19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialOmar Hayssam, în custodia poliţiei române. Sirianul acuzat de terorism ar putea...

Omar Hayssam, în custodia poliţiei române. Sirianul acuzat de terorism ar putea fi dus la Penitenciarul Rahova

UPDATE Omar Hayssam ar putea să ajungă, cel mai probabil, la Penitenciarul Rahova. Informaţia a fost vehiculată, ţinând cont de faptul că, potrivit legii, deţinutul poate fi încarcerat în penitenciarul din apropierea locului în care domiciliază.

CITEŞTE: Omar Hayssam ar putea fi ÎNCARCERAT la Penitenciarul Rahova

Omar Hayssam, condamnat pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak a fost extradat si  se afla in arestul Politiei Capitalei.

Dosarele lui Omar şi condamnările sale,  transmise de DIICOT, sunt: 

1. Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 540/D/P/2005, din data de 14.10.2005, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Omar Hayssam, pentru săvârşirea de infracţiuni prev. în  Legea nr.  535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului ( răpirea jurnaliştilor-nn) .

        Prin  sentinţa penală nr. 122/13.06.2007, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti,  S. I Penală, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 611/20.02.2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,  inculpatul Omar Hayssam a fost condamnat la o pedeapsă de 20 ani închisoare.

2.    Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 275/P/2003, din data de 20.09.2005, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Omar Hayssam, pentru săvârşirea infracţiunilor  prev. de art. 323 şi  art. 215 alin. 1,2,3,5 Cod penal.

        Prin  sentinţa penală nr. 424/25.05.2010, pronunţată de Tribunalul Bucureşti,  S. I Penală, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 3848/22.11.2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,  inculpatul Omar Hayssam a fost condamnat la o pedeapsă de 16 ani închisoare.

 3. Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 621/DP/2005, din data de 01.07.2005, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Omar Hayssam, pentru săvârşirea infracţiunilor  prev. de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003 şi art. 143 alin. 2 lit. a,b din Legea nr. 85/2006 cu aplic. art. 13 cod penal.

        Prin  decizia  penală  nr. 2574/29.06.2010, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,  inculpatul Omar Hayssam a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 3 ani închisoare.

  4. Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 276/D/P/2004, din data de 02.10.2012, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea în judecată şi au solicitat arestarea preventivă, în lipsă,  a inculpatului Omar Hayssam, pentru săvârşirea infracţiunilor  prev. de art. 7 din Legea nr.  39/2003,  art.  215  şi art. 2151 cod penal  şi art. 23 din  Legea nr.  656/2002 ( dosarul delapidărilor de la grupul de firme Manhatan)

        Dosarul penal se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, având termen de judecată la data de 23 iulie 2013.

Citeşte şi FILMUL RĂPIRII jurnaliştilor români în Irak

 ––      

UPDATE. Ministrul Afacerilor Interne confirmă faptul că Omar Hayssam a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Radu Stroe spune că nu va divulga alte informaţii.

Radu Stroe a spus că mai multe instituţii au fost implicate în operaţiunea de aducere a lui Omar Hayssam în ţară şi acesta este motivul pentru care el nu poate da amănunte legate de acest caz.

Ministrul de Interne a precizat că în cazul lui Omar Hayssam va fi urmată procedura obişnuită, adică analize medicale şi discutarea dosarului de către instituţiile abilitate.

Citeşte şi HAYSSAM PRINS. Consilier prezidenţial: Mulţi NU vor mai dormi bine

Stroe a mai spus că nu poate preciza ora la care Omar Hayssam a fost adus în ţară şi nici procedura prin care acesta a revenit în România, deoarece nu cunoaşte aceste elemente.

„Nu vă pot da niciun fel de element, pentru că nu le cunosc, şi chiar dacă le-aş cunoaşte, tot nu vi le-aş putea spune”, a mai spus Stroe.


Poliţia Română confirmă printr-un comunicat că Omar Hayssam se află în custodia sa.

„Omar Hayssam se află în custodia Poliţiei Române. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său.

Persoana în cauză a fost condamnată la data de 29.06.2010 de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la 3 ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.

Citeşte şi PDL somează autorităţile: Trebuie să aflăm cum a fugit Omar Hayssam din România

La data de 30.10.2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism.

La data de 23.11.2012 a fost condamnat de Tribunalul Municipiului Bucureşti la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”.

Omar Hayssam este condamnat în mai multe dosare. Unul dintre acestea se referă la o delapidare cu prejudiciu foarte mare, aproximativ 20 de milioane de euro, are termen de judecată la 23 iulie la Tribunalul Bucureşti. Este vorba despre dosarul Manhattan.

Citeşte şi Hayssam, miza tratatului România-Siria

În acest dosar sunt cercetate cinci persoane: Omar Hayssam, fratele acestuia, Mohamad Omar, cumnatul Mihai Nasture, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi.
Anchetatorii spun că cei cinci „au constituit un grup infracţional organizat şi au acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water şi SC Rio Soft Drinks SA în cadrul altor societăţi din „Grupul Manhattan”.

Omar Hayssam urmează este în Poliţiei Capitalei, potrivit unor surse din cadrul poliţiei. El va fi transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă. Hayssam a fost predat la ora 6.40.

Citeşte şi: HAYSSAM PRINS. Consilier prezidenţial: Mulţi NU vor mai dormi bine

La 18 ianuarie 2006, în urma unei operaţii suferite la Spitalul Penitenciar Rahova, medicii i-au extirpat de pe colon, considerând atunci că ar fi vorba de o tumoare canceroasă de aproximativ zece centimetri. O adeverinţă medicală, în care se menţionau metastaze, în urma acestei operaţii, i-a adus eliberarea, în aprilie.

Omar Hayssam este în România! El a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă. Anunţul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Bogdan Oprea, printr-un comunicat de presă.

„În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român”, se arată în comunicat.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei”, se mai afirmă în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Citeşte şi: George Maior: Omar Hayssam este încă în închisoare în Siria

Autorităţile precizează că, în acest moment, nu pot fi oferite detalii suplimentare despre acest caz.
„Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice”.

Cine este Omar Hayssam

Omul de afaceri sirian Omar Hayssam este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnaliştii români în Irak, la 28 martie 2005. 

Omar Hayssam a venit în România în urmă cu 24 de ani. Din afacerile pe care le-a făcut aici a reuşit să strângă aproximativ 100 de milioane de dolari.

La 13 iunie 2007, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la pedeapsa maximă de 20 de ani de puşcărie şi la o despăgubire de câte două milioane de lire pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti.

Răpitorii au cerut ca, în schimbul eliberării jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jeanne Ion, România să-şi retragă trupele din Irak. Cei trei au fost eliberaţi la data de 22 mai 2005.

Citeşte şi Unde au fost ţinuţi jurnaliştii români răpiţi în Irak

Un subiect controversat a fost cel legat de modul în care Omar Hayssam a părăsit România. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că acesta a plecat din ţară într-o navă care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din ţară „ca un domn”, prin aeroport, fără probleme.

Omar Hayssam a fost văzut ultima oară pe 30 iunie 2006, împreună cu un prieten de-al său, medic. Apoi, autorităţile au început să-l caute prin ţară. Ulterior s-a dovedit că părăsise ţara şi a fost dat în urmărire internaţională.
Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş.

Ştire în curs de actualizare.

Cele mai citite

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Președintele PNL, sesizat să ofere explicații cu privire la averea unui parlamentar liberal

Grupul de Investigații Politice (GIP) a solicitat public președintelui PNL, Nicolae Ciucă, să ofere explicații cu privire la situația averii deputatului PNL Daniel Constantin,...
Ultima oră
Pe aceeași temă