14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăPoliticăVIDEO Petre Daea compară sacrificarea porcilor cu exterminarea everilor de la Auschwitz

VIDEO Petre Daea compară sacrificarea porcilor cu exterminarea everilor de la Auschwitz

UPDATE 12,20: Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în legătură cu afirmaţiile ministrului Agriculturii, Petre Daea, despre “porcii incineraţi ca la Auschwitz”, o audiere în acest sens având loc după 10 august, a declarat pentru News.ro, preşedintele organismului, Asztalos Csaba, iar Dorina Rusu, membru CNA, a anunţat că va cere consiliului să discute cazul.

„Aproximativ într-o săptămână vom face audierea domnului ministru, bineînţeles dacă va dori să participe. Poate să trimită şi un punct de vedere. Fiind perioadă de concedii nu va fi cvorum, aşa că procedura noastră spune că trebuie să facem întâi audieri, care vor avea loc cel mai probabil după 10 august, după care va fi întocmit un raport”, a mai precizat preşedintele CNCD.

 

UPDATE 10,40: Petre Daea și-a cerut scuze publice pentru afirmațiile sale, relatează Mediafax, spunând că dorea doar să-și exprime durerea cu privire la situația generată de criza pestei porcine africane în rândul fermierilor români.

„Îmi declar respectul pentru toţi membrii comunităţii evreieşti şi fac precizarea că am vrut să prezint situaţia deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci din cauza pestei porcine africane. În sufletul meu este foarte multă durere, am vrut doar să descriu momentele îngrozitoare cu care se confruntă atât fermierii noştri, cât şi cei care gestionează această criză. Doamne fereşte, nu am jignit pe nimeni în viaţa mea, îmi iubesc semenii, am exprimat doar durerea sufletească şi sper să fiu înţeles!”, a afirmat ministrul Agriculturii. 

 

„Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente, singura metodă este sacrificarea. Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă şi se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenţei, să stai cu 2000-3000 de porci care trebuie sacrificaţi zilnic”, a spus ministrul la Antena 3.

Daea s-a referit la apariția celui de-al doilea mare focar de pestă porcină, la ferma Pigcom Tulcea.

Mișcarea România Împreună i-a cerut demisia printr-o postare pe Facebook: „Este inadmisibil ca un ministru al Guvernului României să compare incinerarea porcilor cu Holocaustul, o tragedie mondială condamnată de România. Mesajul domnului ministru Daea este incalificabil, cerem demisia sau demiterea de urgență a acestuia. Există cazuri în care superficialitatea poate fi amuzantă, însă această situație arată o lipsă de discernământ din partea ministrului Agriculturii”.

Declarația ministrului Agriculturii a venit în aceeași zi cu gafa diplomatică fără precedent a prim-ministrului Viorica Dăncilă. Aceasta a confundat Priștina cu Podgorița chiar în timp ce se afla în vizită în capitala Muntenegrului. Priștina este capitala Kosovo, un stat pe care România nu l-a recunoscut.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă