UPDATE 19.30: Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a scris pe pagina sa de Facebook faptul că îi cunoştea personal pe cei mai mulţi dintre protestatari, aceştia fiind adevăraţi profesionişti care şi-au făcut, întotdeauna, treaba. Voiculescu a mai adăugat faptul că revendicările lor sunt justificate, însă nu greva este răspunsul pentru a le soliţiona.
„Regret că a fost atras în acest demers personal medical care îşi face treaba aşa cum trebuie în spitale, zi de zi. I-am cunoscut pe o parte dintre protestatari şi într-adevar cel puţin o parte din solicitările lor sunt îndreptăţite. Nu aşa se fac însă lucrurile. Altfel nu îmi rămâne decât să îl citez pe Dragos Pislaru: «Manevrele de pomană electorală ale PSD/ALDE, de a se folosi de grevă pentru a crea aparenta de urgenţă şi a justifica încălcarea altei legi, a responsabilităţii fiscal-bugetare, ce precizează clar că este ilegal să creşti salarii cu mai puţin de 180 zile înainte de alegeri, sunt astfel demontate». Din nou realizăm de ce sunt importante aceste alegeri – nu pentru a stabili detalii doctrinare de politică publică, ci pentru a trece de la încălcarea flagrantă şi repetată a legii la respectarea acesteia, de la captura statului pentru gaşca de partid la a avea o buna guvernare cu respect pentru toţi cetăţenii, de la corupţie la onestitate „, a scris Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.
UPDATE 18.45: Marius Sepi, prim-vicepreşedintele SANITAS, a declarat pentru România Liberă că, în acest moment, liderii Federaţiei aşteaptă să afle motivarea instanţei pentru a decide modul în care vor continua protestele, dacă luni, 7 noiembrie, plenul Camerei Deputaţilor nu va vota amendamentele cerute de SANITAS pentru rezolvarea inechităţilor salariale din sistemul sanitar. Totodată, Sepi a spus că nu inţelege de ce Ministerul Sănătăţii a contestat greva în instanţă, în condiţiile în care aceasta fusese deja suspendată.
UPDATE 17.40: Ministrul Muncii atrage atenţia că PSD s-a folosit de greva Sanitas, determinându-i să încalce legea. Pîslaru regretă implicarea cadrelor medicale „în acest joc abject”
Tribunalul Bucureşti a decis că greva din Sănătate este ilegală. Decizia este executorie. Revendicările solicitate în cadrul manifestaţiilor din 19 octombrie nu vor fi soluţionate, iar angajații din Sănătate au decis să intre de luni în grevă generală, pe perioadă nedeterminată. Decizia instanței vine după ce Ministerul Sănătății a sesizat, luni, 31 octombrie, judecătorii privind modul nelegal în care a fost organizat acest protest, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Federația SANITAS a fost atenționată în repetate rânduri că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă.
Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federației SANITAS că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă.
Prin urmare, nicio revendicare a Federației SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă.
Decizia de astăzi a instanței poate fi atacată cu recurs.
Preşedintele Federaţiei Santias, Leonard Bărăscu, a declarat că această grevă a fost suspendată, iar luni vor decide cum vor proceda pe viitor.
„Suspendasem această grevă, iar energiile noastre se îndreaptă către ziua de luni când vom vedea ce facem în continuare, a declarat preşedintele Sanitas”, Leonard Bărăscu.
Zeci de mii de angajaţi din sănătate – medici, asistenţi şi alte categoriile profesionale – au intrat, luni dimineața, de la ora 7.00, în grevă generală. Federaţia SANITAS denunţă într-un comunicat de presă „atitudinea cel puţin indiferentă a guvernanților şi în același timp creșterea nivelului de nemulțumire a colegilor nedreptățiți ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016”.
Sanitas cere introducerea în Ordonanţa 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ – 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe, aproximativ 1.500 de persoane. Totodată, sindicaliştii cer reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei, între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii.