-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăTechPNL, scrisoare deschisă către partide. Cum răspunde PSD

PNL, scrisoare deschisă către partide. Cum răspunde PSD

UPDATE 15:58  Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, a declarat, luni, în legătură cu propunerea PNL de dialog pe tema Codului Fiscal, că partidul său nu respinge niciun fel de discuţie, cu niciun partener,  arătând că PSD a pierdut multe ocazii în care putea să-şi construiască bune relaţii. Dragnea  a adăugat, însă, că nu este sigur dacă cei de la PNL vor cu adevărat un dialog cu PSD, arătând că atunci când se vor hotărî, PSD răspunde la orice fel de astfel de iniţiativă.

Din păcate, de-a lungul anilor, PSD a pierdut foarte multe ocazii în care putea să gestioneze sau să-şi construiască bune relaţii cu instituţiile statului cât şi cu parteneri şi colegi din Parlament. Este mult mai important să nu există dispută politică. Orice dialog politic, dacă este animant de bunăcredinţă şi în urma căruia apar măsuri bune pentru cetăţeni, este binevenit. PSD nu respinge niciun fel de propunere de discuţie cu niciun partener, dacă această propunere nu este făcută numai pentru imagine şi se are în vedere lucruri bune pentru cetăţeni„, a spus Dragnea, întrebat în legătură cu propunerea PNL de dialog pe Codul Fiscal.
 

***

Partidul Naţional Liberal a trimis, luni, o scrisoare partidelor parlamentare care se vrea a fi o invitaţie la dialog „în vederea realizării unui consens pe câteva teme mari care privesc viitorul țării: stabilitatea macroeconomică a României (cu accent pe noul cod fiscal și noua lege a salarizării în sectorul de stat); absorbția fondurilor europene; dezvoltarea infrastructurii și investițiile publice; reforma administrației publice; aderarea la spațiul Schengen; pregătirea agendei pentru preluarea în 2019 a președinției Consiliului UE„, aşa cum susţine Alina Girghiu într-o postare pe contul său de Facebook.

România liberă prezintă integral, mai jos, scrisoarea PNL către toate partidele parlamentare.

Românii au nevoie de o nouă abordare politică, una care să nu pună ciclic, în pericol, stabilitatea economică, socială și democratică a României. Este necesar ca toți oamenii politici să ofere publicului un alt tip de discurs și o altă manieră de acțiune.
PNL propune teme de discuție, care pot fi tratate, în mare măsură, nepartizan și care pot face obiectul unui consens pe principii și reguli, cu unicul scop de a furniza României stabilitate și predictibilitate în politicile publice:
 1. Stabilitatea macroeconomică a României (noul cod fiscal, noua lege a salarizării în sectorul de stat);
 2. Absorbția fondurilor europene;
 3. Dezvoltarea infrastructurii și investițiile publice;
 4. Reforma administrației publice;
 5. Aderarea la spațiul Schengen;
 6. Pregătirea agendei pentru preluarea în 2019 a președinției Consiliului UE.
 
Manipularea, agresivitatea, încrâncenarea, abuzurile, aroganța, folosirea funcției publice în interes personal prezente în ultimii ani ar trebui să fie eliminate sau, în orice caz, marginalizate în spațiul public. Politica se poate face și cu echilibru, seriozitate, responsabilitate și respect între actorii politici, oricât de diferiți am fi.
 
Pornim de la premisa că trebuie să existe bună credință și, de aceea, le propunem tuturor liderilor partidelor parlamentare demararea și organizarea în perioada următoare a unei serii de consultări politice publice împreună cu specialiști, mediul de afaceri și reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului, BNR, Consiliului Fiscal, precum și ai altor instituții relevante asupra temelor care pot schimba România în bine.
 
Una dintre marile probleme ale României ultimilor 25 de ani a fost lipsa unui acord între partidele politice în ceea ce privește strategiile pe termen mediu si lung și prioritățile de dezvoltare a țării. Fiecare partid, fiecare guvern a condus România în felul său, schimbând de fiecare dată direcția de dezvoltare. Vedem cu toții rezultatele unei astfel de politici. Ne aflăm într-un moment în care nu ne mai permitem asemenea lucruri. Pornind de la această realitate, PNL crede că pe temele de interes major avem nevoie de un acord politic între partide care să traseze principalele obiective strategice pe termen mediu și lung pentru România, dar și metodele de a atinge aceste obiective.

Există în acest moment pe agenda politică o serie de proiecte vitale pentru viitorul României. Trebuie să ne asigurăm că aceste proiecte sunt sustenabile pe termen lung, că au la bază evaluări solide, indiferent cine va fi la guvernare și ce majoritate parlamentară va exista. Avem așadar șansa să transmitem semnalul că responsabilitatea partidelor față de oameni trebuie să fie mai importantă decât victoria cu orice preț în alegeri.

Sub mandatul nostru PNL și PSD nu vor mai face niciodată o alianță politică sau de guvernare, avem drumuri diferite și așa este bine să fie. Numeroasele diferențe care există între PNL și PSD vor fi judecate de electorat. Până atunci, nu trebuie să cădem, însă, în patima electorală și să transformăm România într-un teren de încercări prin sacrificarea interesului public. Prim-miniștrii vin și pleacă, partidele trebuie să rămână responsabile și prudente. În caz contrar, nu vom face altceva decât să adâncim neîncrederea publică în forțele politice și în democrație cu efecte extrem de periculoase în viitor, inclusiv ascensiunea unor forțe populist – extremiste.

Am pornit de la premiza că e nevoie de un acord între partide prin care să trasăm obiectivele strategice și modalitățile de a le atinge. Trebuie astfel să ne asigurăm că proiectele și schimbările majore au la bază evaluări solide și sunt sustenabile pe termen lung, pe durata mai multor cicluri electorale.”

Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, mai susţine în postarea sa că ideea de la care s-a pornit redactarea acestei scrisori deoarece „e nevoie de un acord între partide prin care să trasăm obiectivele strategice și modalitățile de a le atinge. Trebuie astfel să ne asigurăm că proiectele și schimbările majore au la bază evaluări solide și sunt sustenabile pe termen lung, pe durata mai multor cicluri electorale

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă