0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSocialRata de vaccinare împotriva rujeolei nu depăşea 45% la nivel naţional

Rata de vaccinare împotriva rujeolei nu depăşea 45% la nivel naţional

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Adriana Pistol, a declarat sâmbătă că în cursul lunii februarie rata de vaccinare împotriva rujeolei nu depăşea 45% la nivel naţional şi a pledat, în acest context, pentru adoptarea legii vaccinării.

„Această lege aduce în primul rând sancţiuni pentru toate instituţiile publice care nu îşi fac treaba sau nu o fac la timp, pentru că nu putem cere unui părinte să fie perfect informat, perfect convins, dacă fiecare dintre noi, cei care lucrăm în aceste instituţii, nu participăm la îndeplinirea în timp a datoriilor ce ne revin. În boala transmisibilă – şi exemplul cel mai bun este rujeola – timpul contează. Dacă reacţia nu e în momentul oportun, nu vom avea rezultatele scontate şi continuăm să numărăm decese. În România luna trecută încă rata de vaccinare nu depăşeşte 45% pe ţară. La doza suplimentară, de nouă luni, este undeva la peste 20%”, a precizat ea, în cadrul Conferinţei Naţionale RoVaccin 2018.

Adriana Pistol a adăugat că proiectul legii vaccinării este unul perfectibil, dar că este importantă adoptarea şi aplicarea sa, urmând să fie efectuate ajustările necesare.

„Dacă nu facem lucrul acesta, tot o să încercăm să îmbunătăţim ceva ce, de altminteri, nu există în realitatea noastră de zi cu zi. Timpul trece, copiii mor şi suntem în aceeaşi situaţie. Şi acest lucru are impact pe toate bolile transmisibile. Avem studii conform cărora tratamentul unei gripe severe costă aproximativ 1.500 de dolari. Faceţi comparaţia cu o doză de vaccin. Chiar în prezent avem în derulare şi în fază de analiză, vizavi de costurile sociale ale familiilor celor care au bolnavi de gripă severă, şi vom ieşi şi cu aceste date. Am avut de asemenea studii de cost pentru familiile celor care au avut rujeolă în epidemia din 2011-2013. România a cheltuit în jur de 13 milioane de euro. Avem aceste date, sunt pe site-ul nostru, le-am pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii. (…) Cheltuim foarte mulţi bani în sistem pentru că nu facem prevenţie. Am putea preveni foarte multe boli şi cu toate acestea aşteptăm să dăm bani pe medicamente, zile de spitalizare, zile de terapie intensivă”, a menţionat ea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă