În ultimii ani, România se confruntă cu un adevărat exod al cadrelor medicale către locuri de muncă din străinătate. Pe de altă parte, anual, peste 5.000 de tineri sunt admişi la facultăţile de medicină din ţară. Şeful Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, declară pentru ”România liberă” că există o criză cronică de medici, în condiţiile în care jumătate dintre absolvenţii de medicină sunt candidaţi la plecarea din ţară. În plus, mulţi dintre ei preferă să lucreze în industria farma, unde au salarii mult mai atractive.
În aceste zile, emoţiile sunt mari pentru absolvenţii de clasa a XII-a care îşi doresc să devină medici, mulţi dintre ei probabil visând deja să profeseze în străinătate. Şi în 2017 concurenţa în marile centre universitare este destul de acerbă, cu o medie de trei candidaţi pe un loc. De pildă, pentru concursul de admitere la facultatea de medicină fanion a şcolii medicale româneşti – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti – în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, precum şi la facultatea de moaşe şi asistenţă medicală s-au înscris 2.996 de candidaţi. Aceştia vor concura pentru ocuparea celor 1.000 de locuri, finanţate de la bugetul de stat, scoase la concurs de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Astfel, pentru cele 520 de locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 1.811 candidaţi, pentru Facultatea de Medicină Dentară, 547 de candidaţi/155 de locuri, -pentru Facultatea de Farmacie, 207 candidaţi/155 de locuri, iar pentru FMAM, 431 de candidaţi/170 de locuri. Pentru concurenţii ale căror medii de admitere, nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat, sunt puse la dispoziţie alte 440 de locuri cu taxă.
„Dacă după 1989 interesul absolvenţilor de liceu s-a îndreptat, paradoxal, către alte facultăţi precum cele de studii economice sau drept, îndepărtându-se semnificativ de medicină, în ultimii ani asistăm la o repoziţionare a opţiunilor şi, în ceea ce priveşte admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, se accentuează un interes crescut. Acest fapt demonstrează încă o dată că şcoala de medicină românească rămâne în registrul competiţiei şi al valorilor academice, atât prin dorinţa tinerilor candidaţi de a accede în universul cercetării ştiinţifice medicale, cât şi prin reputaţia pe care, de-a lungul istoriei sale, această Universitate şi-a creat-o şi poziţionându-se pe harta Universităţilor de profil ale lumii” – declară acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila” Bucureşti.
Concurenţă acerbă la facultăţile de medicină din toată ţara
Şi în alte centre universitare din ţară concurenţa la facultăţile de medicină este ridicată. De exemplu, la UMF Târgu Mureş bătălia cea mai aprigă se înregistrează la programul de studii Medicină, linia română, cu 4,23 candidaţi pe un loc raportat la 135 de locuri bugetate. La programul de studii Medicină Dentară, linia română, s-au înscris 4,25 candidaţi pe un loc raportat la 35 de locuri bugetate iar la linia maghiară s-au înscris 2,62 candidaţi pe un loc raportat la acelaşi număr de locuri bugetate. Şi la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara se aşteaptă o concurenţă acerbă de 3-4 candidați pe un loc, în condiţiile în care pentru anul universitar 2017-2018, instituția de învățământ oferă 570 de locuri finanțate de la bugetul de stat (din care cinci sunt rezervate tinerilor de etnie romă) și alte 468 de locuri pentru studiile cu taxă. În total, 1.038 de locuri sunt disponibile la cele trei facultăți din cadrul universității.
Export masiv de cadre medicale
La unele facultăţi din ţară, nivelul de pregătire al aspiranţilor la profesia de doctor a fost anul trecut la un nivel alarmant de scăzut, zeci de candidaţi luând la admitere note la limită. Mai mult, unii dintre ei au fost admişi inclusiv cu medii puţin peste 5, cum s-a întâmplat la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa“ din Iaşi. Într-un interviu pentru ”România liberă”, preşedintele Colegiu-lui Medicilor, dr. Gheorghe Borcean, face o comparaţie privind nivelul de pregătire şi precizează pentru că, spre deosebire de România, în toate ţările din Europa este o concurenţă mult mai mare pe locurile la facultăţile de medicină, aproximativ 8-9 candidaţi pe un loc. “În Franţa intră toată lumea. La Paris, la Sorbona, intră 1.000 de oameni, după care, după anul I rămân 500 şi la final absolvă studiile 100, atât de mare este selecţia. La noi, după primul an de studii rămân aproximativ trei sferturi dintre candidaţii admişi. Facultatea este dură, este grea”. El explică faptul că, după absolvire, avem promoţii mari de medicinişti, în contextul în care după 1990 au apărut mai multe facultăţi de medicină în ţară, pe lângă centrele universitare tradiţionale.
Dr. Borcean consideră că este o nedreptate ca un medic care a făcut medicina pe gratis în România să plece să profeseze în străinătate, în condiţiile în care eforturile statului român cu costurile de şcolarizare sunt de sute de mii de euro: „Este o nedreptate pe care ţara primitoare a medicului şcolit în România nu o compensează în nici un fel. În Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia sau Spania sunt medici români care îngrijesc cetăţeni europeni, într-adevăr, dar care nu au contribuit cu impozitele lor ca să formeze acei medici. Cu toate acestea, vorbim de norme europene care permit libertatea de circulaţie a forţei de muncă”.
PERFORMANŢE
Anul acesta, 24 de premianți ai olimpiadelor naționale și internațio-nale la discipline precum biologie, fizică sau chimie au decis să-și continue performanța la UMF „Carol Davila“, accederea acestora în Universitate fiind posibilă, conform normelor Ministerului Educației și Cercetării, fără examen de admitere. Totodată, dintre cei 2.996 de candidați care vor intra în concurs 16 au obținut nota maximă, 10, la examenul de bacalaureat.
STATISTICĂ
Sistemul de sănătate avea, în 2016, 57.300 de medici, aceasta însemnând că unui medic i-au revenit în medie 345 de pacienţi. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, pe lângă cei 57.300 de medici, în sistemul de sănătate mai sunt 16.400 de medici dentişti, 17.200 de farmacişti, 137.200 de angajaţi reprezentând personal cu pregătire sani-tară medie şi 66.300 reprezentând personal sanitar auxiliar.