3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Baronii și protecția socială bat investițiile și infrastructura

Baronii și protecția socială bat investițiile și infrastructura

Proiectul de rectificare bugetară prevede mai mulți bani pentru primării și consilii județene și pentru Ministerul Muncii. În schimb, Ministerul Transporturilor pierde aproape un miliard de lei. Pe de altă parte, investițiile scad cu 20% față de 2014, an considerat foarte slab. Analiștii economici atrag atenția că reducerea investițiilor va afecta negativ dezvoltarea economică.

Proiectul de rectificare prevede că  bugetul de stat pe anul 2015 se majorează la venituri cu suma de 287,1 milioane lei, la cheltuieli se majorează cu suma de 1.121,7 milioane lei, iar deficitul creşte cu 834,6 milioane lei. În mod semnificativ, proiectul rectificării a fost discutat, ieri, de către conducerea PSD și de către coaliția de guvernare, cu o zi înainte de a fi aprobat de Executiv, într-o ședință specială convocată pentru astăzi. Atât premierul Victor Ponta, cât și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au fost chemați special la partid pentru a prezenta proiectul.

Citește și: Ce ministere sunt afectate de rectificarea bugetară

Pentru președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, rectificarea a fost un prim prilej concret de a prelua frâiele guvernării din mâna lui Victor Ponta și a le demonstra baronilor locali că sub bagheta sa vor primi 1,3 miliarde de lei. O sumă similară va fi transferată şi la Ministerul Muncii pentru plata alocaţiilor pentru copii, a pensiilor şi a indemnizaţiilor. Cu un an înainte de alegeri, PSD stimulează cele două categorii esențiale pentru succesul electoral: activul de partid și electoratul sensibil la protecția socială.  Banii către administrația locală sunt acordați pe două filiere diferite, prevăzute de anexe separate ale proiectului de rectificare bugetară.

Astfel, o parte din bani – 500 de milioane de lei se va acorda direct consiliilor județene și municipiului București. La acest capitol, conduc detașat unitățile administrative controlate de PSD – București (Sorin Oprescu) – 33.575.000 de lei, Argeș (Florin Tecău) – 31.320.000 de lei, Dolj (Ion Prioteasa) – 23.039.000 de lei. În top s-a strecurat și județul Iași, cu 19.866.000 de lei,  condus interimar de un membru PSD, după suspendarea președintelui liberal Cristian Adomniței. Restul banilor, aproape 800 de milioane de lei, se repartizează localităților de către direcțiile județene de finanțe publice, aflate sub controlul Ministerului Finanțelor, condus de un ministru PSD. Aici, împărțeala pe județe este mai echilibrată, însă nu putem avea o imagine de ansamblu în condițiile în care nu știm către ce localități vor fi repartizate fondurile.

Bani pentru Ministerul Muncii

Ministerul Muncii va beneficia de o creștere bugetară de peste 1,2 miliarde de lei, pentru plata alocațiilor de stat majorate pentru copii, a pensiilor şi indemni-zațiilor. Cu alte cuvinte, măsuri cu impact social ridicat, aprobate în anul preelectoral. Reamintim că premierul Victor Ponta s-a opus, inițial, uneia dintre aceste măsuri, respectiv creşterii alocațiilor pentru copii, inițiată de liberali. Pe ultima sută de metri, din motive de imagine, PSD a votat în favoarea proiectului avansat de PNL.

Printre beneficiarii rectificării bugetare se numără și Ministerul Finanțelor, care va lua 1,24 miliarde de lei. Peste 500 de milioane de lei din aceşti bani vor merge în principal pentru hotărâri CEDO și despăgubiri aferente procesului de restituire a proprietăților. Bani în plus ajung şi la Interne, iar peste 500 de milioane de lei, pentru plata salariilor şi pentru derularea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile. Este încă o dovadă a influenței pe care o are în Guvern ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea.

Citește și: De ce nu suplimentează Guvernul bugetul Ministerului Transporturilor

Ca de obicei la fiecare rectificare bugetară, printre câștigători se numără Parlamentul și serviciile secrete. De bugete majorate vor beneficia şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, aproximativ 120 milioane lei, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul Român de Informaţii – câte 21 milioane lei, Serviciul de Protecţie şi Pază, 15 milioane lei, Administraţia Prezidenţială, aproximativ 11 milioane lei, Camera Deputaţilor, 8 milioane lei, şi Senatul, aproximativ 3 milioane lei.

Bugetul Transporturilor, redus

Transporturile pierd peste un miliard de lei la rectificarea bugetară, sumă alocată iniţial proiectelor europene post-aderare. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat decizia prin proasta gestionare a fondurilor de către Ministerul Transporturilor. „Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi au alocați, pentru că știm foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vin și solicită de bani suplimentari”, a afirmat Teodorovici.

La rândul său, liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, a încercat să justifice alocarea de bani către administrația locală tocmai prin eșecurile de la Transporturi. „Este vorba despre faptul că, din păcate, nu din vina miniștrilor de la Transporturi, sunt sume foarte mari necheltuite. Doar 10% din suma alocată Ministerului Transporturilor este cheltuită. La Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice sunt peste 4.000 de șantiere deschise, mai ales în zona rurală”, a spus Dragnea.

În schimb, consultantul fiscal, Gabriel Biriș enumeră riscurile renunțării la proiectele de infrastructură. „Tăierea banilor de la cofinanțări ne arată că acele proiecte nu se vor mai face, ceea ce este foarte periculos pentru viitorul României. Guvernul a băgat bani în consum prin diverse metode, dându-ne iluzia că ne este bine, dar banii nu se duc acolo unde trebuie. Nu este vorba numai de nevoia de infrastructură. Investițiile în infrastructură ung economia și creează locuri de muncă.

În plus, atrag alte investiții. Victor Ponta spune că se taie de la cofinațări fiindcă de frica DNA-ului nu mai are nimeni curajul să semneze finanțarea proiectelor. DNA te saltă numai dacă bagi mâna și furi”, afirmă Biriș. „Ministerul Finanțelor nu face decât să constate proasta execuție bugetară pentru că Ministerul Transporturilor, de exemplu, nu s-a putut plânge că nu a avut bani. Nu au fost în stare să-i cheltuie. CNADNR ar trebui desființată și constituită o altă entitate funcțională. Este o combinație de incompetență, hoție și prostie. Într-un cuvânt, incapacitatea de a administra public”, afirmă Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Investițiile, la cotă redusă

Bugetul Sănătăţii pierde 600 de milioane lei, bani redirecţionaţi către fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. În ciuda unor tăieri serioase la ministere importante, premierul Victor Ponta a insistat, ieri, pe ideea că rectificarea bugetului este una pozitivă, având în vedere că, pe primele 6 luni, România are un plus de 4 miliarde lei, şi nu un deficit de 13 miliarde de lei, conform legii bugetului de stat. Totuşi, analiștii independenți atrag atenția că declarațiile lui Ponta maschează reducerea investițiilor.

„Dacă nu dau drumul la investiții și nu se creează locuri de muncă, unde îi duc pe cei disponibilizați? Fiindcă, de când am intrat în UE, România a pierdut mai mulți locuitori decât în primul și al doilea război mondial la un loc. Vorbim de circa 3 milioane de români care au plecat la muncă peste hotare”, a explicat consultantul fiscal Gabriel Biriș. „Tăierea investițiilor este o mare nerealizare. Este îngrijorător să ai cu 20% mai puțini bani decât în 2014, an considerat la un nivel foarte scăzut. Fiindcă investițiile publice stimulează activitatea economică în general”, afirmă și Cristian Pârvan. 

Lipsă de eficiență în administrație

Cam 20% din actuala administrație publică este ineficientă în posturile pe care le ocupă, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Fără a se pronunța clar, el a dat indicii despre o posibilă reformă a administrației publice, pentru prima oară de la începerea discuțiilor privind două acte cu impact major pe bugetul de stat – noul Cod Fiscal și noua lege a salarizării bugetarilor. Rămâne de văzut dacă Guvernul va lua astfel de măsuri într-un an pre-electoral.

De unde se taie și unde se suplimentează

Pierd bani

 Ministerul Transporturilor:-985,0 milioane lei

 Ministerul Sănătății:- 613,9 milioane lei

 Ministerul Economiei: -13 milioane lei

Primesc bani

 Ministerul Finanțelor Publice:+1,24 miliarde lei

 Ministerul Afacerilor Interne:+565,7 milioane lei

 Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: +305,0 milioane lei

 Ministerul Muncii: +1,222 miliarde lei

 Administrația locală: +1,287 miliarde lei

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă