0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDoar într-un an de zile, jumătate dintre angajații celei mai mari fabrici...

Doar într-un an de zile, jumătate dintre angajații celei mai mari fabrici din județul Suceava au plecat în străinătate

De-a lungul anului 2016, jumătate dintre angajații fabricii de cherestea de la Rădăuți (județul Suceava) și-au dat demisia pentru a putea pleca în străinătate.

Fabrica aparține grupului Holzindustrie Schweighofer, cu sediul central în Austria.

Unitatea de la Rădăuți are 663 de posturi, iar dintre angajații ei, circa 300 de oameni și-au dat demisia numai în anul 2016.

Nu toți cei care au renunțat la posturi și-au prezentat motivele deciziei. Totuși, “60 la sută dintre cei care au plecat ne-au spus că vor să meargă în străinătate. Fie pentru a beneficia de un sistem de sănătate mai bun, fie pentru a le oferi copiilor o școală mai bună. Ei asta ne-au spus, noi n-avem cum să-i oprim”, ne-a declarat directorul de vânzări,  Vasile Varvaroi.

Demisiile s-au produs în ciuda faptului că, potrivit directorului de vânzări , fabrica din Rădăuți oferă salarii bune, “cam 15 – 20 la sută peste piață, plus alte avantaje, cum ar fi asigurările de sănătate, de accidente și de viață”.

Muncitorii aleg să renunțe la serviciul din România abia după ce sunt calificați sau școlarizați, ceea ce le permite să caute un post mai bun în străinătate.

“Marea majoritate a celor care lucrează aici sunt școlarizați de noi. De exemplu fochiști de la centrala termică nu sunt simpli fochiști, noi îi școlarizăm, ei trebuie să știe să opereze calculatoare”, explică Vasile Varvaroi.

O asemenea problemă  nu afectează doar  fabrica de cherestea, ci întregul oraș Rădăuți. Primarul orașului, Tătar Nistor, ne-a declarat că orașul are, teoretic, 32.000 de locuitori, dar practic au rămas 23.000, întrucât restul au plecat  în alte țări.

Conducerea fabricii încearcă să rezolve, pe termen lung, această situație prin atragerea unor tineri care acum sunt abia elevi.  Chiar în aceste zile se derulează o colaborare cu Colegiul Tehnic din Moinești (județul Bacău) unde s-a înființat o clasă de școală profesională și care își trimite elevii în practică la Rădăuți. După obținerea calificării, noii muncitori vor primi oferte de angajare la fabrica de cherestea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă