În urma vizitei actualului ministru al Sănătății la Secția de Arși a Spitalului Floreasca, s-au constat unele nereguli. Ministrul Vlad Voiculescu a decis crearea unui grup format din experți internaționali la Ministerul Sănătății care vor propune soluții integrate pentru rezolvarea acestor probleme.
Una dintre problemele descoperite la Floreasca este aceea că, Unitatea de Arși este organizată pe lângă Secția de Chirurgie Plastică. Formularea ”pe lângă” duce însă la probleme. Unitatea trebuie să fie una distinctă.
Unitatea pentru mari arşi de la Spitalul Floreasca este parţial funcţională, iar în luna mai au fost făcute 16 operaţii, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.
„În luna mai, în această unitate au fost trataţi cinci pacienţi care îndeplinesc criteriile de arşi grav, doi dintre aceştia sunt în continuare în tratament, unul dintre ei a fost externat, iar doi au fost transferaţi la Spitalul de Arşi”, a declarat Colintineanu, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că funcţionează sala de operaţii şi rezervele şi se efectuează tratamente. „Spaţiile care sunt destinate strict pacienţilor sunt funcţionale în acest moment”, a spus Colintineanu, conform Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al MS a adăugat că urgenţa cea mai mare este legată de personalul unităţii.
„Avem în lucru în acest moment o analiză a statului de personal. (…) E nevoie pe această unitate, datorită complexităţii cazurilor, de oameni cu experienţă care să facă faţă unui asemenea tratament. (…) E nevoie de o evaluare a banilor disponibili pentru ei, care este în lucru în acest moment în minister”, a explicat oficialul MS.
El a punctat că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis crearea unui grup de lucru la nivelul MS, care să fie format atât din experţi medicali ai Spitalului Floreasca, cât şi din experţi internaţionali. „Aceştia vor propune într-un termen rezonabil soluţii integrate”, a completat Colintineanu.
Una dintre probleme este legată de cele şase paturi din rezervele unităţii de arşi grav care nu sunt în contract cu CNAS, dar şi de barocameră.
„Discuțiile cu CNAS sunt avansate”, a spus Laurențiu Colintineanu.
Purtătărul de cuvânt a explicat și care sunt problemele legate de această unitate pentru pacienți cu arsuri grave. Conform actelor administrative, ea funcționează „pe lângă Secția de Chirurgie Plastică”, formulare care nu există nici în limbaj adminstrativ, nici în limbaj juridic. Unitatea ar trebui să fie o entitate distinctă, iar faptul că lucrurile nu stau așa afectează funcționarea acesteia.
De asemenea, ministrul a luat decizia ca niciun concurs pentru ocuparea unui post de manager interimar al acestei secții să nu aibă loc până când nu vor fi rezolvate problemele legate de funcționarea unității.
Altă schimbare majoră în ce privește conducerea spitalelor din România este evaluarea managerilor, unde vor fi introduse criterii precum igiena, părerea pacienților și raportarea reală a infecțiilor nosocomiale.