11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCe vaccinuri sunt disponibile în România. Ministerul Sănătăţii, deranjat de criticile din...

Ce vaccinuri sunt disponibile în România. Ministerul Sănătăţii, deranjat de criticile din spaţiul public

În urma criticilor insistente legate de lipsa vaccinurilor din multe cabinete medicale, Ministerul Sănătății anunţă că, în prezent, sunt încheiate contracte de furnizare pentru cinci din cele șapte vaccinuri din schema de imunizare: BCG, hepatitic B pediatric, ROR, hexavalent, tetravalent, cu asigurarea cantităților necesare pentru întregul an.

Ministerul precizează într-un comunicat de presă că a realizat toate demersurile legale și administrative necesare în scopul derulării în condiții optime a Programului Național de Vaccinare, având o colaborare strânsă cu medicii de familie şi, pentru vaccinările din primele zile de viaţă ale nou-născuților, cu maternitățile. "Medicii de familie au obligația legală de a consilia părinții privind vaccinările de rutină, asigurate prin programul Ministerului Sănătății în mod gratuit, pentru toţi copii, dar şi asupra vaccinărilor recomandate, suplimentare, care nu sunt gestionate de Ministerul Sănătății". 

Citeşte şi: Vaccinarea în România, urgență națională. În plină epidemie de rujeolă, soldată cu 25 de copii morți, românii se țin încă de discuții pro și contra | DOSAR ROMÂNIA LIBERĂ

Potrivit MS, la începutul lunii iunie, în țară existau următoarele cantități de vaccinuri: vaccin hepatitic B — 3.905 doze la maternități și 3.276 doze la nivelul DSP județene; vaccin BCG — 43.560 doze la maternități și 156.820 doze la nivelul DSP județene; vaccin hexavalent — 29.223 la cabinetele medicilor de familie și 13.477 doze la DSP județene; vaccin tetravalent — 38.274 doze la cabinetele medicilor de familie și 12.909 doze la DSP județene; vaccin ROR — 61.184 doze la cabinetele medicilor de familie și 48.707 doze la DSP județene; vaccin dT (diftero-tetanic) — 7.682 doze la cabinetele medicilor de familie și 462 doze la DSP județene.

Un milion de doze de vaccin, disponibile în tranşe 

Până la mijlocul lunii iulie 2017 vor fi livrate către medicii de familie, prin intermediul direcțiilor de sănătate publică județene şi a Municipiului Bucureşti, următoarele tranșe de vaccinuri:

– 520.800 doze de vaccin BCG;
– 235.000 doze de vaccin hexavalent;
– 333.810 doze de vaccin ROR.

Ministerul Sănătăţii precizează că, pentru vaccinul ROR, livrarea se va realiza de către furnizor direct la sediul direcțiilor de sănătate publică județene şi a Municipiului Bucureşti şi, "conform estimărilor oficiale, aceste doze vor fi suficiente pentru acoperirea necesarului de vaccin pentru minimum 6 luni, urmând ca, în funcţie de rata de consum din fiecare judeţ, cantitățile să fie suplimentate".

Citeşte şi: Despre vaccinare și vaccin | OPINIE

În comunicat se menţionează că, pentru vaccinurile tetravalent şi hepatitic B, livrările de vaccin se vor realiza începând cu luna august. În prezent, în maternități se realizează vaccinarea antihepatită B pentru copii născuți de mame cu hepatită B (care au antigen HBs pozitiv), existând un număr de 7.000 doze de vaccin hepatitic B pediatric cu această destinație, la nivelul maternităților şi a direcțiilor de sănătate publică județene.

Stocurile de vaccin, centralizate lunar

În ceea ce privește stocurile de vaccinuri la nivel naţional, MS susţine că centralizarea datelor de consum şi stocuri se realizează lunar, până la dată de 15 ale lunii pentru luna precedentă. Oficialii din Ministerul Sănătăţii resping criticile privind lipsa a vaccinului diftero-tetanic şi se apară susţinând că instituţia și-a îndeplinit obligația legală de a pune la dispoziția medicilor de familie și a direcțiilor județene de sănătate publică un număr de peste 8.000 de doze de vaccin dT (diftero-tetanic).

Citeşte şi: Epidemia de rujeolă din România a fost scăpată de sub control: 23 de oameni au murit, iar vaccinurile nu sunt de găsit

"În eventualitatea în care aceste doze nu vor fi folosite în mod corespunzător, în beneficiul imunizării, Ministerul Sănătății va folosi toate instrumentele și pârghiile legale pe care le are la dispoziție pentru a remedia apariția unor astfel de nereguli. De asemenea, precizăm că acest tip de vaccin se administrează copiilor în vârstă de 14 ani şi reprezintă o vaccinare suplimentară – de rapel – pentru reîmprospătarea memoriei imunologice de a proteja organismul împotriva infecției prin difterie şi tetanos. Acest rapel se poate realiza pe parcursul întregului an la cabinetele medicilor de familie. Nu în ultimul rând, dorim să reasigurăm publicul că Ministerul Sănătății monitorizează cu atenție ca regulile, procedurile și termenele să fie respectate de către toți cei implicați în Programul Național de Vaccinare. De asemenea, facem un apel către colegii noștri, medici de familie, personal sanitar, să fie alături de noi și de copii și părinți în derularea cu succes a campaniilor de imunizare" – se precizează în comunicat.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă