11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechExecuții în PSD: Șerban Nicolae a pierdut șefia Comisiei Juridice, după ce...

Execuții în PSD: Șerban Nicolae a pierdut șefia Comisiei Juridice, după ce l-a contrazis pe Dragnea, pe tema amendamentelor la Legea grațierii. Și Bacalbașa, suspendat șase luni din partid, după declarațiile triviale din Parlament. Liviu Dragnea: Trebuie să ne gândim dacă Legea grațierii mai este oportună

Membrii PSD s-au întrunit, miercuri, în ședința Comitetului Executiv Național (CExN). Motivul principal al întrunirii a fost sancționarea lui Șerban Nicolae, președintele Comisiei juridice a Senatului, după ce senatorul ar fi susținut anumite amendamente care ar fi urmat să grațieze anumite fapte de corupţie. De asemenea, s-a discutat și despre sancționarea deputatului Nicolae Bacalbașa, după ieșirea sa trivială din plenul Parlamentului.

UPDATE 15.50: Senatorul Șerban Nicolae a declarat, după ședința CExN, că nu este un conflict între el și Liviu Dragnea și că numirea sa a fost un ”act de încredere din partea partidului – nu mai există, nu este nici o supărare”. 

"Pentru mine nu are cum să fie vreo mare bucurie, eu consider că nu am greșit cu nimic. Dar, repet, nu am obținut aceste funcții prin concurs, nu am fost cel mai bun dintre cei 67 de senatori PSD și dintre membrii Comisiei juridice din partea PSD. Din punctul meu de vedere, eu m-am exprimat și m-am comportat public la vederea și a colegilor și a societății, a fost un act de încredere din partea partidului, nu mai există, nu este nici o supărare", a spus Nicolae. 

Senatorul a mai adăugat că nu-și dă seama dacă se poate vorbi despre un conflict între el și Liviu Dragnea: "Nu știu, nu-mi dau seama. Domnul Dragnea a repetat de mai multe ori faptul că nu există o chestiune personală, nu are un conflict cu mine, nu-i o sancțiune ce s-a decis”. 


14.30: Liviu Dragnea: PSD nu urmărește să grațieze corupții. Apărând această neîncredere, a părut firească propunerea ca Șerban Nicolae să fie înlocuit de la șefia Comisiei juridice.

"Prioritatea PSD o repezintă punerea în aplicare a programului de guvernare așa cum a fost prezentat în campanie, nu grațierea corupților. Ne interesează ca ceea ce am prezentat românilor să fie aplicat. Membrii din Comisia juridică nu au avut solicitare de la partid să susțină grațierea faptelor de corupție. Am discutat, am ascultat ce au spus colegii noștri în această ședință. Se încearcă să se rezolve niște probleme pe care le are sistemul de Justiție. Se discută despre iinfluențe sau presiuni ale unor instituții asupra unor judecători.

Toate aceste teme nu pot fi rezolvate prin legea grațierii, poate rezolva o parte din efecte, dar nu cauze. Trebuie să ne gândim dacă această lege mai este oportună. Fac un apel la Guvern și la Ministerul de Justiție, să ne spună dacă legea grațierii poate rezolva problema din penitenciare. Pe mine, personal, mă interesează mai puțin cum iese legea de la Senat.  Apărând această neîncredere, a părut firească propunerea ca liderul de drept să fie schimbat și să fie susținut politic, domnul Mihai Fifor, la fel și președinția Comisiei de Justiție. Aici nu e vorba de oportunitatea votului. 

UPDATE 14.00: Deputatul Nicolae Bacalbașa a fost suspendat din partid pentru șase luni din cauza ieșirilor grosonale, de marți, din plenul Parlamentului.

UPDATE 13.30: Șerban Nicolae a fost înlăturat de la conducerea Comisiei juridice a Senatului. În locul său a fost numit Robert Cazanciuc, fostul ministrul al Justiției. De asemenea, Șerban Nicolae nu mai este nici lider al grupului PSD din Senat. Titularul aceste funcții devine Mihai Fifor.



UPDATE 11.00: Preşedintele PSD Liviu Dragnea a venit la şedinţă însoţit de senatorul PSD Mihai Fifor şi de primarul Capitalei, Gabriela Firea. Dragnea le-a spus jurnaliştilor, înainte de a intra în sala de şedinţă, că îşi menţine declaraţiile anterioare potrivit cărora Şerban Nicolae trebuie sancţionat.

Şerban Nicolae a venit la şedinţa CExN, însă a evitat să facă declaraţii presei. Potrivit unor surse, este posibil ca el să îşi depună mandatul de lider de grup şi de preşedinte al Comisiei juridice, ca să nu mai fie necesar ca Dragnea să facă o propunere de sancţionare. 


Citește și: Senatorul social-democrat Mihai Fifor l-ar putea înlocui pe Șerban Nicolae la șefia grupului PSD din Senat

Senatorul social-democrat Mihai Fifor ar putea fi propus pentru a prelua funcția de președinte al grupului PSD din Senat, urmând să îl înlocuiască pe Șerban Nicolae, care va fi sancţionat, la propunerea lui Dragnea, de CExN, au precizat, pentru Mediafax, surse din partid.



Șerban Nicolae a atras nemulțumirea președintelui PSD, Liviu Dragnea, după ce a gestionat defectuos dezbaterea privind adoptarea anumitor amendamente ale Legii grațierii. Noile modificări susținute de senatorul Traian Băsescu și de șeful Comisiei juridice viizau dezincriminarea luării de mită, dării de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia. Cei care au comis astfel de fapte ar fi urmat să fie grațiați sub rezerva achitării prejudiciului.



Citește și: VIDEO LIVE + FOTO. Aproximativ 1.500 de persoane au protestat, în Piața Victoriei, împotriva grațierii faptelor de corupție de către Comisia Juridică a Senatului. Zeci de oameni au ieşit, în stradă, şi în Cluj şi Constanţa

În București este anunțat un nou protest, miercuri, în Piața Victoriei în urma hotărârii senatorilor din Comisia Juridică de a grația mai multe fapte de corupție, printre care luarea de mită, darea de mită, traficul de influență sau cumpărarea de influență. Amendamentele modificate au fost susținute atât de fostul președinte Traian Băsescu cât și de Șerban Nicolae (PSD). 



În urma acestui eveniment politic, românii au ieșit din nou în stradă, iar premierul Sorin Grindeanu și liderul social-democraților, Liviu Dragnea, au anunțat că se delimitează de această decizie a Comisiei juridice a Senatului. Lipsit de susținere, Șerban Nicolae a transmis că, dacă Guvernul are bani pentru plata amenzilor CEDO, legea grațierii nu va mai intra. El a mai spus și că nu a discutat cu șefii de partid (PSD), iar ceea ce au spus ei despre susținerea legii, sunt numai opinii personale.

"E vorba de pedepse, nu de fapte. E o chestiune de politica penala. Unii au o opinie, altii au o altă opinie. Am văzut ca domnul Grindeanu nu susține această lege. E un punct de vedere. Guvernul nu a dat o solutie alternativă față de cea de pe vremea lui Florin Iordache. Daca Guvernul va face rost de bani pentru amenzile de la CEDO, nu va mai intra legea grațierii, este foarte simplu", a precizat Șerban Nicolae.


Luni, Liviu Dragnea l-a atacat pe Șerban Nicolae, spunând că, dacă nu mai are autoritate în partid, se va apuca de pescuit. 

"Nu numai eu, majoritatea suntem nemulțumiți de ce s-a întâmplat acolo. (…) Dacă nu mai am autoritate în partid, o să văd, o să plec și o să mă apuc de pescuit în mod profesionist. Pe mine m-a interesat ca acele amendamente să nu fie adoptate. Vreau să discutăm transparent în CEx, că li s-a spus că e în regulă cu acel amendament. Când au văzut poziția mea și-au dat seama că de fapt nu era o informație corectă", a susținut Liviu Dragnea.

Colegul său, deputatul Nicolae Bacalbașa s-a remarcat, marți, în plenul Parlamentului, prin gesturi obsecene și cuvinte vulgare adresate Ralucăi Turcan.  „Eu sunt fracţiunea care nu-şi ţine gura din Parlamentul român. Eu unul nu o să mă las speriat de ameninţările distilate ale doamnei Gurgan, Curcan, îmi scapă, mă scuzaţi, sunt bătrân. Dă cu <labele>, vezi că faci fractură, vezi domnişoară că faci fractură şi pe urmă nu mai poţi să …votezi”, a spus Bacalbaşa, de la tribuna Parlamentului, făcând totodată un gest obscen cu mâna dreaptă ridicată în sus şi pendulând antebraţul.



Citește și: VIDEO. Circ în plenul Parlamentului. Deputatul Nicolae Bacalbașa, limbaj vulgar la adresa Ralucăi Turcan: ”Dă cu ”labele”, vezi, domnişoară, că faci fractură şi pe urmă nu mai poţi să …votezi”. Politicianul l-a jignit și pe Bichineț: ”Violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul”

Dezbaterea privind înființarea comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a declanșat un scandal imens în plenul Parlamentului, între deputații Nicolae Bacalbașa și Corneliu Bichineț. Cei doi au susținut, marți, discursuri în care au folosit gesturi şi cuvinte obscene și jigniri triviale, potrivit Mediafax.



Bacalbaşa a fost cel care a dat tonul jignirilor, el luând cuvântul după Corneliu Bichineţ. „Colegul meu de la Vaslui – tot Vasluiul: violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul!”, şi-a început discursul Bacalbaşa.

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă