2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialEXCLUSIV RL. Înțelegerile oculte dintre producători și Ministerul Sănătății care au blocat...

EXCLUSIV RL. Înțelegerile oculte dintre producători și Ministerul Sănătății care au blocat ieftinirea medicamentelor

Un pacient român plătește cu până la 24% mai mult pentru aceleași medicamente decât un german, belgian sau ungur pentru că majoritatea firmelor producătoare de medicamente nu respectă legislația care impune practicarea unui preț maximal, după cum a dezvăluit „România liberă“. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără complicitatea mai multor miniștri ai Sănătății care au semnat, în repetate rânduri, înghețarea acestor prețuri la medicamente ilegal de mari.

Citește și: EXCLUSIV RL. Cum explică foștii miniștri ai Sănătății prețurile uriașe la medicamente

Fără nici o bază legală, Ministerul Sănătății a închis ochii la nerespectarea unui act normativ care ar fi dus la ieftinirea cu aproximativ 20 la sută a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă. Un memorandum semnat de minister și de marii producători de medicamente, dar negat de ambii parteneri, stabilea în urmă cu trei ani ca prețurile să fie înghețate, potrivit unor surse din industria farmaceutică. Astfel, prevederile ordinului 75/2009 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman au fost eludate. Înțelegerea a fost parafată pe timpul ministrului Eugen Nicolăescu, după cum o arată documentele găsite de „România liberă“.

Prețuri înghețate în 2012

Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, ne-a explicat că prețurile au fost înghețate încă din anul 2012.  Ministru al Sănătății din perioada 22 decembrie 2012 – 26 februarie 2014, Eugen Nicolăescu, precizase pentru „România liberă“, în urmă cu trei zile: „Eu cred că s-a respectat (ordinul 75/2009 – n.red.), dar îmi cereți amănunte din minister din perioada aia. Credeți  că țin minte ce s-a întâmplat atunci? Erau mii de probleme. Cred însă că în 2013 prețurile se calculau la minimul din 12 țări“. Lucru infirmat de directorul ARPIM, Dan Zaharescu. Acesta ne-a precizat că prețurile la medicamente au fost înghețate în anul 2012, iar această practică s-a păstrat până în ziua de azi.

La fiecare trei luni, un nou document semnat de ministrul Sănătății stipula că prețurile la medicamente vor rămâne neschimbate.

Dan Zaharescu spune că producătorii au respectat Ordinul 75/2009 întru totul. „Ce consideră autoritățile că nu am respectat este rezultatul unor ambiguități ale legii“, ne-a precizat Zaharescu.

Pe de altă parte, RL îi poate împrospăta memoria ministrului Nicolăescu prezentându-i două documente care au prelungit, consecutiv, perioadele de înghețare a prețului la medicamente. Documentele semnate de Nicolăescu, dar și de secretarul de stat Raed Arafat (care nu a putut fi contactat la telefon) poartă numele de „Referat de aprobare“ și ele consfințesc: „Decizia conducerii Ministerului Sănătății de înghețare a prețurilor la medicamente pentru o perioadă de încă trei luni și menținere nemodificată a cursurilor de schimb mediu prognozată de Comisia națională de prognoză pentru anul 2012“. Documentele se referă la perioada martie-iunie și apoi iunie-septembrie 2013.

Citește și: Medicamentele puteau fi cu 24% mai ieftine. Producătorii s-au opus, Guvernul a închis ochii

De altfel, înghețarea prețurilor nu s-a făcut printr-un ordin de ministru, ci printr-un „referat de aprobare“, neurmat de un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Astfel, înțelegerea rămânea departe de ochii publicului.

Bănicioiu s-a răzgândit de două ori

De asemenea, RL este în posesia unui document semnat de actualul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, intitulat tot „Referat de aprobare“ în care se precizează că prețul la medicamente a fost înghețat pentru încă trei luni. Documentul (ca și cele semnate de Nicolăescu) prevede și un angajament: „începând cu data de 1 octombrie 2014 se impune elaborarea unei noi ediții de catalog care să cuprindă prețurile medicamentelor cuprinse în ultima ediție a Catalogului Național al prețurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piață în România cu modificările și completările ulterioare, precum și prețurile produselor nou-avizate/reavizate în perioada în perioada 12 iunie – 12 septembrie 2014“.

Ulterior, a fost emis și un ordin (ordinul nr. 1523/2014) prin care se decidea înghețarea prețurilor până la 31 martie 2015. La scurt timp, însă, ministrul s-a răzgândit și le-a trimis producătorilor o adresă prin care le cerea să alinieze prețurile medicamentele, conform legii, până la data de 15 ianuarie 2015. Apoi, potrivit unui comunicat de săptămâna aceasta, data s-a schimbat din nou: „Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, solicită tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii 75/2009“.

Risc: Venituri confiscate

Producătorii știau că se expun unor riscuri prin nerespectarea prețului maximal la medicamente, după cum o dovedește un raport intern al unei companii farmaceutice. Astfel, juriștii res-pectivului producător atrăgeau atenția că firma se expunea pericolului ca toate veniturile obținute din vânzări neconforme cu legea să fie confiscate, potrivit legii 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite. Același raport face trimitere la practica din piață și menționează că  tendința generală este ca producătorii să nu țină seama de ordinul 75/2009. În articolul „Cum explică foștii miniștri ai Sănătății prețurile uriașe la medicamente“, publicat miercuri, menționam că „producători printre care Roche, Janssen, Bayer, Abbott, Wyeth, Bristol-Myers Squibb nu respectă Ordinul 75/2009 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al prețurilor la medicamente“. Precizăm că, între octombrie 2014 (data documentelor consultate de „România liberă“) și data publicării articolului, compania Abbott a realiniat prețurile. O dovadă în plus că anumiți producători au realizat riscurile la care se expun nerespectând un act normativ în vigoare.   

Agenția Medicamentelor, campanie favorabilă producătorilor de generice

O campanie lansată de Asociația Națională a Producătorilor de Medicamente Generice îl are ca personaj central pe directorul Agenției Naționale a Medicamentului, Marius Savu. Medicamentele generice sunt copii ale medicamentelor originale, după ce cele din urmă ies din perioada de patent de 10 ani, și au o compoziție și efecte identice cu cele originale, dar un preț mai mic. Respectiva campanie, lansată pe mai multe medii de informare, ridică semne de întrebare cu privire la existența unui posibil conflict de interese, având în vedere competiția de pe piață între cele două sectoare – producătorii de originale și cei de generice. Experții în sănătate publică întrebați de „România liberă“ au spus că, deși astfel de colaborări nu încalcă legea, ele ar trebui evitate pentru că sunt nepotrivite și suspecte de partizanat.

Cele mai citite

Acord pentru Kyle Walker – Manchester City l-a împrumutat la AC Milan!

Kyle Walker, fundașul dreapta al lui Manchester City, va evolua în următoarele 12 luni pentru AC Milan, marcând astfel prima sa aventură în afara...

Panama cere intervenția ONU după amenințările lui Trump privind Canalul Panama

Președintele Panama, José Raul Mulino, a condamnat ferm afirmațiile președintelui american Donald Trump privind intenția de a „recupera” Canalul Panama. Într-o declarație la Forumul Economic...
00:01:05

VIDEO. „Navă spion” rusească, descoperită în apele Regatului Unit

Secretarul britanic al Apărării, John Healey, le-a declarat parlamentarilor că o „navă spion rusească” se află în Marea Nordului, după ce a intrat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă