4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialIntervenție dificilă pentru salvarea unui nou născut

Intervenție dificilă pentru salvarea unui nou născut

O echipă de chirurgi de la Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. dr. George I.M. Georgescu din Iași a efectuat în ultima perioadă mai multe intervenții chirurgicale complexe la copii diagnosticați cu malformații severe de cord, cea mai dificilă intervenție fiind realizată pe un nou născut de o săptămână.

Prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare 'Prof. dr. George I.M.Georgescu a declarat, vineri, potrivit Agerpres, că cea mai dificilă intervenție a fost realizată în cazul unui bebeluș de numai șapte zile transferat de la Centrul de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie Cuza Vodă. Potrivit medicului ieșean, copilul a fost diagnosticat cu transpoziție de vase mari, o malformație extrem de gravă, care trebuie operată în primele zile de viață.

Această intervenție a fost realizată cu ajutorul Fundației Inimi pentru Copii care a finanțat deplasarea specialiștilor în terapie intensivă cardiacă neonatală din Italia și Germania. "Intervenția efectuată la bebelușul de numai șapte zile a fost dificilă, fiind copilul cu cea mai mică vârstă operat până acum la Institutul de Boli Cardiovasculare Iași. De la începutul anului, la Institutul de Boli Cardiovasculare sunt programate săptămânal intervenții la copii de diferite vârste, operând peste 80 de copii", a declarat prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare 'Prof. dr. George I.M. Georgescu' Iași.

El speră ca Ministerul Sănătății să aprobe în scurt timp prelungirea programului în domeniul cardiologiei și chirurgiei pediatrice care se derulează în ultimii ani între Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, Spitalul de Urgență pentru Copii Maria Curie din București și Clinica San Donato din Milano, Italia, mai ales că alte două intervenții la fel de dificile au fost realizate și în această săptămână în cazul a doi copii, cu vârste de 5 și 12 ani, ambii diagnosticați cu malformație cardiacă complexă.

Chirurgii cardiovasculari au programat și la începutul săptămânii viitoare o operație pe cord în cazul unui copil în vârstă de 5 ani, însă intervenția va fi realizată în funcție de evoluția stării de sănătate a pacientului care prezintă un episod febril în urma unei afecțiuni respiratorii.

"Dacă în urmă cu doi ani la Institutul de Boli Cardiovasculare în cadrul chirurgiei cardiace pediatrice astfel de intervenții erau rare, în prezent am scăzut foarte mult vârsta, dar și greutatea pacienților pe care îi operăm ajungând să operăm pacienți cu o greutate de trei kilograme. Astfel de intervenții necesită o nouă infrastructură și o altă logistică și din acest motiv dorim să extindem nu numai activitatea Institutului de Boli Cardiovasculare, dar și spațiul în care derulăm această activitate. Sper că Ministerul Sănătății, dar și autoritățile locale și centrale să ne sprijine în demersul nostru de a dezvolta în continuare proiectul chirurgiei cardiace pediatrice la Iași", a mai spus profesorul Tinică.

Potrivit profesorului, înființarea acestui centru a pornit de la faptul că în zona Moldovei foarte mulți copiii se nasc cu malformații congenitale și sunt îndrumați către clinici din străinătate. Statul român plătește prin formularele E 112 sume impresionante, bani care puteau fi investiți în înființarea unui nou centru de chirurgie cardiacă pediatrică în România.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Tragedie după tragedie în Coreea de Sud. Song Jae-lim, vedetă K-drama, s-a sinucis

Actorul sud-coreean Song Jae-lim, cunoscut pentru activitatea sa în K-drama și ca fost model, a fost găsit mort la vârsta de 39 de ani...

Trump creează pentru Elon Musk o entitate, în afara limitelor guvernamentale

Donald Trump a precizat că departamentul nou creat va oferi sfaturi și îndrumări, din afara Guvernului Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit pe...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă