3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Primăriile sunt cei mai mari organizatori de concerte: Cum a ajuns Goran...

Primăriile sunt cei mai mari organizatori de concerte: Cum a ajuns Goran Bregovic să cânte în comuna Albești, din județul Constanța | DOCUMENTAR

Autoritățile locale acordă sume importante din buget pentru organizarea de spectacole cu cele mai mari nume din muzica românească sau internațională.

Pe 29 septembrie, Goran Bregovic și Wedding & Funeral Orchestra vor concerta în București, la Arenele Romane. Biletele costă între 65 și 200 de lei. Dacă nu vreți să așteptați până atunci sau dacă nu vreți să dați bani pe bilet, îi puteți vedea mai devreme și pe gratis. Pe 28 mai, Bregovic și orchestra sa vor cânta în comuna Albești din județul Constanța.

O comună care are în componență cinci localități, Albești, Arsa, Coroana, Vârtop și Cotu-Văii, în care locuiesc, în total, 3.428 de persoane, potrivit recensământului din 2011. Cei mai mulți, 1.294, chiar în Albești, cei mai puțini, 257, în Vârtop.

Bregovic ajunge aici la invitația Primăriei Albești și a consiliului local, care organizează, în fiecare an, un eveniment dedicat zilelor comunei. Anul acesta, toți locuitorii sunt invitați, „cu deosebită onoare și imensă bucurie“, să-l vadă nu numai pe Bregovic, dar și pe alți artiști, printre care se numără Mihai Trăistariu, Nicu Paleru, Cristina Turcu Preda. Anul trecut, cap de afiș a fost Fuego.

„E un om al nostru, al celor din Balcani“

Primarul comunei Albești, Gheorghe Moldovan, PNL, a explicat pentru „România liberă“ de ce s-a gândit la Bregovic. „L-am adus din două motive. În primul rând, eu îl asimilez ca un om al nostru, al tuturor celor din Balcani. În al doilea rând, cel mai important lucru este să te poți bucura de ceva. Eu am fost un copil mai amărât și tot timpul am reușit să mă bucur de ceva. Cel mai important lucru este să te poți bucura de ceva. Din bucuria aceasta pot să dau și eu măcar o dată în viață celor cu care am trăit atâția ani în comună“, spune edilul. Acesta a spus că vor veni zece persoane din trupă, la care se adaugă tour-managerul și inginerul de sunet. „Este un efort destul de mare și greu, pentru că trebuie să-i asiguri anumite lucruri“, a declarat el. Bregovic va fi cazat într-un hotel de lux din stațiunile din sudul litoralului, aproape de Mangalia.

„Agricultorii lasă banii în țară, nu îi duc în Brazilia“

Onorariul artistului va fi asigurat din sponsorizări, afirmă Gheorghe Moldovan. „Nu ar fi nici normal, nici frumos, nici moral. Chiar dacă oamenii se bucură, trebuie să avem o limită. Aici nu avem eoliene, nu avem nimic. Avem o zonă agricolă, dar agricultorii sunt investitori care lasă bani în țară, nu pleacă în Brazilia. De la fiecare câte puțin am reușit să adunăm. Din partea primăriei alocăm partea pe care o alocăm în fiecare an pentru organizare: scenă, lumini și altele“, afirmă edilul. Anul trecut au fost circa 10.000 de persoane pe timpul zilei, a declarat primarul. Câți vor veni anul acesta nu poate estima.

În 2011 spunea că își dă demisia

Primarul Moldovan spunea, în 2011, într-o scrisoare deschisă (era membru PDL atunci) că situația comunei este deosebit de gravă. „Demisia este singura soluție pentru salvarea comunei. Am ajuns la capătul puterilor. Am preluat mandatul în 2008. Primăria Albești avea datorii de peste 20 miliarde lei vechi făcute în anul electoral 2008 fără nici o acoperire bugetară sau cu finanțări care nu au mai venit niciodată, bugetul real din încasări al comunei fiind de aproximativ 6 miliarde lei vechi. Avem toate conturile blocate“, afirma primarul.

Acesta acuză că primăria are lucrări neplătite la trotuare, biserica din satul Coroana, rate la buldoexcavator și la un microbuz, dar și alte datorii mai mici. Afirmă că a rezistat „punând foarte mult suflet“ și „de multe ori aducând bani de acasă, și nu puțini“. De exemplu, ar fi deszăpezit în două ierni drumurile în toate satele cu utilajele fostei sale firme, la care lucrează băiatul său, și ar fi susținut ansamblul folcloric pentru deplasări la  concursuri naționale și internaționale, dar și organizarea a trei ediții a festivalului internațional concurs „Dobroge, mândră grădină“ la Albești.

„Pentru comuna Albești ar fi mai util în momentul de față un primar mort decât unul viu pentru a debloca problemele din comună. În condițiile în care nu ne putem controla moartea, singura soluție pe care o am la îndemână este demisia“, afirma primarul Gheorghe Moldovan. În ciuda acestor afirmații, a candidat însă și la alegerile următoare și le-a câștigat, din partea PNL.  

Iris, Cargo, Voltaj, -Smiley, Carla’s Dreams, pe aceeași scenă

Dacă Albești mizează pe un nume internațional, cei din Medgidia au dorit să atragă publicul cu un nume care ține de istoria locală. Dapyx s-a numit festivalul aflat la prima ediție și organizat de Primăria Municipiului Medgidia și Consiliul Local, în perioada 28 aprilie – 1 mai. A fost un eveniment compus din două părți: un festival de jocuri și reconstituiri istorice, pe timpul zilei, și concerte, pe timpul serii. Au cântat, în ordine, Provincialii, Ducu Bertzi & Compania, Marius Bațu și Folk & Rock Company, Pasărea Rock, Iris, Cargo, Orchestra Valahia, Constantin Enceanu, Steliana Sima, Laura Lavric, Lavinia Goste, Feli, Smiley & Band, Carla’s Dreams și Voltaj. Pentru organizarea evenimentului, o firmă din Constanța a primit de la Primăria Medgidia suma de 675.000 de lei, TVA inclusă, iar o asociație culturală suma de 167.778 (asociația nu este plătitoare de TVA).

Primarul orașului, Valentin Vrabie (actual ALDE, fost independent, fost PSD), a propus și un proiect de hotărâre prin care se diminua capitolul bugetar „Străzi“ cu 297.500 de lei și se completa un alt capitol cu aceeași sumă. „Propunerea are în vedere necesitatea redimensionării cheltuielilor în cadrul unor capitole pentru realizarea iluminatului public în zona Complexului Sportiv «Iftimie Ilisei» – serviciul de proiectare și execuție lucrare de montaj stâlpi metalici și lămpi“. Aici a avut loc festivalul. Proiectul a fost scos de pe ordinea de zi. Bugetul municipiului Medgidia pe anul 2017 prevede un deficit de 571.980 lei.

Un milion de euro de la Guvernul Turciei

Cu numai câteva luni înainte de a plăti pentru Festivalul Dapyx, primarul încheia un acord cu Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA), care se află în subordinea Guvernului Republicii Turcia, prin care acesta se angaja să investească un milion de euro pentru reabilitarea -ambulatoriului Spitalului Medgidia. “Este cea mai importantă investiție, pentru că este vorba de viața oamenilor. Primăria Medgidia mai are de plătit datorii până în 2028, iar bani pentru această investiție nu am fi avut“, afirma, la semnarea  acordului, primarul Vrabie.

Actualul primar, care afirmă că datoria publică a fost făcută de fostul primar -liberal, care „a distrus orașul“. Hacı Ahmet Daștan, -coordonator al TİKA, a precizat pentru -„România liberă“ în ce stadiu se află proiectul. „Proiectul ce are ca obiect Renovarea Secției Ambulatoriu din cadrul Spitalului Municipal Medgidia a fost introdus pe ordinea de zi ca urmare a solicitării adresate de Primăria Medgidia, iar în acest moment se lucrează la întocmirea -proiectelor. Proiectul se bazează pe o bună cooperare cu Primăria Municipiului Medgidia. Proiectul este în desfășurare, își urmează cursul normal și nu există nicio problemă“, a precizat oficialul.

Năvodari, serbare cu mici și bere organizată de sindicate

O metodă interesantă de organizare a unei serbări câmpenești am văzut în Năvodari. Anul acesta, organizatori au fost Sindicatul Lucrătorilor de pe Platforma Industrială Midia-Năvodari, în parteneriat cu Sindicatul Funcționarilor Publici și Contractualilor din județul Constanța și Sindicatul Lucrătorilor din Primăria Năvodari și Serviciile Publice. 

„1 Mai muncitoresc“ s-a numit evenimentul, care a reunit artiști precum Marian de la Lunca, Neluțu Măgurean, Rodica Nicoleta Stan și Mădălina Modruj. Au fost și mici și bere, oferite de organizatori. „Foarte frumos faptul că aveți mereu grijă ca năvodărenilor să nu le lipsească muzica, berea și micii în zilele de sărbătoare. Un efort mare, pe care sincer ar trebui să îl aprecieze.“, a comentat, pe rețelele de socializare, o localnică. „Mai bine faceți ceva pentru oraș că se duce de râpă… Șoseaua nefăcută, podul la fel, iarba până la genunchi. Rușine!“, a comentat altcineva.

Festivalul Berii, ediția I

În hora petrecerilor a intrat și Consiliul Județean Constanța prin Centrul Cultural „Teodor T. Burada“. Consilierii județeni au aprobat organizarea primei ediții a festivalului în perioada 26 aprilie – 1 mai 2017. „Vrem să transformăm Pavilionul Expozițional Constanța într-un adevărat centru de evenimente. Încercăm să maximizăm potențialul uriaș pe care îl are acest spațiu. Ideea Festivalului Berii îmi aparține și sunt convins că putem identifica și alte manifestări atractive pentru constănțeni“, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Iorga Palaz.

Printre invitați s-au numărat Bere Gratis, Dan Helciug și Spitalul de Urgență, Mihai Mărgineanu Band, Nightlosers, Compact, Trupa Veche, Fly Project, DJ Project și Giulia, Gipsy Casual, Haiducii, Maria Dragomiroiu, Nicu Paleru. Organizatorii au estimat cheltuielile la 450.00 de lei, din care 280.000 au reprezentat prestațiile artistice și 90.000 promovarea. În plus, CJ a acordat un contract de 19.586 lei, fără TVA, pentru proiectarea și execuția provizorie a instalațiilor electrice la Pavilionul Expozițional, pentru Festivalul Berii.

În expunerea de motive, organizatorii spun că evenimentul „va marca o nouă provocare, aceea de a asigura un program artistic de înaltă clasă pentru un public variat și exigent“. „Festivalul Berii 2017 reprezintă o nouă oportunitate pentru instituție, atât de a promova activitatea, dar și de a le insufla spectatorilor și participanților respectul față de aceste valori“, au scris reprezentanții Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada“. (virgula între subiect și predicat le aparține)

OFICIAL. Legea le permite

Potrivit Legii 215 a Administrației Publice Locale, printre atribuțiile consiliului local se numără posibilitatea de a „contribui la organizarea de activităţi ştiinţifice, culturale, artistice, sportive şi de agrement“ (art. 38, litera p). Primarul asigură aducerea la îndeplinire a hotărârilor consiliului local și „ia măsuri de interzicere sau de suspendare a spectacolelor, reprezentaţiilor sau a altor manifestări publice care contravin ordinii de drept ori atentează la bunele moravuri, la ordinea şi liniştea publică (art. 68, litera l).

Citește ziarul integral în format .PDF, aici!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă