20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăTechPopularii maghiari lansează Caravana Autonomiei

Popularii maghiari lansează Caravana Autonomiei

Președintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Tibor Toro, încearcă să convingă Parlamentul României să fie de acord cu autonomia etnică.

Deși nu participă la alegerile pentru Parlamentul European, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, creat la inițiativa europarlamentarului Laszlo Tokes, a decis ca în perioada de campanie să relanseze ideea de autonomie teritorială pe criterii etnice. Și asta în contextul în care, de o săptămână, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat Rezoluția 1185 din 2014, care are caracter de recomandare și care este primul document al unui organism european care vorbește de drepturile colective ale minorităților naționale.

Astfel, reprezentanții Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania vor organiza o Caravană a Autonomiei. Aceasta are rolul de a promova un proiect prin care reprezentanții formațiunii politice doresc să inițieze un proiect de lege privitor la regionalismul asimetric. ”Nu suntem de acord cu președintele Traian Băsescu, care a spus că Secuimea trebuie să aibă tot atâta autonomie câtă are Caracalul, de exemplu. Noi credem că în Secuime avem cu totul alte tradiții și probleme, iar componența etnică este un factor care contează”, a spus Tibor Toro.

Ce este regionalismul asimetric

 

Liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania a explicat și ce ar trebui să fie, în opinia sa, regionalismul asimetric. Este vorba de o formulă a regionalismului, care să permită unor regiuni, care au un caracter multietnic, să obțină un statut special. Concret, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania propune modificarea Constituției, în așa fel încât să fie recunoscută existența regiunilor. De asemenea, formațiunea politică a maghiarilor ardeleni propune formarea a două regiuni cu statut special, Ținutul Secuiesc și Partium – Crișana, în care limba maghiară să aibă statut oficial, a declarat președintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Tibor Toro.

El a adăugat faptul că acest model de regionalism asimetric ar fi unul care deja este experimentat în regiuni precum Catalonia din Spania sau Tirolul de Sud din Austria. Tibor Toro a afirmat că, după ce aceste regiuni au dobândit o autonomie sporită, economia locală a înflorit. Liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania a adăugat că vor exista două echipe care vor promova Caravana Autonomiei. Una dintre ele a început deja să străbată Crișana, iar cealaltă județele Harghita, Covasna, Mureș și Brașov. Tibor Toro a adăugat că această caravană a autonomiei are un program stabilit pentru următoarele trei săptămâni, iar apoi vor fi evaluate rezultatele acestui demers. Președintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania a mai spus că speră să îi convingă pe unii dintre parlamentarii UDMR să promoveze proiectul de lege referitor la regionalizarea asimetrică, în contextul în care formațiunea sa nu dispune de nici un deputat sau senator.

Variantă. Inițiativă civică

În eventualitatea în care nu va convinge nici un parlamentar să susțină în vreuna din cele două camere ale Legislativului proiectul de autonomie propus de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, Tibor Toro spune că mai există o variantă. Este vorba să promoveze acest proiect prin intermediul unei inițiative legislative cetățenești. Pentru acest demers, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania are nevoie de strângerea a 100.000 de semnături, dintr-un sfert din județele României.

Cele mai citite

Rusia ar sprijini includerea Pakistanului în BRICS, afirmă vicepremierul rus

Viceprim-ministrul rus Alexei Overchuk a declarat că Moscova ar susține includerea Pakistanului în BRICS, scrie Reuters. Rusia ar sprijini includerea Pakistanului în BRICS „Am sprijini acest...

Profit uriaș pentru FCSB! Campioana României a vândut 23.000 de pachete pentru meciurile de acasă din Europa League

FCSB a reușit să vândă aproape jumătate din biletele disponibile pentru cele patru meciuri de pe teren propriu din faza grupelor Europa League într-un...

MAE: Avertizare de călătorie pentru Ungaria

Restricţiile vor fi aplicate de autorităţile ungare pe fondul temerilor cu privire la creşterea semnificativă a debitului Dunării în zilele următoare În contextul inundaţiilor recente,...
Ultima oră
Pe aceeași temă