Parlamentul are dreptul de a respinge înţelegerea finală asupra Brexit-ului, arată pentru prima oară guvernul britanic, dând naştere astfel posibilităţii ca ieşirea Marii Britanii din Europa să poată fi oprită, scrie The Independent.
Cabinetul May recunoaşte că „este foarte probabil” ca, odată terminate negocierile de retragere din UE, rezultatul să fie supus votului parlamentarilor, după ce această problemă a fost ridicată în faţa Înaltei Curţi.
Declaraţia a declanşat, imediat, numeroase dezbateri asupra posibilelor consecinţe.
Un parlamentar conservator pro-european consideră că această recunoaştere este „o victorie pentru toţi cei care cred în dreptul Parlamentului de a reprezenta interesele cetăţenilor”.
Declaraţia guvernului care recunoaşte că Parlamentul ar putea exercita un oarecare control asupra acordului final de separare de Uniunea Europeană a avut şi un efect imediat – lira sterlină a crescut brusc pe pieţele de schimb valutar.
Această schimbare de opinie a Cabinetului May, care până acum a refuzat să dea vreo importanţă diverselor solicitări ca Parlamentul să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte Brexit-ul, a apărut în a treia zi a procesului desfăşurat la Înalta Curte a Angliei, intentat pentru a obliga Guvernul Regatului Unit să obţină acordul parlamentului înainte de începerea negocierilor de ieşire din Uniunea Europeană.
Reprezentantul guvernului britanic, James Eadie, a declarat în faţa Înaltei Curţi că parlamentul ar trebui să ratifice orice pachet negociat cu Bruxelles-ul. În consecinţă, purtătorul de cuvânt al premierului nu a mai avut încotro şi a spus că această declaraţie a fost „o reflectare exactă” a interpretării pe care executivul o dă legii.