Ponta a modificat Legea Educației cu sfidarea Constituției

de Andreea Nicolae , 01 iulie 2014 - stire actualizata la ora 23:05, 01 iulie 2014
Ponta a modificat Legea Educației cu sfidarea Constituției

Posibilitatea ca persoane private să înființeze universități și trecerea celor care nu au luat bacalaureatul în sarcina facultăților sunt doar două dintre modificările esențiale aduse Legii educației naționale, prin OUG.

Fără nici o dezbatere și fără a oferi prea multe explicații publice pe marginea modificărilor aduse, Guvernul Ponta a schimbat într-atât Legea educației naționale din 2011 încât se poate vorbi, practic, de o nouă lege. Ordonanța de urgență, nr. 49/2014, a fost adoptată, la pachet cu multe altele, în ședința de guvern de joia trecută.

Universități înființate de persoane fizice

De acum înainte, o persoană fizică sau un grup de persoane fizice vor putea înființa o instituție de învă­țământ superior particular și confesional, având în continuare cali­tatea de ­fondatori. Or, fondatorul are o mulțime de drepturi, inclusiv în ceea ce privește desființarea sau dizolvarea universității și patrimoniului acumulat pe parcursul desfășurării activității. „În caz de desființare, dizolvare sau lichidare, patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare revine fondatorilor“, se arată în lege. Ce înseamnă, mai clar, acest lucru? Că persoanele fizice fondatoare își vor putea însuși patrimoniul dobândit din taxele studenților și pentru care nu au plătit impozite și TVA, deoarece universitățile private sunt instituții nonprofit. După care, evident, nimeni nu le interzice să o ia de la capăt, cu o nouă universitate particulară.

O prevedere similară a încercat PSD să introducă, în 2012, printr-un proiect de lege inițiat de Petru Filip și Cătălin Croitoru (foști membri ai PDL, actualmente ai PSD). Sesizați de președintele Traian Băsescu, judecătorii Curții Constituționale au decis, în iunie 2012, că modificarea este neconstituțională. Ulterior, în contextul discuțiilor pe tema revizuirii Constituției, social-democrații au încercat să rezolve direct „problema“, adică să modifice Legea fundamentală, astfel încât sub principiul autonomiei universitare să intre și „capacitatea, recunoscută prin lege, a instituțiilor de învățământ superior de a-și gestiona direct și nemijlocit patrimoniul“. Acum, dacă nici revizuirea Constituției nu se mai produce, Guvernul Ponta a forțat nota și a revenit cu aceeași prevedere catalogată drept neconstituțională acum doi ani. Premierul și oamenii săi au mizat, probabil, pe ideea că ordonanța va trece neobservată în vârtejul informațiilor despre congrese, prezidențiabili, procese și arestări care inundă canalele în această perioadă.

În plus, față de încercarea din 2012, materializată printr-un proiect de lege, ordonanța de urgență de acum nu poate fi atacată la CCR decât de Avocatul Poporului. Or, este puțin probabil ca Victor Ciorbea să uite cine l-a pus în fruntea instituției și să sesizeze Curtea Constituțională.

Fără bac, în facultate

Tot de o recidivă se poate vorbi și în ceea ce privește posibilitatea ca elevii care nu au luat bacalaureatul să se pregătească în facultăți. „Pentru absolvenții de liceu care nu au susținut/nu au promovat examenul de bacalau­reat național, statul poate asigura, din finanțarea de bază sau din alte surse de finanțare, organizarea de cursuri de pregătire pentru examenul de baca­laureat“, se arată în ordonanța adoptată de Guvernul Ponta pe 26 iunie. Tot actul normativ permite, „în cazuri temeinic justificate“, să fie organizată o sesiune de bacalaureat specială.

În 2011, la inițiativa Ecaterinei Andronescu, PSD a depus un proiect de lege prin care absolvenții de liceu fără bacalaureat să aibă acces la facultate. Potrivit guvernanților de atunci, de măsură ar fi beneficiat aproape 50.000 de absolvenți.

Comentarii

 • Apostol

  03 iulie 2014 20:22

  Plagiatorul analfabet i politruca Abramburica se cred un amestec de Spiru Haret,Pestalozzi,Montessori,etc.Jalnic !

  raspunde comentariului
 • Comisan Elena Cecilia

  02 iulie 2014 19:55

  Au facut deja acest lucru sfidarea Curtii Constitutionale cu art.253 din Legea educatiei , declarat neconstitutional . Si ce daca ???? Au dat OU nr.162014 si apoi OMEN Nr. 3275 si art.253 s-a aplicat deja , unii suplinitori fiind titularizati cu concurs dat in urma cu 6 ani , pe un post aparut anul acesta

  raspunde comentariului
 • Ion

  02 iulie 2014 16:22

  Am cateva nedumeriri. De ce nu au arondat, guvernantii, clasa 0 la universitati direct ? Alta nedumerire, o fi si la altii doctorat la distanta, dar la noi cat de la distanta poate fi viitorul "dottore", poate fi paralel, perpendicular sau "i se falfaie" de materia studiata ?

  raspunde comentariului
 • raul marius

  02 iulie 2014 10:28

  OPRITI guvernul de derbedei a iresponsabilului ponta ,pina nu distruge total tara romaneasca !!!

  raspunde comentariului
 • Chris Rea

  02 iulie 2014 9:38

  Domne' , faptul ca Ponta Naum este ***** fara sanse de vindecare, stia o Romanie intreaga, dar ca si in Educatie da liber la talharii, asta n-o mai credeam ! Sunt curios daca chiormaliul de Ciorbea isi va lua in serios functia de Avocat al Poporului si va sesiza CCR nu numai in privinta modificarilor la Legea Educatiei, dar si in privinta Legii Electorale pe care ginerele omului fara un OU a cioplit-o strmb, dupa chipul si asemanarea sa...mai sunt curios care vor fi snapanii care vor profita dupa posibilitatea de a infiinta Universitati particulare, din ce partid si cu cine vor imparti foloasele...din Legea Educatiei TREBUIE sa dispara pomana facuta celor care pica Bacalaureatul domne' esti prost, trebuie sa suporti consecintele unei vieti de prostovan, si a luarii in deradere a propriei educatii mai bine manelele, viata de spatele blocului si vocabularul de tomberon ! Astia vor fi viitorii votatnti PSD, cei pe care se bazaeaza plagiatorul Ponta Naum !!!

  raspunde comentariului
 • gigel

  02 iulie 2014 6:20

  Cu sfidarea pre sfidare calcând.Alta gogomanie neamule, de parca nu mai stie nimeni sa vorbeasca româneste în tara asta.Preanefericita Andreea Nicolae, corect în limba româna se spune 'Ponta a modificat Legea Educației sfidând Constituția' si nicidecum 'cu sfidarea Constitutiei'.

  raspunde comentariului
 • ce sa astepti

  01 iulie 2014 22:40

  de la un plagiator ordinar!?..

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design