2.7 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăTechUSR îl pețește pe Dacian Cioloș, dar el refuză. Și Nicușor Dan,...

USR îl pețește pe Dacian Cioloș, dar el refuză. Și Nicușor Dan, fondatorul partidului, găsește „ridicolă” asocierea cu România 100. Fostul premier tehnocrat transmite tranșant: Nu mă interesează să mă implic în bătăliile interne ale unui partid politic

După ce USR a anunţat, luni, că va organiza un referendum pentru asocierea cu Platforma România 100, unul dintre fondatorii proiectului lui Dacian Cioloş a transmis că fostul premier "nu are de gând să preia nici un partid". Ulterior, şi vicepreşedintele USR a confirmat că formaţiunea nu s-a consultat cu România 100, în vreme ce Nicușor Dan critică încercarea Uniunii de a-l atrage pe fostul premier tehnocrat.



UPDATE miercuri, 10.55: Fostul premier Dacian Cioloș a precizat, pentru Știrile ProTv, că ONG-ul pe care îl conduce nu are în agendă adeziunea la nici un partid politic și colaborările pe care le are România 100 sunt punctuale, pe subiecte ”de interes și pentru noi”. 

“Noi, platforma România 100 nu avem pe agenda nici o fuziune cu nici un partid politic, suntem deschişi la colaborări pe teme punctuale de interes şi pentru noi. Nu am cerut adeziunea la nici un partid politic, nu am intenţia să o fac şi nu mă interesează să mă implic în bataliie interne ale niciunui partid politic”, a declarat Dacian Cioloș, pentru Știrile ProTv. 

 

21.00: Deputatul Nicușor Dan a declarat, marți, la postul de televiziune Realitatea Tv, că referendumul USR privind o colaborare cu Platforma România 100 este "un pic ridicol".

"Referendumul ăsta al doilea este un pic ridicol, pentru că întrebarea din el este 'Ați dori ca USR să aibă o colaborare/fuziune cu Platforma România 100?'. Dacă întrebi dacă ați dori să aibă o colaborare, degeaba o faci, pentru că toată lumea vrea să existe o colaborare. Dacă vorbești de fuziune, e un pic absurd, pentru că un partid nu poarte să fuzioneze cu un ONG, el poate să fuzioneze cu un alt partid, dar partidul ăla nu există în momentul de față. Dincolo de chestiunea de procedură că un partid nu poate să fuzioneze cu un ONG mai e problema că trebuie ca și celălalt să vrea și ar trebui cumva să-l întrebi înainte. Și mai e și problema că… este o problemă de încredere", a spus Nicușor Dan, la Realitatea TV.


În cursul zilei, vicepreședintele USR, Ionuț Moșteanu, a precizat pe contul său de Facebook, că Uniunea Salvați România nu s-a consultat cu România 100 privind o posibilă colaborare. 

„Uniunea Salvați România – USR a marcat ieri o premieră în politica românească – membrii partidului au fost consultați pe o temă și Biroul Național, structura de conducere a partidului, a emis o decizie în concordanță cu voința membrilor. Votul oricărui membru a fost egal cu cel al președintelui, părerea fiecăruia a contat. Am spus de la inceput că USR-ul va face o altfel de politică și ne ținem de cuvânt. Politica se face cu oameni și pentru oameni. Mecanismul referendumului intern începe să funcționeze. Colegul Vasile Deac, președintele filialei USR Mehedinți, a inițiat un nou referendum în iulie – unul în care membrii USR urmează să se pronunțe asupra oportunității demarării unor discuții formale de apropiere între USR și Platforma România 100. A strâns 200 de semnături si referendumul a fost aprobat de Biroul Național în data de 2 august urmând a se desfășura la începutul lui octombrie. Ieri au apărut multe manipulări și insinuări legate de acest lucru și vreau să le clarific.

Aș vrea să precizez din capul locului că USR nu s-a consultat cu Platforma Romania 100 pentru stabilirea acestui referendum, aceasta fiind strict o inițiativă a colegului Vasile Deac și a colegilor lui de la USR Mehedinți. Oricare 200 de membri USR pot iniția un referendum intern. Referendumul din octombrie va clarifica dacă membrii USR își doresc (sau nu) o apropiere de Platforma România 100. Biroul Național va lua act de voința bazei partidului și va demara (sau nu) discuții formale cu RO100, daca și RO100 va fi de acord. Orice concluzie a acestor posibile discuții va deveni o acțiune concretă doar după aprobarea unui Congres USR”, a scris Moșteanu, pe Facebook.

Explicația lui Moșteanu vine după ce, marți dimineață, Alin Cristian Mituță, fostul director de cabinet al lui Dacian Cioloș și membru fondator al Platformei România 100, a scris, pe Facebook, că ONG-ul nu a fost consultat în legătură cu referendumul. 

„Vreau să confirm şi eu că acest referendum intern care înţeleg că va fi iniţiat de USR pe tema ‘colaborării/fuziunii’ cu Platforma România 100 este o iniţiativa exclusivă a USR care nu a fost discutată sau agreată cu RO100.  Dacian Cioloș nu are de gând să preia niciun partid. Avem destulă treabă la Platforma România 100”, a precizat Alin Cristian Mituță.



Luni, USR a anunțat o nouă consultare în interiorul formațiunii, după referendumul asupra inițiativei CpF, privind colaborarea sau fuziunea cu platforma fostului premier tehnocrat, Dacian Cioloș. Astfel, vicepreședintele USR Ionuț Moșteanu a declarat, pentru publicația Vice, că următorul referendum, declanșat la inițiativa lui Vasile Deac, de la USR Mehedinți, va fi despre colaborarea cu platforma România 100.

„Sunteți de acord ca Biroul Național al Uniunii Salvați România să inițieze procesul de negociere cu Platforma România 100 și echipa Cioloș pentru colaborarea-fuziunea celor două structuri? Variante de răspuns: „DA/NU". Referendumul va avea loc la începutul lui octombrie”, a declarat Moșteanu. 



Nicușor Dan nu-l dorea în partid pe Dacian Cioloș

În luna martie, au mai existat discuții legate de primirea lui Dacian Cioloș în USR, dar președintele de la acel moment, Nicușor Dan, a recunoscut că s-a opus. „În clipa de faţă, brandul «Dacian Cioloş» este mai bine definit decât brandul USR. Din acest motiv, USR va deveni pentru opinia publică «partidul lui Cioloş» şi prin asta va dispărea imaginea de indepen-denţă faţă de partidele vechi. Este notoriu că Dacian Cioloş a negociat pentru a intra în PNL înainte să înceapă discuţiile pentru intrarea în USR. Chiar dacă aduce pe termen scurt un plus pentru USR, pe termen mai lung poate limita imaginea USR la performanţa Guvernului Cioloş, cu toate compromisurile ei“, a explicat el. 

Și fostul premier a spus, la acel moment, că nu este interesat de USR. „Vreau să confirm că decizia mea este să nu fac pasul spre USR. De altfel, este o concluzie la care am ajuns încă înainte de a apărea toate speculațiile, înainte de înființarea acelei comisii de negociere în USR, de pozițiile și de reacțiile din ultimele zile. Este o decizie pe care am luat-o după primele discuții avute cu Nicușor Dan, pe care i-am și comunicat-o acum mai bine de o săptămână, când mi-a prezentat opinia sa clară“, a scris Cioloș pe Facebook.

Cele mai citite

Victorie pentru Tosha Schareina în etapa a opta a Raliului Dakar 2025! Emanuel Gyenes obține cea mai bună clasare

Pilotul spaniol Tosha Schareina (Honda) a câștigat etapa a opta a Raliului Dakar 2025 la secțiunea moto, desfășurată luni în Arabia Saudită. Schareina a...

Sindicatele din Educație cer ca dosarele de burse sociale să fie gestionate de primării, nu de profesori

Sindicatele au cerut o abordare mai clară și eficientă a proceselor administrative, pentru a reduce povara birocrației asupra cadrelor didactice În cadrul primei întâlniri cu...

Eddy Gnahoré își prelungește contractul cu Dinamo București până în 2026!

Mijlocașul francez Eddy Gnahoré, o piesă esențială în echipa de fotbal Dinamo București, și-a prelungit contractul cu clubul până în vara anului 2026. Anunțul...
Ultima oră
Pe aceeași temă