Festivalul Comediei Româneşti, ediţia 2013, a fost cu siguranţă unul fierbinte şi la propriu şi la figurat. Mare noroc că primarul oraşului Comediei, „musiu” George Mihăiţă şi-a deschis, după modelul lui Caragiale, cârciumă la care spectatorii, era să zic muşteriii, şi-au mai ostoit arşiţa cu câte o halbă de bere.
Păcat prin urmare că i s-a terminat primarului aşa de curând mandatul. El a fost în mod mişelesc suspendat din „foncţie“ duminică seară, fără menajamente şi fără un referendum cât de mic. Cu ultimele puteri, George Mihăiţă şi-a făcut publice totuşi realizările deloc puţine, mai ales în comparaţie cu cele ale politicienilor adevăraţi.
În primul rând, nu şi-a încălcat nici o promisiune, dat fiind faptul că nu a făcut nici una. Cu toate acestea a început nişte lucrări de mare anvergură cărora primarul Oprescu probabil le va tăia mmai târziu panglica. Lista înfăptuirilor măreţe ale edilului Mihăiţă sună cam aşa:
1. Primarul Comediei a început lucrările la autostrada suspendată a Comediei româneşti. Dat fiind însă faptul că şcolile de teatru, publice şi private, scot sute de absolvenţi anual, pilonii autostrăzii nu ar fi putut susţine fizic atâta cantitate de talent.
2. A vrut să facă o telegondolă între sala Studio a Teatrului de Comedie şi sala Mare. Cum ambele sunt situate în aceeaşi clădire, acest lucru s-a înfăptuit cu uşurinţă, cu trecere prin foaier.
3.A făcut locuri de parcare pentru spectatori la terasa teatrului îngrijindu-se şi de „combustibilul“ creat din sută la sută malţ pe care l-a pus, grijuliu, la rece.
Trebuie spă recunoaştem că, pentru un mandat de o săpămână, bilanţul este de-a dreptul impresionant.
După linşajul public al primarului, spectatorii „parcaţi“ la terasa mai sus menţionată au fost invitaţi la Gala festivalului unde s-au împărţit câteva premii şi glume fără număr, fără număr.
Invitat special, Her Majesty the Queen
Imitându-l pe amfitionul Galei UNITER, actorul Dragoş Huluba a intrat „ex abrupto“ în împărţirea premiilor fiind ajutat în acest demers cu maxim umor, talent şi devotament de către un coleg englez, Jeremy Stockwell, picat, la propriu, din cer, făcându-şi o intrare glorioasă de tipul deus ex machina. Graţie acestui actor gala a beneficiat şi de prezenţa măriei sale, Her Majesty, The Queen of Great Britain and Northern Ireland, pe care actorul din Albion a ironizat-o crâncen, dar cu tandreţe, spunând că regina este o femeie micuţă, minusculă aproape, şi că faţa ei apare pe timbre pentru că de fapt ea însăşi este de mărimea unui timbru.
Jeremy Stockwell, fiind susţinut de puternicul sindicat al actorilor britanici, şi-a luat şi pauză de ceai, în timp ce Dragoş Huluba, pe care englezul îl alinta „Dracoş“ ( de la celebrul nostru compatriot, contele Dracula, probabil), trebuia să muncească.
Premianţii au intrat şi ei în ping-pongul de glume iniţiat de prezentatori, cel mai simpatic fiind Victor Rebengiuc, care a ţinut să mulţumească în mod special maşiniştilor Sălii Mici a Teatrului Naţional, care se îngrijesc de „securitatea şi eternitatea“ actorilor, el făcând referire la decorul din „Conu Leonida faţă cu reacţiunea“ format dintr-un pat imens, care se ridică, se suceşte, se-nvârteşte, în care Leonida şi consoarta sa visează să participe la „rivuluţia“ lui Garibaldi. Patul plin de personalitate al cuplului Leonida-Efimiţa a fost menţionat şi de Ilinca Tomoroveanu (urcată pe scenă în calitate de director adjunct al Teatrului Naţional spre a ridica premiul de cel mai bun spectacol acordat montării lui Slviu Purcărete, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea“) care l-a numit „un instrument de tortură inventat de scenograful Dragoş Buhagiar“.
În încheiere, parafrazându-l pe Shakespeare, cei doi amfitrioni ai galei Comediei, au cerut spectatorilor ca, dacă le-au plăcut bufonii, să le facă cinste cu câte o bere la terasa lui Mihăiţă.
Premii
Palmaresul Festivalului Comediei Româneşti – festCO, ediţia a XI-a, 2013
Festivalul Comediei Româneşti – festCO acordă premiul de excelenţă:
Sanda Manu
Valeriu Moisescu
Juriul premii festCO format din Sanda Manu, Lia Manţoc şi Marina Constantinescu acordă următoarele premii:
Marele Premiu al Juriului
Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc
Premiul pentru spectacol
„Conul Leonida faţă cu reacţiunea “ de I.L. Caragiale, regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional Bucureşti
Premiul pentru regie
Silviu Purcărete pentru spectacolul „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“ de I.L. Caragiale, Teatrul Naţional Bucureşti
Premiul pentru cel mai bun actor
Virgil Ogăşanu pentru rolul Zaharia Trahanache din spectacolul „Scrisoarea“ după I.L. Caragiale, regia Horaţiu Mălăele, Teatrul Naţional Bucureşti
Premiul pentru cea mai bună actriţă
Tania Popa pentru rolul din spectacolul „Fata din curcubeu“, scenariul şi regia Lia Bugnar, Teatrul Naţional Bucureşti
Premiul pentru scenografie
– decor
Helmuth Stürmer pentru decorul spectacolului „Două loturi“ de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija, Teatrul Naţional Bucureşti
– costume
Corina Grămoşteanu pentru costumele spectacolului „D’ale noastre“, regia şi coregrafia Gigi Căciuleanu, Teatrul Naţional Bucureşti
Premiul pentru Comedie
Alexandru Bogdan
Selecţioner festCO 2013: Ion Parhon
Concursul de Comedie Românească, ediţia a VIII-a, 2013
Juriu
Adrian Lustig (dramaturg), Gabriela Dumitru (regizor), Vlad Cristache (regizor)
Locul I – „Visul Domnului Mio“ de Georgiana Capuerde
Locul II – „Infractorii “ de Ana-Maria Bamberger
Locul III – „Ultimul dans al libelulei“ de Cornel Mihai Ungureanu