21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Cum se defrișează sălbatic și autorizat, lângă București

Cum se defrișează sălbatic și autorizat, lângă București

Garda Forestieră București a decis să schimbe pomii într-una dintre cele mai căutate zone imobiliare de lângă Capitală. Deocamdată, doar au fost scoși din rădăcini.

O suprafață de pădure aflată la 7 kilometri distanță de intrarea în București pe sensul de mers spre Târgoviște (prin Chitila) a fost pusă la pământ peste noapte. S-a lucrat cu diverse utilaje, iar materialul lemnos a fost încărcat în mașini și depozitat într-o locație necunoscută. Zona despădurită are ieșire la DN7 în direcția de mers spre Târgoviște. Are o deschidere de câțiva zeci de metri la șosea. Zona este numai bună pentru apariția unui motel, a unei benzinărie sau a unei cârciumi.

La fața locului am putut constata că nu e vorba de o pădure bătrână, trunchiurile copacilor culcați la pământ stând mărturie pentru acest aspect. Copaci cu diametrul de aproape un metru au fost făcuți una cu pământul.

Niciun panou nu indica cine ar fi beneficiarul și executantul acestei lucrări de defrișare într-o zonă unde metrul pătrat de teren poate ajunge și la peste 10 euro dacă este scos din extravilan și se obține autorizație de construire.

Recoltare 100%

Ministerul Apelor și Pădurilor ne-a comunicat că răss-punsuri legate de acest caz ne poate oferi Garda Forestieră din București. Răspunsul oficial susține că nu e nicio ilegalitate în defrișarea sălbatică din apropierea Capitalei.

“Suprafața menționată este fond forestier proprietate publică a statului, administrată de Regia Națională a Pădurilor prin Ocolul Silvic București, și a fost parcursă cu tăieri prevăzute în Amenajamentul Silvic în vigoare, aprobat prin O.M.2027 din data de 26.08.2013. Aceste tăieri se regăsesc în Unitatea de Producție VI Râioasa, unitatea amenajistică 77A, realizate pe o suprafață de 0,2 ha, cu procent de recoltare de 100%, și corespund cu prevederile Amenajamentului Silvic. Suprafața parcursă cu tăieri urmează ca în perioada de toamnă să se împădurească, conform formulei de împădurire 6 stejar, 4 frasin”, explică răspunsul oficial. Altfel zis, s-au tăiat copaci sănătoși pentru reîmpădurire.

De ce a dispărut panoul

Cel puțin arborii au fost numărați, etichetați, puși sub control. “Ocolul Silvic a inventariat arborii pentru care s-a întocmit act de punere în valoare și după adjudecarea la licitație s-a aprobat spre exploatare către S.C. Culmar SRL, pe baza autorizației de exploatare nr. 1128064/21.03.2017. După efectuarea lucrărilor de exploatare, partida a fost reprimită în termenul prevăzut în autorizația de exploatare la data de 30 mai 2017. Inventarul arborilor marcați se află la dosarul partizii, iar cantitatea de masă lemnoasă autorizată este de 222 metri cubi”. Panoul prevăzut de legislația în vigoare a existat până la data reprimirii parchetului, dată până la care s-a realizat și curățirea acestuia”, spune Ministerul Pădurilor pentru „România liberă“. 

Cum arată jaful din păduri

În anul 2016, s-au înregistrat 9.444 cazuri de tăieri ilegale. Valoarea prejudiciului înregistrat în anul 2016 din tăieri ilegale se ridică la 39.475.235 lei la nivel național. Cele mai mari prejudicii se înregistrează în județul Maramureș – 17.996.536 RON, reprezentând 45,59% din valoarea totală înregistrată la nivel național. Valoarea medie în anul 2016, la nivel național, este de 14,82 metri cubi tăiați ilegal/caz în medie. Județele în care s-a constatat o cantitate medie/caz cu mult peste medtia națională sunt: Iași, cu 144,60 mc/caz, și Maramureș, cu 129,21 mc/caz. Aici vorbim de ilegalitățile descoperite de autorități

Cele mai citite

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...

Armata israeliană l-a eliminat pe comandantul regiunii de coastă al Hezbollah

Armata israeliană (IDF) a anunţat că l-a eliminat pe comandantul regiunii de coastă al Hezbollah în urma unui atac aerian efectuat marţi, relatează The...

Rafael Nadal, victorie la revenirea în circuitul ATP! Spaniolul s-a calificat în turul secund la Barcelona

La revenirea în circuitul profesionist după mai bine de trei luni de absență, Rafael Nadal s-a calificat în turul secund al turneului ATP 500...
Ultima oră
Pe aceeași temă