Aproximativ 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială, boală care afectează inima, rinichii, ochii şi creierul, însă doar trei din şapte pacienţi care primesc medicaţie sunt trataţi corect, a declarat, joi, preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă, prof. dr. Ioan Bruckner, potrivit Mediafax.
„Din totalul celor cu hipertensiune arterială, doar 44 la sută ştiu că suferă de această boală. Dintre cei care ştiu că sunt bolnavi, 39 la sută sunt trataţi, însă, din şapte-opt care primesc tratament, doar trei sunt corect trataţi”, a explicat profesorul Bruckner, joi, la conferinţa organizată în Bucureşti cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale.
Potrivit medicului, hipertensiunea afectează mai multe organe, dar riscul vital este atunci când boala afectează inima şi creierul.
România este pe locul patru în Europa ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de boli ale inimii, potrivit statisticilor.
Factorii favorizanţi pentru hipertensiune sunt, printre alţii, alimentaţia nesănătoasă, lipsa de mişcare, dar şi fumatul, a subliniat Bruckner.
Prezent, şi el, la conferinţa de miercuri, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că primele semne ale unei posibile creşteri a tensiunii arteriale sunt durerea în ceafă şi pulsul peste 80. „O durere în ceafă şi pulsul peste 80 sunt două elemente pentru care ar trebui consultat un medic”, a atenţionat Streinu Cercel.