19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăUSR vrea ca persoanele condamnate penal să nu mai ocupe funcţii publice

USR vrea ca persoanele condamnate penal să nu mai ocupe funcţii publice

Grupul de iniţiativă al campaniei „Fără penali în funcţii publice” a fost autentificat la notar, luni, şi este primul pas din acest demers al USR. Grupul este format din filosoful Mihai Şora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, Oana Negru şi Mihai Tudorică, membri ai grupului „Rezistenţa”, Klaus Fabriţius – reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România, cetăţeni implicaţi în acţiuni civice şi preşedintele comitetului, avocatul Mihai Badea.

„Fără penali în funcţii publice este o iniţiativă cetăţenească susţinută de USR, care îşi propune să stângă 500.000 de semnături în 6 luni pentru a modifica Constituţia. În acest sens, persoanele condamnate penal nu vor mai putea ocupa funcţii publice alese în stat. Înainte de începerea efectivă de strângere a semnăturilor, vor mai fi necesari doi paşi: avizul de la Consiliul Legislativ şi publicarea proiectului în Monitorul Oficial.

În prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementată prin lege, dar nu şi cea a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, deputaţilor, senatorilor şi Preşedintelui României.

„Noul alineat propus va fi introdus la Art.37 din Constituţie şi ar urma să reglementeze acest aspect: <<(3) Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, potrivit unui comunicat al USR.

Liderul USR, Dan Barna, a susţinut, luni, că această iniţiativă este pentru oamenii care îşi doresc curăţarea clasei politice.

„În urmă cu un an eram în stradă şi protestam împotriva ordonanţei 13. Alături de sute de mii de oameni din toată ţara. Cele mai mari proteste de stradă de la Revoluţie încoace, mai mulţi oameni decât la Revoluţie. După un an lucrurile sunt cam în acelaşi punct. Două guverne au fost schimbate, dar asaltul împotriva legilor justiţiei continuă pentru că un grup de politicieni penali, strânşi în jurul lui Liviu Dragnea, folosesc puterea pe care o au pentru a scăpa de puşcărie sau pentru a continua să fure, iar oamenii continuă şi ei să iasă în stradă. Noi credem că astăzi sunt suficient de mulţi oameni în societate care îşi doresc o curăţare a clasei politice. Care s-au săturat să vadă în fruntea statului oameni condamnaţi penali. Care s-au săturat ca viitorul lor să fie decis de nişte infractori. Iniţiativa aceasta este pentru ei”, a declarat Barna.

Scriitorul Gabriel Liiceanu a precizat că iniţiativa USR are rostul de a-i pune pe cei din Parlament să voteze pentru ca penalii să deţină funcţii publice, deoarece aceasta nu va trece de Legislativ.

„Legea pe care o propune USR-ul nu va fi votată în Parlament, ştim asta, să nu ne îmbătăm cu cuvinte mari. Şi atunci ce rost are ceea ce facem acum? Are un rost foarte simplu. Îi vor pune pe cei din Parlament să voteze că vor cu infractori în funcţii publice. Dar o vor face, vor vota. De ce? Pentru că pot. Deci, cadrul lor legal le permite să ne ţină în această situaţie. Oamenii care trebuie să dea legea de curăţire a Parlamentului, în principal, sunt cei care n-au interesul să o dea. Şi atunci, singura variantă este asta”, a susţinut Liiceanu.

Juristul Eugen Vasiliu şi-a exprimat speranţa că şi Biserica se va alătura acestui demers, deoarece într-una din cele zece porunci se spune să nu furi.

„Vreau să îmi exprim speranţa că şi Biserica se va alătura acestui demers, aşa cum s-a alăturat şi celuilalt demers, al Coaliţiei pentru Familie, pentru că este fără echivoc, între cele zece porunci este scris: să nu furi. Este un motiv foarte serios, chiar profund, ca şi Biserica să se alăture acestei iniţiative”, a subliniat Vasiliu.

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă