Elliott Broidy, cel care i-a chemat pe Dragnea și Grindeanu în SUA, este un controversat vicepreședinte al comitetului care se ocupă de ceremoniile de inaugurare a noului președinte al SUA, Donald Trump.
Semnătura de pe invitația către Liviu Dragnea aparține lui Elliott Broidy, vicepreședinte al Comitetului pentru Inaugurarea celui de-al 58-lea președinte, nu președintelui acestui comitet, Tom Barrack. Comitetul are un președinte, doi vicepreședinți și 17 vicepreședinți.
Elliott Broidy este celebru pentru că, în 2009, a recunoscut că a oferit mită în valoare de un milion de dolari unor oficiali ai statului New York. Procuratura a cerut patru ani de închisoare pentru el, dar acesta a scăpat de pușcărie pentru că i-a turnat pe cei care au primit mita. De exemplu, el a plătit circa 75.000 de dolari pentru o excursie la Ierusalim către persoana care superviza cheltuielile financiare ale statului New York. În schimb, statul New York a investit 250 de milioane de dolari în firma lui Broidy, Markstone Capital Partners. Acest caz a fost descris pe larg în New York Times.
Un milion USD ca să stai la masă cu Trump
Contra unor sume impresionante, comitetul pentru inaugurarea celui de-al 58-lea președinte al SUA oferă acces preferențial la mai multe momente ale acestei ceremonii. Donațiile încep de la 100.000 de dolari. De exemplu, contra unei plăți de minimum 500.000 de dolari se poate avea acces, printre altele, la așa numi-tul „Candelight dinner”, dineul la care vor participa – „special appeareances” – Donald Trump și soția sa, Melanie. Cei care plătesc peste un milion de dolari acces și la un „prânz al lide-rilor” – „Leadership luncheon” – la care vor fi alături de o serie de membri ai cabinetului Trump.
Presa din SUA consemnează că acest comitet pentru inaugurarea noului președinte a strâns circa 90 de milioane de dolari de la diverși donatori, dornici să apară în preajma lui Trump. În 2013, Obama a colectat doar 43 de milioane de dolari. În plus, limita donațiilor la ceremonia de inaugurare a președintelui Obama din 2009 a fost de 50.000 de dolari, pentru persoane fizice. Corporațiile nu au putiut face donații. Totuși, în 2013, Obama a permis corporațiilor să facă donații și a ridicat plafonul penru sumele oferite de persoane fizice. AT&T, Boeing și Microsoft au contribuit, în 2013, la finanțarea ceremoniei de reinstalare a lui Obama la Casa Albă.
Centrul pentru Integritate Publică, un ONG care se ocupă de investigații jurnalistice, a publicat documentul care arată ce tarife au fost solicitate celor care vor să se afișeze cu Trump sau cu echipa sa.
Deplasarea, aprobată de Camera Deputaților
Cel care a anunțat că Dragnea a fost invitat la ceremoniile de la Washington a fost secretarul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD). „Am avut în Biroul permanent un memorandum intern cu privire la deplasarea domnului preşedinte al Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea, a fost invitat să participe la Washington DC la ceremonia de învestire a celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, şi la evenimentele conexe prilejuite de acest moment. Invitaţia a fost lansată de unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Comitetului de învestire a preşedintelui SUA. Perioada este 17 – 21 ianuarie. Normal că a fost aprobată, în unanimitate, deplasarea domnului preşedinte Liviu Dragnea”, a declarat Ciolacu la finalul şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor. El a adăugat că Dragnea “o să meargă cu certitudine” la acest eveniment, la care a fost invitat şi premierul Sorin Grindeanu. Prim-ministrul Sorin Grindeanu a confirmat pentru News.ro că a primit o invitaţie pentru a participa la Washington DC la ceremonia de învestire a celui de-al 45-lea preşedinte al SUA, Donald Trump, şi la evenimentele conexe prilejuite de acest moment. Premierul a spus că ”este posibil” să participe la ceremoniile de la Washington.
Iohannis: Dragnea nu va reprezenta statul român
Administrația Prezidențială a precizat că, la cere-moniile de instalare a noului președinte, șefii misiunilor diplomatice acreditați la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe șefii de stat și guvernele lor la evenimentele de învestitură. Nicio delegație străină, cu atât mai puțin șefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie.
„Delegații formate din reprezentanți ai unor instituții sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezintă oficial statul român”, se mai arată în comunicatul AP.