Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, autor al unui volum în care îl slăvește pe Ceaușescu: Nu văd de ce m-aș strădui să vă răspund

de Petre Badica , 30 decembrie 2016 - stire actualizata la ora 18:18, 29 decembrie 2016

Președintele Curții Constituționale spune că a scris, în 1981, o carte în care slăvea doctrina regimului comunist și cita din Nicolae Ceaușescu pentru că atunci avea altă concepție despre viață.

Valer Dorneanu ne-a oferit explicații halucinante atunci când l-am întrebat de ce a scris, în 1981, volumul de propagandă „Participarea sindicatelor la elaborarea și aplicarea legislației muncii“. Președintele CCR ridică în apărarea sa existența unei duble personalități: cea de dinainte și de după 1989, apoi sugerează că publicarea articolului este un complot la adresa sa. În final se delimitează complet de acel volum pe care îl cataloghează a fi fără valoare.


Citește și:  Sindicalistul comunist care conduce Curtea Constituțională: Operele alese ale lui Valer Dorneanu, cel care poate decide suspendarea președintelui Klaus Iohannis | GALERIE FOTO

Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, a scris o carte de propagandă care abundă în citate din indicațiile lui Nicolae Ceaușescu și documente elaborate de Partidul Comunist Român... citește mai departe aici ...


România liberă: Ați scris o carte în anul 1981 intitulată de propagandă „Participarea sindicatelor la elaborarea și aplicarea legislației muncii“, elaborată „în sprijinul activității organizațiilor de partid, de masă, obștești și a consiliilor oamenilor muncii“. Cum vă raportați, acum, în democrație și după condamnarea comunismului la acea carte în care există citate consistente din Nicolae Ceaușescu, din Partidul Comunist Român, lucruri mincinoase despre bunăstarea și libertatea cetățenilor care,de fapt, nu existau...

Valer Dorneanu: Vă spun ceva cu toată sinceritatea. Indiferent ce vă spun eu, după cum vă legați de o carte care nu mai reprezintă nimic și care a fost scrisă atunci, dumneavoastră tot ce vreți o să scrieți. Așa că nu văd de ce m-aș strădui să vă dau un răspuns. Nu vă supărați...

Eu public răspunsul dumneavoastră fără să schimb un cuvânt...
Ardeleanu are o vorbă: nu îți spun, nu pentru că nu știu ce să îți răspund. Nu știu să îți răspund pentru că nu știu despre ce mă întrebi. 

Eu sunt ardelean. Am înțeles gluma. Care este valoarea cărții?
Dacă ați înțeles gluma, de ce vă interesează o carte care acum nu mai are nicio valoare. Ea a fost scrisă în contextul de atunci.

Eu înțeleg că, înainte de Revoluție, contextul era altul. Dar dumneavoastră sunteți același om.
Stimabile domn, nu sunt același om, cum nici dumneavoastră nu sunteți aceași om. E altă viață, altă concepție despre viață, altfel au evoluat lucrurile.

Pot să vă trimit câteva întrebări în scris?
Puteți scrie ce vreți, pentru că dumneavoastră unde bateți tot acolo vreți să ajungeți. Dacă v-ați legat de cartea aceasta, e clar că ați făcut-o ca să găsiți ceva. Să înțepați pe un om. E o carte care a fost scrisă atunci. Vedeți și dumneavoastră, toți ce care au scris atunci, ceea ce au scris. Tot conținutul acelei cărți se referă la rolul sindicatelor care era potrivit legii de organizare de atunci a sindicatelor și potrivit statutelor lor. Așa era legea atunci. 

Cartea este împărțită în două. Partea în care aveți extrase din lege este de înțeles că nu o puteați influența...
Am destulă experiență ca să înțeleg cum îmi puneți întrebările și ce vreți să obțineți. Scrieți ce vreți. Cartea a fost scrisă în contextul de atunci și pe baza legislației de atunci. Ce credeam eu în realitate despre chestia asta e altceva. Și nu se potrivește cu ce e acum. Și nu văd rostul unei discuții după atâția ani. Dacă vreți să scrieți că nu am operă, scrieți. Alte cărți pe care le-am scris de ce nu vă interesează?  

„În lumina orientărilor și indicațiilor secretarului general al partidului“

Cartea scrisă de Valer Dorneanu este una de propagandă sindicală. Ea costa 5 lei și, foarte propabil, așa cum se obișnuia cu aceste cărți de popularizare, oamenii muncii erau obligați să le cumpere.

Astfel încât, contextul în care a scris cărțile Valer Dorneanu era unul convenabil pentru el și aducea și beneficii financiare. În afara unor citate din fostul dictator, cartea abundă în mistificarea realității anilor ’80, prezentând o Românie a bunăstării, libertății, a implicării active a oamenilor muncii în conducerea țării. „Partidul nostru a acordat și acordă o atenție deosebită dezvoltării democrației socialiste, considerând-o ca o latură esențială a construcției socialiste”… “în lumina orientărilor și indicațiilor secretarului general al partidului, sub directa sa îndrumare, în țara noastră s-a dezvoltat un adevărat sistem de conducere democratică a țării de către popor”,… „în jurul Partidului Comunist Român se realizează unirea și coordonarea întregului popor în procesul de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate”… „sindicatele militează pentru dezvoltarea conștiinței socialiste a membrilor săi... dezvoltarea unei opinii de masă împotriva celor care nesocotesc aceste principii, disciplina socialistă, legile țării”, scria actulul șef al CCR.  

 

 

 

Comentarii

 • hector

  02 ianuarie 2017 13:12

  Nu vad ce cauti tu valer dorneanu in fruntea Curtii Constitutionale a Romaniei in anul de gratie 2017 ! Astia nici macar comunisti nu sunt. Ei sunt niste conserve puse si deschise de bolsevici.

  raspunde comentariului
 • Alhomsh

  30 decembrie 2016 18:47

  ca sa vedeti ce oameni iau decizii in cloaca Roumanie, huoo

  raspunde comentariului
 • Adrian

  30 decembrie 2016 16:05

  Asta este doar unul din cei care trebuia impuscat la revolutie, caci atunci exista pedepsa cu moartea. Acum suportam consecintele.

  raspunde comentariului
 • Klu Kom Klanul

  30 decembrie 2016 13:59

  Nu am citit cartea, dar spre finalul anilor '80, ani de crincena infometare si imbecilizare ideologica accentuata, un tovaras de nadejde, pe nume valer dorneanu - numele dusmanilor tarii se scriu fara majuscule ! - asigura functia de K-K-T important al regimului, fiind directorul radio - 3, Romania tineret. Judecati si dvs. cam pe cine numea tov. ceausescu intr-o functie atit de importanta pentru propaganda.

  raspunde comentariului
 • un roman

  30 decembrie 2016 11:10

  iNFILTRATI TOTI AGENTII ,SOBOLANII ROSII IN TOATE FUNCTIILE DE DECIZIE, IN TOATE POZITIILE CHEIE ,ALE INSTITUTITLOR DE FORTA ALE STATULUI DE FAPT A COLONIEI NWO, ASTIA SUNT BAIETI ORGANIZATILOR SECRETE OCULTE CEI CARE COMPLOTEAZA IMPOTRIVA DEMOCRATIEI, STATULUI DE DREPT A LEGILOR SI CONSTITUTITIEI, DE FAPT CE-AU MAI LASAT DIN ELE IN 27 DE ANI DE MAFIOTIZARE A ROMANIEI.

  raspunde comentariului
 • un roman

  30 decembrie 2016 11:05

  EXPERIMENTUL ROMANIA ,IDOBITOCIREA,INDOCTRINAREA,MANIPULAREA,TRECEREA DE LA MARXISM-COMUNISM LA NEO-MARXISM-GLOBALISMUL, ADICA MAI CONCRET AI NOSTRI TICALOSII,TRADATORI,TEORISTI CRIMINALI,EUGENICI AU FACUT PACTUL INCA DE MULT CU MAFIA GLOBALISTA SAU ALINIANT ASCULTA ,EXECUTA COMANDA PIRAMIDEI GLOBALISTE CORUPTE CRIMINALE.

  raspunde comentariului
 • un roman

  30 decembrie 2016 10:53

  Ciuma rosie, sobolanii rosii, fosti marxisti-comunisti , marxis-globalisti de ieri de dupa de azi, si-au dat mina si-au format Mafia globalista, mai corect, Noua Ordine a lor mondiala, in care domneste CORUPTIA,NEDREPTATEA SOCIALA, MANIPULAREA, DEZINFORMAREA,INDOCTRINAREA DUSA DE APARATUL DE PROPAGANDA MAI PRECIS DE MAINSTREMUL NOSTRU GLOBALIZAT, BUSH JR,GEORGE SOROS, H.KISSINGER, TOTI ORDE AND CHAOS MAFIA GLOBALISTA AU AJUNS LA APOGEU ,VREAU SA DISTRUGA INTREAGA UMANITATE, EI AU FINANTAT , COMUNISMUL EI AU FINATAT RAZBOAIELE, REVOLUTRILE TOT RAUL PLANETEI DATORITA ACESTOR SATANE,EUGENICI, NEBUNI PEDOPHILI,www.youtube.comwatch?v=upy0cA4hy5s AU INTRAT PE CENZURA MAFIA GLOBALISTA sa stie ca we waching them all the bastards ,www.youtube.comwatch?v=h6Zvlw_3k0o NEBUNII ASTIA DIN VIRFUL PIRAMIDEI TREBUIE OPRITI,SPRE BINELE INTREGI UMANITATI.

  raspunde comentariului
 • ioan

  30 decembrie 2016 9:52

  acestia sunt oameni cei mai de vaza in tara asta!!!!!!! ei sunt niste cameleoni care isi schimba "culoarea" cand este nevoie. ce putea sa spuna???? ca este un slugoi al sistemului in schimbul privilegiilor personale. si daca maine vine un regim islamic doamne fereste scrie o carte care sa il slaveasca pe alah. acest tip de personaje nu au coloana vertebrala. din pacate ei sunt in pozitii cheie in tot sistemul administrativ . daca romani ar deschide ochi mai bine si ar avea curajul sa deschida si gura pt ce este nedrept si nelegal am avea o viata mai buna. dar spiritul mioritic isi spune cuvantul . trist

  raspunde comentariului
 • davai ceas davai palton

  30 decembrie 2016 9:29

  Din pacate mai sunt multe conserve bolsevice .

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design