptul că, deși activitatea sa este una publică, Eusebio Calancea preferă anonimatul. Conform fișei postului, reprezintă Cabinetul primarului în cadrul ședințelor Consiliului Local. Dar consilierii locali habar n-au însă nici măcar cum arată. „Nu a fost văzut niciodată la ședințele consiliului, nu a fost prezentat oficial, nici măcar nu știu cum arată“, recunoaște Mircea Fechet, consilier local PNL.

Nici cei din presa locală nu au habar măcar cum arată șeful de cabinet al lui Cosmin Necula.

Înainte ca Primăria Bacău să fie condusă de acesta din urmă, proiectele de hotărâre venite dinspre executivul municipalității erau semnate și de șefa de cabinet a fostului primar. Acum, de când ocupă Eusebio Calancea această poziție, semnăturile pe proiecte aparțin unui simplu consilier din cabinet. Tot în fișa postului fostului polițist judiciar scrie că trebuie “să asigure difuzarea informațiilor pe direcții, servicii, compartimente și urmărește soluționarea în timp util a problemelor“. Asta înseamnă că ar trebui să fie una dintre cele mai cunoscute personaje din primărie în rândul celorlalți funcționari.

În afară de prezentarea oficială făcută de primar, după angajarea lui Eusebio Calancea, funcționarii Primăriei nu au mai interacționat cu acesta.

Conform ultimei declarații de avere depuse pe site-ul municipalității, Eusebio Calancea are o pensie de 83.421 de lei anual, iar în 2016, în scurta perioadă în care a mai prestat ca polițist judiciar la DNA, a câștigat 25.400 de lei, iar de la Primărie, din august până în decembrie, 12.221 lei. Salariul este de dinainte de dublările și triplările din sistem.

Eusebio Calancea nu a binevoit să-și reactualizeze declarația de avere la noile grile salariale. Mai are un apartament în Bacău și o casă în comuna Letea Veche, comună aflată în vecinătatea municipiului.    

Prieten cu unul dintre denunțătorii lui Stavarache

Și totuși, există oameni care-l cunosc pe șeful de cabinet al primarului, în afara cabinetului propriu-zis. Unul dintre ei este denunțătorul lui Romeo Stavarache, fostul edil din Bacău. O recunoaște singur, în fața magistraților de la Curtea de Apel Tg. Mureș. „De altfel, s-a și dovedit puterea lui Stavarache pentru că în perioada 2011-2014, nu s-a mișcat nimic în ceea ce privește derularea contractului de iluminat. Polițistul la care m-am dus inițial, fost coleg de facultate, se numește Eusebio Calancea“, explică afaceristul băcăuan cum a ajuns de-a făcut denunț împotriva lui Romeo Stavarache.

Costică Rusu era nemulțumit de faptul că fostul primar dorea rezilierea contractului de iluminat public, semnat pe vremea administrației Sechelariu și preluat de administrația PNL. Stavarache considera că prețurile de mentenanță per stâlp erau prea mari. La această oră, când colegul de facultate este șef de cabinet, firma lui Costică Rusu face lucrări de plombări ale drumurilor din municipiu, contra sumei de un milion de euro.    

„Foarte bine“, calificative primite de la DNA

Dacă Eusebio Calancea s-a aranjat cel puțin până în 2020 la primărie, colegul său întru anchete penale, Liviu Ababei, a rămas activ în DNA Bacău, fiind unul dintre preferații procurorului-șef al structurii teritoriale. În 2014, procurori și polițiști din cadrul structurii centrale, ajutați de cei din Bacău, au perchezi­ționat sediul Consiliului Județean, casa părinților lui Dragoș Benea și alte imobile publice și private din Bacău.

De atunci, dosarul stă in rem. Doar o coincidență, în opinia Direcției Naționale Anticorupție. Mai ales că fratele cumnatului senatorului PSD a primit, în fiecare an, calificativul foarte bine. Asta se zice într-un răspuns oficial al DNA. „Ofițerii de poliție care își desfășoară activitatea în cadrul ST Bacău au fost evaluați ultima dată în luna ianuarie 2017, fiind întocmite fișele de evaluare de serviciu pe anul 2016 de către procurorii din cadrul serviciului, fișele fiind aprobate de procurorul-șef al serviciului. Toți ofițerii de poliție din cadrul serviciului au obținut în urma acestei evaluări calificativul foarte bine“. Atât de mulțumiți au fost de activitatea lui Ababei încât au solicitat prelungirea detașării, conform legii, la Ministerul de Interne. Cererea a fost aprobată.

DNA: nu-s rude

În același răspuns, DNA oferă o explicație cel puțin hilară la întrebarea dacă există măcar o incompatibilitate morală prin faptul că polițistul judiciar este rudă prin alianță cu președintele PSD, mai ales în contextul declarațiilor procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, cum că nu se întâlnește cu politicieni și nici nu are prieteni politicieni. “Nu există relații de rudenie între ofițerul de poliție judiciară Ababei Liviu și domnul Benea Dragoș. Fratele ofițerului de poliție menționat este căsătorit cu sora domnului Benea Dragoș, această împrejurare nefiind echivalentă cu existența unor relații de rudenie sau afinitate. Cazurile de incompatibilitate, astfel cum sunt enumerate de dispozițiile art. 65 alin.1 cu referire la art.64 C.p.p. pot fi invocate și soluționate într-o cauză penală concretă și nu la modul general“, explică DNA.

Procurorul-șef al structurii locale, Cornelia Hrincescu, recunoaște că știa de relația dintre Benea și Ababei încă de la preluarea funcției, dar spune că nu au existat probleme, suspiciuni asupra corectitudinii și profesionalismului lui Ababei. „În calitate de procuror șef serviciu – începând cu luna ianuarie 2014, întrucât situația invocată este mai veche – nu am identificat și nici nu mi s-au adus la cunoștință fapte sau împrejurări din care să rezulte suspiciuni asupra corectitudinii, profesionalismului ofițerului de poliție menționat, astfel încât apreciez că situația invocată nu prejudiciază în niciun fel activitatea și imaginea ST Bacău“, susține Hrincescu.

Doar că cele spuse de procuror sunt un pic diferite de realitate. În cazul dosarului lui Berca, DNA a cerut ascultarea telefonică a fostului senator PDL. Monitorizarea a durat de pe 24 iunie până pe 9 iulie 2015, când, într-un final, procurorul-șef al structurii locale a DNA și-a dat seama că trei numere nu sunt sau nu mai sunt demult folosite de Berca și s-a încetat ascultarea. Dosar la care a lucrat Liviu Ababei.

Mai mult, din același dosar reiese că Mihai Banu, inculpat alături de Gabriel Berca, ar fi fost audiat 135 de minute. La Înalta Curte de Casație și Justiție a ajuns, pe lângă transcript, și înregistrarea fizică a audierii. Pe înregistrare apar doar 79 de minute. Anchetator: același Liviu Ababei.   

Citește ziarul integral în format .PDF, aici!

Cele mai citite

Podgoria secretă din mijlocul Parisului

În inima Parisului, într-o zonă cunoscută mai mult pentru agitația sa urbană și pentru atracțiile turistice renumite, există o vie secretă, un loc plin...

Donald Trump, condamnat penal

Donald Trump a devenit primul președinte american condamnat penal, fiind găsit vinovat de 34 de infracțiuni legate de falsificarea documentelor contabile și utilizarea ilegală...

Zeljko Kopic și-a prelungit contractul cu Dinamo până în 2028!

Zeljko Kopic, antrenorul croat care a preluat conducerea tehnică a echipei Dinamo în decembrie 2023, a semnat o prelungire de contract până în vara...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU