Președintele Comisiei juridice ar putea fi sancționat de PSD pentru amendamentele controversate la legea grațierii. Însă PSD nu a luat nicio măsură înainte de votul din comisie, deși amendamentele lui Șerban Nicolae au fost depuse acum două luni de zile.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a solicitat, ieri, ca proiectul de lege privind graţierea să fie votat de Senat în forma venită de la Guvern urmând să fie anulat raportul Comisiei juridice, condusă de social-democratul Șerban Nicolae. Propunerea lui Dragnea a fost acceptată și de plenul Senatului, deși Comisia juridică renunțase la amendamentele cele mai controversate care favorizau grațierea corpuților. Propunerea de retrimitere la comisie a fost sprijinită de PSD și ALDE, în timp ce PNL și USR au fost împotrivă, USR cerând respingerea integrală a legii.
Subiectul scandalului legat de legea grațierii va fi pe agenda Comitetului Executiv de miercuri. Inițial, Liviu Dragnea a răspuns ironic întrebărilor referitoare la sancționarea lui Șerban Nicolae şi a celorlalați senatori PSD care au votat săptămâna trecut graţierea faptelor de corupţie: „Nu, o să primească fiecare câte un premiu pentru că au promovat din nou PSD”. Chestionat dacă va propune CExN sancţiuni, Dragnea a răspuns, însă, afirmativ. El a completat că,dacă nu mai are autoritate în PSD, se va apuca de pescuit profesionist.
În replică, Şerban Nicolae a comentat că în forma propusă de guvern, legea grațierii conţine o serie de „vicii”, care ”o fac inaplicabilă”. El a propus modificarea legii în Camera Deputaților, for decizional, condus de Liviu Dragnea.
Amendamente din 7 martie
Potrivit unor surse din PSD, Șerban Nicolae ar urma să piardă calitatea de președinte al Comisiei juridice, fiind posibil să fie înlocuit cu fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc.
Operațiunea de imagine a PSD declanșată după protestele din stradă ridică, însă, unele semne de întrebare. Amendamentele care făceau posibilă grațierea corupților au fost de depuse de Șerban Nicolae pe 7 martie. Printre altele, Șerban Nicolae a depus un amendament prin care erau grațiați condamnații pentru luare și dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu. Liviu Dragnea, potențial beneficiar al grațierii abuzului în serviciu, a cerut retragerea amendamentelor, dar Șerban Nicolae a evitat să facă un astfel de pas.
Timp de două luni, amendamentele au fost păstrate în draftul discutat în comisie (fără vot), iar Șerban Nicolae și-a văzut liniștit de treabă până când miercurea trecută au fost votate o parte din amendamentele în favoarea corupților. De menționat însă că amendamentele au fost votate de toți senatorii PSD din comisie, nu doar de Șerban Nicolae. A doua zi, Comisia juridică a revenit asupra votului, anulând amendamentele controversate.
O strategie similară a folosit Liviu Dragnea și în cazul lui Florin Iordache, care a demisionat din postul de ministru al Justiției după manifestațiile de stradă care au acompaniat aprobarea ordonanței 13. La vremea respectivă, Iordache a fost considerat singurul responsabil cu toate că ordonanța a fost aprobată de întreg Guvernul, iar Liviu Dragnea a dat mai multe declarații în favoarea introducerii unui prag pentru abuzul în serviciu.
Pedepse și în PNL
Conducerea PNL a decis, ieri, că liberalii care absentează de la voturi importante pot fi sancţionaţi, de la imposibilitatea de a vota în anumite şedinţe, până la suspendarea din partid pe diferite perioade. Măsura nu se va aplica retroactiv, preşedintele interimar al partidului, Raluca Turcan, precizând că nu se referă punctual la cazul senatoarei Alina Gorghiu, care nu a fost prezentă la şedinţa Comisiei juridice de săptămâna trecută.