5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialSindicatele din Sănătate continuă lupta cu Guvernul anesteziat

Sindicatele din Sănătate continuă lupta cu Guvernul anesteziat

Salariaţii din serviciile de ambulanţă continuă protestul naţional, în vreme ce sindicaliştii de la Sanitas, Federaţia Solidaritatea Sanitară şi Hipocrat încep demersurile pentru declanşarea grevei generale. Între timp, criza guvernamentală riscă să ia amploare, iar în Camera Deputaţilor a fost prezentată moţiunea simplă „PSD dăunează grav sănătăţii“.

Opoziţia şi semnatarii moţiunii îi solicită premierului Mihai Tudose demiterea urgentă a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, incapabil să găsească soluţii la o serie de probleme ce pun în pericol sănătatea românilor, cum ar fi „criza vaccinurilor“, „birocraţia care sufocă România şi ia din banii pacienţilor“, nefinalizarea construcţiei de spitale sau „farsa salariilor ca afară“. În plus, lui Bodog i se reproşea-ză şi lipsa unei comunicări reale cu principalii actori ai sistemului sanitar.

După o primă serie de negocieri eşuate cu sindicatele, Guvernul nu poate oferi certitudinea că salariile cadrelor medicale nu se vor reduce de la 1 ianuarie 2018, odată cu aplicarea transferului contribuţiilor sociale de la angajat la angajator şi a Legii salarizării personalului bugetar. Săptămâna aceasta, reprezentanţii salariaţilor din sistemul sanitar se vor întâlni din nou la Palatul Victoria, împreună cu patronatele, pentru a găsi soluţii concrete.

Președintele Federației SANITAS, Leonard Bărăscu, a declarat că nu există nimic scris care să demonstreze că aplicarea trecerii contribuțiillor de la angajator la angajat va face ca salariul net și cel brut să rămână aceleași: „Chemăm și patronatul, iar pentru partea bugetară continuăm discuțiile pe partea de sporuri și aplicarea lor într-un mod care să satisfacă pe toată lumea, și nu prin tăierea lor, să rămână la 1-2% la colegi care aveau 50 sau 100%. Varianta colegilor bugetari este că, pentru a face transferul și pentru a putea reglementa Legea 153, trebuie să te raportezi la regulamentul de sporuri, care, de exemplu, în Sănătate e foarte important. Scoaterea lui face ca, astfel, colegii mei să piardă pe net, și noi nu suntem de acord cu așa ceva“.

Bărăscu a mai spus că în această săptămână va continua pichetarea ministerelor Muncii şi Sănătăţii şi va fi stabilit locul unui nou miting de protest, la care sunt aşteptaţi 15.000-20.000 de mii de participanţi: „O să facem un Consiliu Național, iar pe 19 octombrie oamenii vor fi mobilizați, vom face un miting de amploare în Piața Victoriei sau într-un alt spațiu, stabilit de comun acord“.

Guvernul nu cedează, dar şantajează

Premierul Mihai Tudose a declarat că nu renunță la transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat, dar că va căuta o soluție, alături de sindicate, astfel încât toată lumea să fie de acord. Şeful Executivului a precizat că măsura transferului de taxe sociale la angajat face parte dintr-un pachet legislativ, alături de Legea salarizării și scăderea nivelului de impozitare.

Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, susţine însă că încăpăţânarea Guvernului de a insista cu pachetul transfer de taxe–Legea salarizării–Legea pensiilor este o nouă păcăleală pentru cetăţeni, dar şi o formă de şantaj la negocieri: „Guvernul nu doreşte o soluţie, să găsească alternative, şi insistă cu transferul de taxe. S-a încercat un şantaj împotriva părţii sindicale – nu vreţi transferul, anulăm Legea salarizării. Ceea ce e complet anormal, pentru că legat de acest lucru nu s-a pus chestiunea la pachet cu alte mecanisme. Sunt invenţii pe care le-au început din aprilie, când şi-au dat seama că nu mai au bani“.

Liderul sindical precizează că în Sănătate există 100.000 de angajaţi ale căror venituri vor scădea ca urmare a aplicării Legii salarizării, coroborat cu transferul de contribuţii, şi susţine că măsura va fi devastatoare pentru piaţa muncii.

Medicii, împovăraţi de gărzile obligatorii

Dr. Vlad Dima, vicepreședinte al Comisiei de medici a Federației Sanitas, atrage atenţia că, pentru medici, marea surpriză vine odată cu modificarea timpului de lucru la 48 de ore pe săptămână, față de 35 de ore în prezent: „Ce înseamnă asta? Se va ajunge la obligativitatea de a efectua câte o gardă săptămânal, respectiv 4 gărzi obligatorii pe lună. Practic, abia după ce vom depăși cele 4 gărzi obligatorii, vom fi plătiți pentru restul gărzilor pe care le vom face pentru un ban în plus. Credeți că veți mai avea timp liber pentru familie sau pentru a vă odihni? În mod sigur, nu. În concluzie, avem două variante: să plecăm capul și să acceptăm toate condițiile sau să ieșim acum în stradă și în mediul online și să luptăm pentru un viitor mai bun, pentru o normalitate a salarizării și a timpului de muncă pentru cadrele medicale“.

De asemenea, liderul sindical explică de ce mult-așteptata majorare a salariului de bază va deveni practic inexistentă: „Sporurile vor fi eliminate în totalitate aproape, prin limitarea lor la 30% pe ordonator de credite. Mare atenție, însă: ordonatorul de credite nu este spitalul în care lucrați! Ordonatorul de credite este instituția căreia i se subordonează spitalul (primăria, consiliul județean, Ministerul Sănătății sau Academia Română). Ținând cont că sporurile actuale reprezintă aproximativ 54% din cheltuielile salariale, cum credeți că ar putea fi repartizate noile sporuri? Cum vor fi ele încadrate în cele 30 de procente? După ce criterii? Pentru care dintre noi?“.

Angajaţii de la Ambulanţă, cu panglici albe la piept

Şi serviciile de ambu-lanţă din toată ţara continuă seria de proteste la nivel naţional, pe maşinile de salvare fiind puse afişe cu revendicările sindicatelor, iar angajaţii oferă asisten-ţa medicală de urgenţă purtând panglici albe la piept, în semn de protest. Reprezentanţii sindicatului susţin că salariile angajaţilor ar urma să scadă, pentru că nu se mai pot acorda sporuri la nivelul stabilit de lege, aceasta fiind principala nemulţumire. De asemenea, sindicaliştii cer şi înlocuirea integrală a parcului de ambulanţe. În aceste zile se va finaliza şi procesul de strângere de semnături pentru declanşarea grevei, iar astăzi vor fi pichetate ministerele Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor Publice. Dacă noile negocieri nu vor avea un rezultat favorabil, vor începe pregătirile pentru un mare miting organizat de toate federaţiile din sistemul sanitar, dar şi declanşarea conflictelor de muncă, urmate de posibile greve, conform Legii dialogului social.  

Pe lângă scăderea salariilor şi pierderea tichetelor de masă de la 1 ianuarie 2018, nemulțumirile sindicaliştilor din Sănătate vizează și proiectul legislativ prin care se încearcă scoaterea sindicatelor în afara consiliilor de administrație şi lipsa unui contract colectiv de muncă.

După o primă serie de negocieri eşuate cu sindicatele, Guvernul nu poate oferi certitudinea că salariile cadrelor medicale nu se vor reduce de la 1 ianuarie 2018

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă