Zeci de mii de angajaţi din sănătate – medici, asistenţi şi alte categoriile profesionale – au intrat, luni dimineața, de la ora 7.00, în grevă generală. Federaţia SANITAS denunţă într-un comunicat de presă „atitudinea cel puţin indiferentă a guvernanților şi în același timp creșterea nivelului de nemulțumire a colegilor nedreptățiți ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016″.
UPDATE 20:45: Negocierile dintre sindicaliştii Federației Sanitas și cei ai Ministerului Sănătății au eșuat, astfel, greva generală va continua… citeşte mai multe AICI!
UPDATE 17:00: În urma protestului din sănătate, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice își manifestă disponibilitatea la dialog cu toți partenerii sociali, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei România Liberă. Totodată, ministerele au calificat greva drept nelegală.
Ministerul Muncii a transmis de vineri Federaţiei SANITAS că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă şi solicită responsabilitate în acţiunile revendicative.
„Demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă și solicită responsabilitate în acțiunile revendicative”, se arată în comunicat.
UPDATE 13.10: Președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a anunțat, luni, că greva generală va continua, întrucât discuțiile de până acum cu reprezentanții Ministerului Sănătății nu rezolvă cerințele sindicaliștilor.
„Greva continuă, colegii trebuie să știe acest lucru, nu avem nimic cert și palpabil. (…) Este grevă generală și continuă până când colegii vor fi anunțați că am luat altă decizie. Ne întâlnim cu colegii într-un birou executiv extraordinar. Dacă proiectul trece și de plen, atunci lucrurile sunt rezolvate. Discuțiile de până acum nu duc la ceea ce vrem noi. Singurii care pot să mai rezolve sunt parlamentarii”, a afirmat președintele Sanitas în urma întâlnirii cu reprezentanții Ministerului Sănătății, potrivit Agerpres.
El a spus că ministerul „nu mai are pârghiile legale” și nu mai pot fi date ordonanțe de urgență privind salarizarea personalului din sistemul de sănătate. „Acum, Ministerul Sănătății nu mai are pârghiile legale, nu se mai pot da ordonanțe și ministrul nu își mai asumă acest lucru pentru că nu mai are cum. (…) În urma discuțiilor pe care le-am avut cu domnul ministru și consilierii dumnealui pentru Ordonanța 20, nu mai există varianta opririi grevei printr-o altfel de rezolvare decât după-amiază sau în Parlament și poate mâine sau la o altă dată stabilită prin votarea amendamentelor pe care noi le-am propus și ne-au fost acceptate în Comisia de sănătate. În schimb, am purtat discuții cu domnul ministru despre problemele delicate din sistem pe care le are la îndemână și am putea ca în următoarea perioadă de timp să ne întâlnim, poate chiar astăzi — contractul colectiv de muncă, sporurile, acea Ordonanță 43 — condiții în spitale care credeam noi că ar fi rezolvat și Ordonanța 20″, a susținut liderul Sanitas.
UPDATE 09.28: Numărul celor care protestează, luni, a ajuns la 82.0000.
„Sunt 82.000 de semnături. Conform legii, asigurăm urgenţele, deci viaţa pacienţilor nu este pusă în pericol. Asociaţia de pacienţi ne susţine în mişcarea noastră revendicativă. Până la urmă noi vrem să atragem banii în sistemul de sănătate, în aşa fel încât, pe lângă motivarea personalului care lucrează în sistemul de sănătate, să avem şi condiţii mai bune pentru pacienţi. Am făcut apel şi prin ei, şi prin presă ca, în aceste zile, până la deblocarea situaţiei, cei care nu au strictă nevoie de servicii medicale să nu acceseze spitalele din România. Aştept cu interes soluţii de la Guvern sau de la Parlament care să ducă la rezolvarea situaţiei”, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, potrivit News.ro.
În curtea Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca s-au strâns aproximativ 100 de asistenţi medicali şi personal TESA care protestează. Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas, a declarat că doar o treime din personal va asigura serviciile medicale şi că niciun medic nu va efectua operaţii cu excepţia urgenţelor până la găsirea unei soluţii. El a mai spus că, pentru probleme care nu sunt urgente, pacienţii sunt trimişi acasă sau la medicii de familie.
UPDATE. „Nicio operaţie care nu este urgenţă medicală nu va fi realizată. Intervenţiile programate vor fi amânate, atât timp cât sunt pentru suferinţe cronice”, a declarat, duminică seară, Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas. Sepi a precizat că în spitale vor fi pichete de grevă.
Potrivit Alba24.ro, liderul „Sanitas” Alba, Marius Sepi a demisionat, în 2011, din funcţia de vicepreşedinte PSD Alba, statut dobândit în urma acordului de colaborare între confederaţia sindicală CNSLR Frăţia – al cărei preşedinte este, la nivel judeţean – şi PSD.
În demisie, acesta a precizat că nu doreşte să mai deţină funcţia politică, din motive personale. „Este o demisie scrisă şi noi nu putem decât să-i respectăm decizia. Îmi pare rău dacă vrea să se îndepărteze de PSD sau are altă intenţie. Făceam o echipă bună, dar părerea mea este că se va reveni asupra lucrurilor, cu atât mai mult cu cât cred că domnul Ioan Stanca şi colegii lui, liderii de sindicat, vor avea discuţii între ei”, a declarat preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, în 20 aprilie 2011.
La acel moment, Marius Sepi a dezminţit că ar exista neînţelegeri între sindicalişti. „Relaţia mea cu Ioan Stanca este foarte bună, iar demisia mea nu este din motive de ordin sindical”, a spus Sepi. Acesta a subliniat că politicul nu are întâietate în viaţa lui şi toate deciziile pe care le ia şi acţiunile sale sunt pentru a proteja oamenii din Sindicatul „Sanitas”.
––––––––
Liderii sindicali îşi cer scuze anticipat „faţă de toţi pacienții care într-un fel sau altul vor fi afectați de acțiunile noastre şi facem apel la fiecare dintre aceștia să aibă minimă răbdare şi înțelegere faţă de colegii noştri care nu doresc decât să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat”.
Totodată, reprezentanţii SANITAS lansează un nou apel către toate partidele politice parlamentare „să dea dovadă de maturitate şi să îşi asume repararea inechităților şi nedreptăților inacceptabile generate de cele două Ordonanțe de urgentă criticate – 20/2016 si 43/2016, în cel mai scurt timp posibil, putând astfel să deblocheze activitatea în sistemul sanitar public de stat”.
400.000 de angajaţi din sistem, victimele unor nedreptăţi salariale
Prim-vicepreședintele SANITAS, Marius Sepi, a declarat că în joc sunt peste 400.000 de angajați din spitate și asistența socială, care așteaptă repararea unor nedreptăți salariale făcute de actualul Guvern. El a mai spus că speranțele se îndreaptă spre Parlament, care ar putea tranșa situația, în plen, marți. În caz contrar, greva se va prelungi pe termen nelimitat.
Federaţia SANITAS cere introducerea în OUG 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ – 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe – aproximativ 1.500 de persoane. De asemenea, sindicaliştii cer reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, aceeaşi fişă a posturilor şi aceleasi atribuţii. Totodată, este solicitată şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.
Ministerul Sănătăţii încă mai caută soluţii la revendicările SANITAS
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că, la discuţiile care au avut loc vineri, le-au transmis liderilor Federaţiei SANITAS că se caută soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, iar luni a fost programata o nouă întâlnire. „Ministrul Sănătăţii s-a declarat deschis la dialog şi la identificarea de soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, conform importanţei şi complexităţii activităţii personalului care lucrează în sectorul sanitar. Deja s-au făcut paşi pentru corectarea unor situaţii punctuale. Pe viitor vor fi avute în vedere salariile acelor categorii din sistem care nu au beneficiat de ordonanţele 20/2016 şi 43/2016 privind salarizarea bugetarilor”, se arată într-un comunicat al MS.
Sindicatul SANITAS este cel mai mare sindicat din sistemul sanitar, care are peste 110.000 de membri la nivel național. Federaţia a organizat mai multe acţiuni de protest, inclusiv pichetarea sediului Parlamentului, grevă japoneză pe 12 octombrie, dar şi o grevă de avertisment de două ore, pe 19 octombrie.