10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechVIDEO. Liberalii au câștigat în USR: Partidul se va poziționa împotriva inițiativei...

VIDEO. Liberalii au câștigat în USR: Partidul se va poziționa împotriva inițiativei Coaliției pentru Familie. Nicușor Dan se retrage din nou, Cristian Ghinea acuză. Partidul va vota și asocierea cu platforma lui Dacian Cioloș

Tabăra liberală a câștigat în USR, partidul poziționându-se împotriva inițiativei Coaliției pentru Familie, care vrea ca familia să fie definită în Constituție drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Aceasta este prima poziționare oficială împotriva inițiativei CpF a unei formațiuni din România. 

După rezultatul referendumului, fondatorul partidului, Nicușor Dan, și-a anunțat retragerea din USR, iar Cristian Ghinea, din aripa liberală a formațiunii, l-a acuzat că ”s-a pus pe sine desupra partidului”. 

Acum, USR se pregătește pentru un nou referedum: membrii formațiunii trebuie să decidă dacă se vor asocia cu România 100, platforma fostului premier tehnocrat, Dacian Cioloș. 


UPDATE 14.35: Președintele interimar Elek Levente a făcut un apel către Nicușor Dan să revină în USR, pentru că ”este cea mai importană persoană din partid”. 

"Eu am încercat să iau legătura azi-dimineață cu el (Nicusor Dan – n.r.). Probabil a stat noaptea la întrebări și la ora asta încă nu răspunde, dar cu siguranță după întâlnirea asta vom discuta. Eu aș face un apel să revină în partid. Din punctul meu de vedere, Nicusor Dan este cea mai importantă persoană din partid și locul lui este alături de noi", a spus Levente.


12.30. USR anunță un nou referendum în interiorul formațiunii, după referendumul asupra inițiativei CpF. Este vorba despre un referendum privind colaborarea sau fuziunea cu platforma fostului premier tehnocrat, Dacian Cioloș. 

Astfel, vicepreședintele USR Ionuț Moșteanu a declarat, pentru publicația Vice, că următorul referendum, declanșat la inițiativa lui Vasile Deac, de la USR Mehedinți, va fi despre colaborarea cu platforma România 100.

”Sunteți de acord ca Biroul Național al Uniunii Salvați România să inițieze procesul de negociere cu Platforma România 100 și echipa Cioloș pentru colaborarea-fuziunea celor două structuri? Variante de răspuns: „DA/NU". Referendumul va avea loc la începutul lui octombrie”, a declarat Moșteanu. 


11.55: Nicușor Dan a reacționat, după rezultatul referendumului intern din USR. Fondatorul partidului a spus că nu se va întoarce în formațiune decât dacă se schimbă decizia membrilor în viitor. Întrebat dacă își va face un nou partid, el a răspuns ”Nu azi”. De asemenea, fostul lider USR a spus că speră că nu vor pleca și alții din formațiune. 


11.00 USR comentează rezultatul referendumului intern: 

”Nu există învinși și învingători, trebuie să ne așezăm toți la aceeași masă. Biroul Național se va reuni într-o ședință extraordinară și va lua deciziile care se impun”, a declarat președintele interimar Elek Levente, într-o conferință de presă, la care au participat membrii Biroului Național: Florina Presadă, Stelian Ion, Cornel Zainea, Ionuț Moșteanu, Ion Voinea și Florin Chereji. 

 

10.35: Cristian Ghinea, reprezentant al USR – aripa liberală, a scris pe contul său de Facebook că formațiunea este ”în luptă” cu PNL și PSD, pe care le acuză că ”au dezertat de la obligația de a ne apăra libertatea”. 

Totdată, Ghinea l-a atacat pe fostul președinte Nicușor Dan, pe care l-a acuzat că ”s-a pus pe sine deasupra partidului” și că dezavuează ”telenovela demisiei cu revenire, campania din afara partidului pentru partid și continuarea campaniei în timpul referendumului”. 


09.15: Asociația Accept, care luptă pentru drepturule minorităților sexuale în România, salută votul de poziționare a USR împotriva inițiativei Coaliției pentru Familie.

 



Amintim că PSD, PNL și ALDE au încheiat, anul trecut, protocoale de susținere a inițiativei cetățenești a Coaliției, acuzată de voci din societatea civilă că urmărește, de fapt, să scoată în afara legii orice drepturi pentru minoritățile sexuale. 

În urma referendumului intern care s-a desfășurat timp de o săptămână, 52,9 la sută dintre membrii USR au votat ca formațiunea să aibă o poziție față de controversata inițiativă a Coaliției pentru Familie. 864 de membri au ales ca USR să se poziționeze împotriva inițiativei CpF, în vreme ce 184 au votat să se poziționeze în favoarea inițiativei.  

La referendumul USR, încheiat duminică noaptea, au votat 79,4 la sută dintre membri, adică 1.453 din cele 1.829 de persoane înscrise în formațiune. 

În această toamnă, USR  va avea congresul în care își va stabili președintele, după ce Nicușor Dan a demisionat din fruntea formațiunii, în urma discuțiilor despre poziționarea partidului față de inițiativa CpF. Cele două tabere care se confruntă sunt liberalii, reprezentați de Cristian Ghinea și Vlad Alexandrescu, iar conservatorii, de Clotdilde Armand. 

De altfel, Nicușor Dan a afirmat, înainte de referendum, că ia în calcul întoarcerea în partid, în cazul în care USR ar decide să nu se poziționeze. El i-a rugat pe colegii săi  liberali să ia în calcul "sensibilităţile” celor care nu împărtăşesc în întregime aceste valori, precum şi caracteristicile societăţii româneşti, în momentul în care îşi aleg "bătăliile şi poziţiile”.

Coaliția pentru Familie (CpF) a ajuns în atenția publică după ce a reușit să strângă trei milioane de semnături pentru modificarea articolului 48 din Constituția României – care să prevadă că familia se bazează pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Din Coaliția pentru Familie fac parte 46 de asociații și federații creștine, una dintre cele mai cunoscute fiind Asociația ProVita, apropiată de Biserica Ortodoxă Română și care este împotriva avorturilor. ProVita administrează centre sociale destinate mamelor și copiilor în întreaga țară.

De numele lui Mihai Gheorghiu, președintele Comitetului de Inițiativă al Coaliției pentru Familie, se leagă un scandal din februarie 2013, când era director adjunct al Muzeului Țăranului Român. Acesta a fost acuzat că ar fi permis unui grup de 50 de creștini să intre la proiecția unui film pentru comunitatea LGBT, strigând „Moarte homosexualilor!”. Mihai Gheorghiu a negat că ar fi fost implicat, în vreme ce Ambasada SUA la București, care pusese la dispoziție filmul, s-a declarat „dezamăgită” că protestul părea să fie organizat sau cel puțin tolerat de către Mihai Gheorghiu. În replică, directorul adjunct al MTR a cerut să îi fie adresate scuze.


În curs de actualizare 

Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă