14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialALARMĂ. Avertisment al OMS: epidemia de rujeolă face ravagii în Europa

ALARMĂ. Avertisment al OMS: epidemia de rujeolă face ravagii în Europa

Organizația Mondială a Sănătății lansează un apel la vaccinare, în contextul extidenrii epidemiei de rujeolă în Europa, care afectează în primul rând Italia și România. 

OMS a înregistrat "peste 500 de cazuri" în regiunea Europa, dintre care 474 sunt concentrate în șapte țări: Franța, Italia, Elveția, Germania, Polonia, România și Ucraina. Italia, unde au fost declarate peste jumătate dintre aceste cazuri (238), și România, cu 17 morți din ianuarie 2016, sunt țările cele mai afectate.

Această "maladie virală extrem de contagioasă", care se manifestă prin febră și erupții cutanate, a provocat moartea a peste 134.000 de oameni în lume în 2015, în principal în rândul copiilor mai mici de 5 ani. Experţii OMS susţin că boala este totuși simplu de evitat cu un vaccin "sigur și eficace". Din nefericire, în aceste țări cele mai afectate din Europa rata de vaccinare rămâne inferioară pragului de 95% considerat necesar pentru a eradica epidemia.

"Într-un context în care se făceau progrese susținute spre o eliminare în acești ultimi doi ani, este în mod special îngrijorător să vedem cazurile de rujeolă înmulțindu-se în Europa", a declarat directoarea pentru Europa a OMS, Zsuzsanna Jakab. "Pentru a împiedica circulația virusului în caz de import, autoritățile naționale trebuie să facă totul pentru a atinge sau a menține cel puțin 95% din acoperire cu două doze de vaccin anti-rujeolă", a subliniat organizația.

Dacă în țările cele mai sărace din lume costul unui vaccin (de circa un euro) rămâne principalul obstacol, în Europa problema este mai degrabă scepticismul față de vaccinuri, potrivit OMS.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă