0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSocialVreme extremă în România. Se închid școlile în București și Constanța

Vreme extremă în România. Se închid școlile în București și Constanța

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a anunțat că școlile din București sunt închise luni și marți. Totodată, edilul șef a spus că această perioadă ar putea să fie extinsă. Decizia a fost luată în contextul în care București se află sub avertizare cod portocaliu de ninsori și viscol. 

Vom decide dacă va fi cazul și pentru zilele următoare”, a spus Gabriela Firea, în timpul Comandamentului de Iarnă, convocat cu o zi în urmă, în urma avertizărilor meteorologice.

„Din analiza pe care a realizat-o, extrem de responsabil, cu domnul prefect, cu doamna director ANM Bucureşti- Ilfov, cu domnul inspector general şcolar al Municipului Bucureşti, am luat împreună decizia şi va fi comunicată în cursul zilei de astăzi, ca luni şi marţi să nu aibă loc cursuri în Bucureşti şi robabil se va extinde această decizie. Nu pot eu să o anunţ, ci autorităţile locale si responsabile probabil pentru toată zona în care va fi anunţat codul portocaliu. Este vorba despre vânt, ger şi de asemenea ninsoare temporar abundentă”, a declarat primarul general al Capitalei.

Gabriela Firea le-a transmis contestatarilor deciziilor de acest fel că preferă să fie precaută decât să numere victime.

„Eu prefer să venim întotdeauna cu măsuri de prevenţie. Prefer să se spună că am fost uşor-uşor prea alertaţi decât să numărăm victime”, a completat edilul.

 
O atenţionare cod portocaliu de ger, care vizează şi Capitala, va intra în vigoare luni dimineaţă, la ora 03.00 şi va expira pe 1 martie, la ora 10.00.

Meteorologii avertizează că în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar şi pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig. Totodată, din dimineaţa zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud şi sud-est acestea vor deveni local abundente şi vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.

Duminică dimineaţă, a intrat în vigoare o atenţionare cod galben de frig, care vizează toată ţara, fiind valabilă până pe 1 martie, la ora 10.00. Potrivit meteorologilor, valul de frig va cuprinde treptat toată ţara şi va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile şi va fi ger dimineaţa şi noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi şi în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzaţia de rece. Din seara zilei de sâmbătă şi până duminică noapte, în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, în Muntenia, Oltenia, sudul Banatului şi Dobrogea vor fi ninsori temporare, care în sud-vest vor deveni moderate cantitativ. Vântul va avea intensificări în medie cu 45-50 km/h în majoritatea zonelor, iar în partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55-65 km/h.

O altă atenţionare, de data aceasta cod portocaliu de ger, va intra în vigoare luni, 26 februarie, la ora 03.00 şi expiră pe 1 martie, la ora 10.00. Meteorologii avertizează că în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar şi pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig. Totodată, din dimineaţa zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud şi sud-est acestea vor deveni local abundente şi vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.

 Constanța se pregătește de Cod Portocaliu. Școlile și grădinițele se închid în tot județul, 250 de pompieri pregătiți să intervină
Din cauza atenționările meteorologice cod galben din perioada 25.02, ora 03,00 – 01.03, ora 10,00, fenomenul vizat fiind val de frig și cod portocaliu din perioada 26.02, ora 10,00 – 27.02, ora 14,00, fenomene vizate fiind intensificări susținute ale vântului, temporar ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută, a fost convocată, astăzi, la sediul Instituției Prefectului din Constanța, ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Constanța a hotărât, duminică, i s-a hotărât ca, începând de mâine, de la ora 10,00 să fie activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Totodată, s-a decis suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța pentru ziua de luni, 26.02.2018. Tot în cursul zilei de luni, în urma analizării situației operative existente la nivelul județului, se va hotarâ necesitatea prelungirii suspendării și pentru zilele următoare.

Reprezentanții Centrului Meteorologic Regional Dobrogea au precizat că din această noapte, de la ora 03,00 și până pe 27.02.2018, ora 20,00, se vor semnala cantități mari de zăpadă, de 30 de cm, izolat și peste, intensificări ale vântului de 90 km/h ce vor genera formarea de troiene, fapt care va conduce la blocarea drumurilor, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m. În acest sens recomandăm participanților la trafic să evite pe cât posibil deplasarea cu autoturismele proprii. În cazul în care vor exista persoane care vor fi nevoite să se deplaseze cu autoturismul propriu, persoanele trebuie să dețină pături și să consume băuturi fierbinţi. Totodată, este foarte important să existe suficient combustibil care să asigure funcţionarea motorulului în situaţiile în care apar blocaje în trafIc sau la apariţia altor situaţii neprevăzute.

S-a hotărât transmiterea unei adrese la primării pentru a fi luate măsuri în vederea sprijinirii persoanelor neajutorate, a celor fără adăpost și a celor blocate în trafic. În acest sens se vor asigura condiții corespunzătoare de cazare, hrană și încălzire.
Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța și cei ai Regiei Autonome Judeţene de Drumuri și Poduri Constanţa au declarat că toate utilajele sunt pregătite să intervină. La nivelul ENEL, Transelectrica, Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța, Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dobrogea” și Serviciului Județean de Ambulanță Constanța toate echipele de intervenție sunt pregătite să acționeze dacă situația o va impune.

Reprezentanții ISU Dobrogea au spus că, având în vedere evoluția valorilor termice și a precipitațiilor sub formă de zăpadă însoțite de viscol, prognozate pentru perioada următoare, au fost pregătite mai multe grupări operative care să fie dislocate imediat în zonele unde fenomenele meteorologice se pot manifesta cu violență. Astfel, pentru gestionarea optimă a situațiilor din teren, s-a dispus măsura dislocării spre județul Constanța a 2 echipaje cu șenilate si un echipaj cu autofreză.

Odată cu apariția primelor efecte de vreme rea, va fi activata grupa operativa la nivelul unșpe iar daca situatia operativa o va impune, vor fi suplimentate efectivele de intervenție cu personalul aflat în turele libere.

ISU recomandă evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile. De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.
„De asemenea, recomandăm cetățenilor să se informeze referitor la starea drumurilor din județ, să evite deplasările cu autoturismele în această perioadă, când vizibilitatea va scădea sub 50 de metri”, au precizat reprezentanții ISU.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă