Schimbările de temperatură, chiar minime, ar putea duce la sporirea riscurilor de infarct de miocard. Tot vremea poate fi la originea unor fenomene inflamatorii, cum ar fi guturaiul şi răcelile, scrie Agerpres.ro.
Câteva date sugerează o creştere a riscurilor cardio-vasculare şi a fenomenelor inflamatorii. Sunt dovedite efectele vremii asupra migrenei şi reumatismului. În acest caz este implicată presiunea atmosferică. Pentru alte patologii este dificil de stabilit o legătură de cauzalitate. Spre deosebire de consecinţele cunoscute ale căldurilor mari şi ale perioadelor de ger, efectele mai discrete ale schimbărilor de temperatură asupra sănătăţii sunt încă puţin studiate, recunoaşte Idris Guessous, medic specializat în epidemiologie la Spitalul Universitar din Geneva.
Se cunoaşte de asemeni efectul anotimpurilor asupra ratei mortalităţii. Decesele sunt mai numeroase în timpul valurilor de căldură de la începutul verii decât la sfârşitul ei. „Persoanele mai vulnerabile, care rezistă la primele valuri de căldură, le vor suporta mai uşor pe următoarele”, explică Idris Guessous.
Spitalele universitare din Zurich şi Berna nu au constatat deocamdată o creştere a consultaţiilor de urgenţă. „Câteva zile de căldură nu vor avea mari efecte asupra sănătăţii. Temperaturile scad noaptea, aşa încât corpul poate recupera”, afirmă medicul Claude-Francois Robert.
Oamenii se adaptează, beau lichide, se adăpostesc de soare. „Există şi o adaptare socială la căldură. Vara cel mai mult suferă persoanele din emisfera nordică”, susţine Idris Guessous.
Agenţia Meteosuisse propune previziuni meteorologice zilnice, care anunţă nu numai în legătură cu poluarea aerului şi polenuri, ci şi influenţe asupra circulaţiei sanguine, tensiunii, reumatismului şi durerilor de cap, încheie 20minutes.ch