2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăFOTO. Tabloidul The Sun: Doi copii români sunt plătiţi cu 22 penny...

FOTO. Tabloidul The Sun: Doi copii români sunt plătiţi cu 22 penny pe oră, ca să monteze jucăriile din ouăle Kinder. Directorul Protecției Copilului din Satu Mare susține că nu se confirmă acuzațiile jurnaliștilor britanici. DIICOT a început urmărirea penală in rem

UPDATE 17.55: DIICOT a revenit și cu un comunicat de presă:” Urmare a reportajului difuzat de către publicaţia britanică The Sun şi preluat de către mass-media din România, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism efectueză verificări privind aspectele semnalate în materialul de presa”. 

UPDATE 17.20: Procurorii s-au autosesizat și au început urmărirea penală in rem în legătură cu faptele dezvăluite de tabloidul britanic The Sun privind sclavia copiilor din Carei, au precizat, pentru RL, surse judiciare. 


UPDATE 17.00: Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, Mariana Dragoş, a declarat că informațiile scrise de tabloidul The Sun sunt, fără doar și poate, false. Ba mai mult, copiii în cauză frecventează şcoala şi nu au absenţe. 

„În urma verificărilor preliminare la faţa locului, nu se confirmă cele relatate de presa internaţională, de ziarul The Sun. Chiar nu se pune problema unei exploatări prin muncă a copiilor, din contră. Din declaraţiile mamei reiese că s-au prezentat un jurnalist însoţit de un traducător ca fiind angajaţi ai firmelor care fac acele jucării şi doresc să promoveze aceste jucării în rândul copiilor. Ei au fost cei care au realizat acele poze sub îndrumarea jurnalistului. De asemenea, noi am verificat şi dacă aceşti copii frecventează şcoala. Aceşti copii nu au absenţe, merg la şcoală, chiar când ne-am deplasat la faţa locului erau la şcoală. Deci chiar nu se pune problema de a munci 13 ore şi de a fi puşi de familie. Mama, într-adevăr, este o tânără pensionată pe caz de boală, care, în timpul liber, când copii sunt la şcoală, confecţionează aceste jucării”, a declarat Mariana Dragoş pentru Agerpres. 

Mariana Dragoș a mai declarat că DGASPC va trebui să ofere familiei consiliere, deoarece membrii ei au suferit un „abuz emoțional”.

„Chiar nu trebuie să intervenim. Din contră, Protecţia Copilului o să lucreze mai departe pentru consilierea acestor copii şi a familiei, având în vedere că imaginile lor au fost folosite în presa internaţională şi sunt supuşi indirect la o formă de abuz emoţional. Este neplăcut ce se întâmplă, dar, din punct de vedere al protecţiei copilului şi al respectării drepturilor, chiar nu se confirmă exploatarea prin muncă”, a mai spus Mariana Dragoş. 

 


UPDATE 16.30: Timea Jurj, femeia din Carei despre care tabloidul britanic „The Sun” a scris că și-ar exploata copiii minori pentru a asambla ouă Kinder neagă aceste acuzații, adăugând că tot ceea ce s-a scris despre ea este o minciună, transmite Mediafax.

„Nu e nimic adevărat din ce au scris cei de la ziarul din Anglia. A fost o înscenare, ziariştii respectivi i-au pus pe copii să stea cum vor ei, le-au zis să facă o poză şi cu mine. Şi din poză se vede cum copiii zâmbesc şi că stau la o poză. Nici vorbă să fi lucrat şi ei la asamblat ouăle Kinder sau că eu i-aş fi exploatat. Ziariştii din Anglia mi-au spus că vor să promoveze ouăle Kinder pentru că în Anglia sunt foarte scumpe şi vor să se vadă cum se fac acestea, de la început până la sfârşit. Am căzut în capcana lor. Şi pentru că avem copii minori au venit aceste acuzaţii, şi nu au mers la alte familii care nu au copii şi fac acelaşi lucru, pentru că nu i-a interesat”, a spus Jurj.

Jurj a mai declarat faptul că ea este singura care asamblează ouăle Kinder, iar jurnaliștii britanici care au scris articolul pentru The Sun au fost aduși acasă la ea de un taximetrist din Carei.

„Nu ştiu ce demersuri să fac acum împotriva celor de ziar, vreau doar ca viaţa mea să revină la normal. Sper ca ziariştii din Anglia să primească de la Dumnezeu ce merită pentru ce mi-au făcut”, a mai spus Timea Jurj.


UPDATE 14,30: Mama copiilor despre care se spune că ar munci 13 ore pe zi a declarat pentru Digi 24 că reportajul prezentat în The Sun este o „înscenare”.

Timea Jurj a declarat că n-a înțeles prea bine ce au întrebat-o, în engleză, jurnaliștii britanici, dar că aceștia i-au zis că întreaga situație a familiei sale este în regulă. Mai mult, britanicii au convins-o să vorbescă cu ei promițându-i că-i vor ajuta soțul să meargă la muncă în Anglia.

Despre cei doi copii ai familiei, mama a susținut la Digi 24 că ei merg la școală, fapt pentru care nici n-ar avea cum să muncească 13 ore pe zi.


UPDATE 13,00: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au demarat anchete în cazul familiei care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder şi a celor două firme care i-ar plăti pe părinţii acestora, informează News.ro.

Ioan Flore, de la ITM Satu Mare, a declarat că două echipe de control au plecat la cele două firme ale căror nume apar în articolul publicat de jurnaliștii The Sun, iar verificările sunt în curs.

Ioan Flore a precizat că din informaţiile prezentate în articolul The Sun rezultă că părinţii acelor copii ar fi salariaţi ai celor două firme, însă, în urma verificărilor, numele prezentate nu figurează în registrul de evidenţă a salariaţilor. În aceste condiţii, până la finalizarea controlului, veridicitatea şi autenticitatea informaţiilor prezentate în acel articol vor fi luate cu rezervă.


Jurnaliştii britanici de la The Sun susţin că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor Kinder, informează marți News.ro.

La această muncă, prea obositoare pentru ei, iau parte și copii români cu vârste de doar şase ani, în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră. Părintele unor copii implicaţi în asamblarea de jucării a declarat că este vorba de o muncă de sclavi.

Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3.77 de lire sterline.

Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată.

”Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni, care sunt trataţi ca sclavi”, a declarat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero.

Familia Jurj este implicată în această muncă. La asamblarea ouălor Kinder participă Timea (30 de ani) alături de soţul ei Christian (41 de ani), precum şi de copiii Patrick (11 ani) şi Hannah (6 ani).

”Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a declarat Christian Jurj pentru The Sun.

Se pare că familia primeşte ouăle şi jucăriile de plastic de la firma Prolegic, care este subcontractată de către Romexa SA.

Reprezentanţii Romexa SA au declarat că nu aveau nicio idee că firma subcontractată trimitea ouăle pentru asamblare în locuinţele unor familii sărace.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă