Studiile preuniversitare făcute în străinătate, sau la școlile străine de pe teritoriul românesc, pot fi echivalate de cetățenii români prin depunerea unui dosar la inspectoratul școlar, care trebuie să facă evaluarea în 30 de zile lucrătoare, conform Mediafax.
În ordinul publicat joi în Monitorul Oficial se arată că echivalarea studiilor poate fi făcută de cetățenii români, cei ai statelor membre ale Uniunii Europene, Statului Economic European și din Elveția, precum și de cetățeni care au obținut o formă de protecție pe teritoriul României.
Pot fi echivalate studiile preuniversitare făcute la o unitate de învățământ din străinătate sau o unitate care furnizează pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare sistemului educațional din altă țară, precum Școala Britanică, Școala Americană sau Liceul Francez.
Dosarul pentru echivalarea perioadelor de studii trebuie să conțină o cerere, foile matricole eliberate de școala din străinătate sau școala străină din România, foaie matricolă pentru clasele promovate în România (dacă este cazul) și copie după documentul de identificare al elevului.
Dosarul se depune la inspectoratul școlar județean sau al municipiului București sau la unitatea de învățământ în care elevul participă la cursuri în calitate de audient și care va transmite documentele la inspectorat.
Termenul de evaluare este de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii dosarului complet. Pentru evaluarea dosarului, nu se percepe vreo taxă.
Echivalarea se realizează automat fără susținerea de măsuri compensatorii, pentru toate clasele promovate la școala din străinătate sau școala străină din România. La cererea părinților sau a tutorilor legali, înscrierea la școala românească se poate face într-o clasă inferioară ultimei clase absolvite în străinătate sau la școala străină.
Atestatul de echivalare emis este valabil pentru înscrierea în orice unitate de învățământ preuniversitar din țară și la încadrarea în muncă, mai prevede actul normativ.