19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechPreședintele PNL: Ludovic Orban: Solicităm demiterea de urgență a șefului ANAF pentru...

Președintele PNL: Ludovic Orban: Solicităm demiterea de urgență a șefului ANAF pentru încălcarea libertății presei

Partidul Național Liberal cere demiterea președintelui ANAF, Bogdan Stan, pentru „încălcarea în mod grosolan a libertății presei prin folosirea abuzivă a unei instituții a statului împotriva unei publicații de investigații”. Reacția liderului liberal vine pe fondul controlului efectuat de angajații Fiscului al redacția RISE Project, la câteva ore după ce jurnaliștii au anunțat că vor publica o anchetă despre șeful PSD, Liviu Dragnea.

"Un astfel de comportament este intolerabil în orice țară care garantează drepturile și libertățile fundamentale. Nu putem considera drept o coincidență descinderea reprezentanților ANAF în redacția RISE Project, la câteva ore după anunțarea unor dezvăluiri despre președintele partidului de guvernământ, liderul PSD Liviu Dragnea.

A tolera un astfel de comportament al unor instituții ale statului român înseamnă a tolera un precedent care aduce o gravă atingere valorilor democratice, respectiv de a ceda în favoarea abuzului din libertatea de exprimare garantată de Constituție. De asemenea, solicităm demiterea reprezentanților ANAF responsabili de dispunerea acestei măsuri", se arată în comunicatul de presă remis redacției RL. 

 

Redacția „Rise Project” a fost vizată, joi, de un control inopinat al inspectorilor antifraudă de la ANAF, în ziua în care site-ul anunțase publicarea unei anchete.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, Rise Project scrie: „Tocmai am fost vizitați la redacție de inspecția Antifraudă de la ANAF, control inopinat. Florin Tunaru, vicepreședinte ANAF, a fost trezorierul PSD Teleorman și asociat în Fundația pentru Politici Social Democrate cu Liviu Dragnea. Publicăm curând articolul <<Serviciul lor secret>>”.

Liviu Dragnea a declarat, într-o intervenție telfonică la România TV, că nu are nicio legătură cu descinderea celor de la ANAF.

„Am primit un mesaj de la Rise Project acum 30 de minute. Acum am aflat de această acţiune a ANAF. Se încearcă compromiterea mea. Eu nu am nicio legătură cu venirea ANAF. Sper să existe motivaţii serioase pentru acel control. Nu am agreat niciodată când presa ostilă era călcată de anumite instituţii. Cer explicaţii publice imedait celor de la Ministeur de Finanţe şi ANAF. Libertatea presei şi a celei dde investigaţii nu trebuie pusă în pericol. Sunt extrem de indignat. Nu am agreat niciodată aşa ceva. cer explicaţii publice de la şeful ANAF şi de la ministrul de Finanţe.

Nu vreau ca cineva care lucrează în presa din România să fie inhibat. Fiecare cu meseria lui. Nu trebuie implicate instituţiile statului, dar nu vreau şi să fie o acţiune care să pună la cale compromiterea mea. Mîă gândesc la orice în perioada asta. Se poate gândi şi pe logică întoarsă", a spus Liviu Dragnea, la România TV.

De asemenea, președintele ANAF, Bogdan Stan, anunță într-un comunicat de presă, că inspecția care a vizat Rise Projec a avut loc în urma unei „analize de risc”. Acesta va face declarații de presă mâine, la sediul Guvernului, dupa întâlnirea cu premierul Mihai Tudose.

„Din primele informaţii puse la dispoziţie de conducerea DGAF (Direcția Generală Antifraudă, n.r.) rezultă că inspecţia desfăşurată la sediul Rise Project a avut loc în urmă unei analize de risc efectuată de către DGAF. Această analiză de risc a fost făcută că urmare a unei sesizări depuse la sediul DGAF Bucureşti. Precizăm că în fiecare zi DGAF desfăşoară sute de controale, bazate pe analize interne minuţioase, care nu au legătură cu conţinutul editorial al unor publicaţii”, precizează șeful ANAF.

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă