Dacă va fi aprobată, această propunere legislativă va introduce obligaţia motivării refuzului de a elibera certificatul ORNISS pentru persoane fizice sau instituţii.
„Eliberarea certificatelor ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat – n.r.), atunci când se admite cererea nu este o problemă. Problema este că atunci când se respinge cererea, ea trebuie motivată. În legea veche nu se explica de ce trebuie motivată. În situaţia în care ţi se respinge, ai dreptul să te adresezi în contencios şi să dovedeşti că în situaţiile reţinute cu prilejul eliberării sau refuzului de eliberare a certificatului ORNISS, motivele invocate nu reprezintă realitatea şi instanţa să dispună anularea acelui act şi eliberarea unui act conform realităţii. De aceea se face această chestiune, pentru drepturile cetăţeanului care are interes să obţină acest certificat”, a declarat deputatul PSD Alexandru Bălănescu, unul dintre iniţiatori, precum şi membru în Comisia SIPA.
Întrebat de agenţia de presă MEDIAFAX dacă iniţiativa legislativă vine în urma unor sesizări de la oameni sau instituţii care s-au plâns de acest aspect şi care are fi instituţiile care au sesizat parlamentarii PSD, Bălănescu a răspuns: „Da, sunt oameni care au sesizat acest aspect şi grupul nostru care a acţionat în acest sens vizează această situaţia, fiindcă întotdeauna când faci o cerere să ţi se elibereze un act, dacă ţi se refuză eliberarea lui, atunci este firesc să ţi se spună de ce. Nemotivarea unui act respins presupune un abuz, că eu sunt abuzat de autoritatea care-mi eliberează actul prin nemotivare. Nu pot să vă spun care instituţii, pentru că nu am documentele la mine. Instituţiile au denumirile prescurtate, deci nu pot să vă dau relaţii cu privire la asta.”
Iniţiativa legislativă depusă la Senat, prima cameră sesizată, prevede modificarea Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, în sensul introducerii articolul 13¹, după articolul 13.
„Art 13¹ – Avizul, retragerea, sau după caz respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizaţiei de acces pentru persoanele cu atribuţii nemijlocite în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate se transmit, motivat către solicitant şi către beneficiarul nemijlocit”, se arată în proiectul de lege.