2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăTechTăriceanu are partid. PSD a mai bifat o reușită

Tăriceanu are partid. PSD a mai bifat o reușită

Din postura de candidat unic, fostul premier a devenit șeful Partidului Liberal Reformator. Dacă la alegerile prezidențiale Tăriceanu își va juca bine rolul de „iepure“ pentru Victor Ponta, atunci partidul său ar putea fi recompensat cu funcții guvernamentale.

Inspirați probabil de colegii din PSD și UNPR, Tăriceanu și colegii săi visează la o lansare în stil mare în cursa pentru Cotroceni: cu peste un milion de semnături. Ca atare, imediat după instalarea noii conduceri, s-au trasat ordine clare liderilor locali: fiecare filială trebuie să furnizeze un număr de semnături, după mărime și putere. Cele mai multe, 70.000, revin organizației prahovene, reprezentată în conducerea PLR de nu mai puțin de cinci deputați, cu toții foști membri ai PNL. Filiale precum Argeș, Brașov, Constanța, Dolj, Suceava sau Iași trebuie să vină cu măcar 60.000 de semnături de susținere a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Ținta de un milion de semnături a fost lansată, întâi, de liderii UNPR, în semn de sprijin pentru premierul Victor Ponta. Acum aproximativ o lună, vicepremierul Gabriel Oprea declara că progresiștii au adunat deja 500.000 de semnături, iar un alt lider al UNPR, Șerban Mihăilescu, spunea că termenul-limită pentru atingerea țintei este 1 septembrie. Rămâne de văzut, dat fiind că milionul de semnături nu se strânge chiar așa ușor, în ce măsură vor reuși foștii liberali adunați în jurul lui Tăriceanu să se achite de sarcina primită.

Silaghi – vicepreședinte, Chițoiu – secretar general

 

După modelul lui Călin Popescu Tăriceanu, ales președinte al noului partid din postura de unic candidat, aspiranții la funcțiile de vicepreședinte nu au avut nici ei rivali. Adică, au fost 19 candidați pentru tot atâtea funcții. De remarcat pe lista conducerii PLR ex-ministrului Transporturilor Ovidiu Silaghi, ales deputat la alegerile parlamentare parțiale din 25 mai sub sigla PSD. Funcții de vicepreședinte au mai primit foștii miniștri Radu Stroe și Andrei Gerea, dar și omul de afaceri ploieștean Cătălin Beciu, fost membru al PDL.

Ex-ministrul Daniel Chițoiu a fost numit, la propunerea lui Tăriceanu, secretar general al PLR. Din Biroul Politic Central al partidului fac parte mai mulți foști parlamentari liberali, precum Octavian Bot, Florică Calotă, Mirel Taloș, Sorin Teju sau Constantin Galan. Utimul și-a anunțat plecarea din PNL chiar în prima zi a congresului PLR, arătând că va conduce filiala suceveană a noii formațiuni.

Anterior alegerii conducerii, delegații Partidului Liberal Reformator au aprobat statutul partidului, similar în mare măsură cu cel al PNL. Reamintim că, luând în considerare timpul scurt rămas până la alegerile prezidențiale și procedura destul de complicată și chiar riscantă de înființare a unui nou partid, Tăriceanu și oamenii săi au optat pentru „cumpărarea“ unei formațiuni deja existente, Partidul Național al Mediului, pe care l-au rebotezat Partidul Liberal Reformator.

Strategia președintelui Senatului

În discursurile susținute în fața delegaților PLR, Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre necesitatea apărării liberalismului, dar nu a ezitat să-și atace extrem de dur foștii colegi. „Ceea ce nu au reuşit să facă comuniştii sau Securitatea a reuşit o mână de oameni. Azi PNL e departe de electoratul liberal, departe de români, departe de onoarea, cinstea, curajul de care a dat dovadă acest partid 139 de ani“, a declarat Tăriceanu.

Scopul său evident este de a lua în primul tur al prezidențialelor cât mai multe voturi de la electoratul de dreapta care l-ar putea susține pe Klaus Iohannis. În turul doi, voturile vor fi „date“ premierului Victor Ponta. Acesta a asistat, de altfel, alături de liderii PC și UNPR, Daniel Constantin și Gabriel Oprea, la deschiderea congresului PLR și a invitat formațiunea lui Tăriceanu să rămână alături de USD și după alegerile din noiembrie.  

Cele mai citite

China dezvăluie un nou avion de luptă cu performanțe uimitoare

Un nou avion de luptă chinezesc cu rază lungă de acțiune a fost observat în zborul său inaugural, atrăgând atenția lumii datorită designului său...

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...
Ultima oră
Pe aceeași temă