5.1 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV RL. Cum explică foștii miniștri ai Sănătății prețurile uriașe la medicamente

EXCLUSIV RL. Cum explică foștii miniștri ai Sănătății prețurile uriașe la medicamente

„România liberă“ i-a întrebat pe foştii miniştri ai Sănătăţii de ce au plătit românii, în ultimii cinci ani, medicamente mai scumpe decât în alte ţări din UE, în condiţiile în care exista un ordin care interzicea acest lucru.

Premierul i-a cerut, marți, ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să transmită firmelor producătoare de medicamente că solicitarea de actualizare a preţurilor se bazează pe dreptul românilor de a plăti acelaşi preţ precum cel achitat de alţi cetăţeni din state membre UE. Reamintim că o investigație a RL, publicată în ziarul de ieri, arăta că producători printre care Roche, Janssen, Bayer, Abbott, Wyeth, Bristol-Myers Squibb nu respectă Ordinul 75/2009 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman.

Citește și: Medicamentele puteau fi cu 24% mai ieftine. Producătorii s-au opus, Guvernul a închis ochii

Acesta prevede că prețul la medicamente în România trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preț din 12 state europene (Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia, Germania). Pacienții români plătesc cu procente care variază între 4 și 24% mai mult pe același produs. RL a descoperit că vânzarea medicamentelor la un preț mai mare decât cel impus de lege a fost o practică regăsită nu doar în mandatul de ministru al Sănătății al lui Nicolae Bănicioiu.  

Bazac: Recalcularea a ținut un an

Ordinul 75/2009 a fost emis pe timpul mandatului ministrului  Ion Bazac și ar fi trebuit să reducă prețul medicamentelor din România. “La vremea respectivă, acestea erau mai scumpe decât în multe țări din Europa. Noi tot timpul am avut probleme cu plățile la medicamentele compensate, așa că ministrul a decis să emită respectivul ordin”, explică pentru „România liberă“ Clara Popescu, actual vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor și fost consilier în Ministerul Sănătății în anul 2009. Potrivit acesteia, înainte de Ordinul 75, singurul criteriu pe baza căruia se stabilea prețul unui medicament ținea de cheltuielile producătorului. „Imediat după ordinul acela s-a făcut o recalculare a prețurilor, care a mai ținut încă un an, cred, și apoi nu s-a mai respectat, deși Ordinul a fost și încă este în vigoare”, spune Popescu.  Un comunicat de presă din 1 martie 2009 rezuma rațiunea emiterii Ordinului: „Din analizele realizate de Ministerul Sanatatii implementarea noii politici de preț a medicamentului va genera o economie de 110 milioane euro”.

Cepoi: Alte sute de medicamente sunt prea scumpe

Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătății între 8 mai și 1 octombrie 2012, recunoaște că prețul la medicamente plătit de români a fost mai mare decât cel legal. “După cum se știe, prețul la medicamente în România trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preț din 12 state europene. Doar că legea nu impune producătorilor să anunțe atunci când operează o scădere de preț în statele Europei astfel încât să facem și noi ajustarea prețurilor, reducându-le. În timpul mandatului meu, un singur producător ne-a anunțat că a modificat prețul la medicamente în unul sau mai multe din cele 12 state europene. Este vorba de compania Sanofi. Pentru a combate această practică, eu am propus ca, la fiecare șase luni, producătorii de medicamente care activează în România să declare pe propria răspundere dacă și-au modificat prețul pe una din piețele occidentale considerate de referință pentru România”, ne-a precizat Vasile Cepoi.

Fostul ministru ne-a precizat că foarte posibil sunt sute sau mii de alte medicamente care se vând mai scump decât prevede modalitatea de calcul stabilită prin Ordinul 75/2009. Motivul? Companiile producătoare nu declară prețurile pe care le practică în țările occidentale de referință, mai ales atunci când le modifică în jos. Asta în timp ce România nu are mijloacele necesare pentru a urmări evoluția prețurilor la mii de medicamente în 12 state.

Nicolăescu: „Nu mai țin minte“

Liberalul Eugen Nicolăescu a condus Ministerul Sănătății în două rânduri. Cel de-al doilea mandat al său a fost între decembrie 2012 și februarie 2014.  Fostul ministru spune că, din câte își aduce aminte, în mandatul său s-a ținut cont de Ordinul care cerea stabilirea prețurilor în funcție de minimul din alte 12 țări.  “Eu cred că s-a respectat, dar îmi cereți amănunte din minister din perioada aia. Credeți  că țin minte ce s-a întâmplat atunci? Erau mii de probleme. Cred însă că în 2013 prețurile se calculau la minimul din 12 țări”, spune Nicolăescu.  Fostul ministru spune că le pregătise producătorilor măsuri prin care prețurile să scadă chiar mai mult decât o făcea Ordinul 75.

„Încercam să fac o metodologie nouă, care să fie mai avantajoasă. Dacă luam prețul cel mai mic din cele 12 țări, puteam să fim dezavantajați la un moment dat și chiar să ducă la creștere. Vroiam ca cele 12 țări să nu fie fixe, și această bază  să fie schimbată în funcție de anumite tipuri și consumuri de medicamente, astfel încât să te duci, în funcție de profilul medicamentului, într-adevăr la prețul cel mai mic. Dar din păcate a trebuit să plec de la minister și nu am dus până la capăt metodologia”, spune Nicolăescu, potrivit căruia în mandatul său prețurile nu au fost înghețate pentru că, astfel, ar fi fost încălcate normele europene.

ARPIM ameninţă

Într-o reacție la declarațiile premierului, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente a precizat că preţul real în România este cu 29% sub cel afişat în catalogul naţional al preţurilor. Pe de altă parte, după anunţul Casei de Sănătate potrivit căruia prin alinierea preţurilor acestea ar scădea cu 20%, ARPIM  a trecut la ameninţări: “În contextul unor noi scăderi de preţuri, vom asista la o creştere a comerţului intracomunitar cu medicamente, activitate perfect legală, dar în detrimentul pacientului român, care nu îşi va mai găsi medicamentele necesare”.  

Cele mai citite

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...

Familia Regală petrece Crăciunul în mijlocul românilor la Săvârșin

Majestatea Sa Margareta a oferit, ca în fiecare an, daruri de Crăciun săvârșinenilor aflați în nevoie sau în suferință. Majestatea Sa a fost...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă