În pofida mizei extraordinare pe care o au pentru România europeană alegerile de duminică, politicienii nu abordează nici măcar pe ultima sută de metri subiecte europene. Din contră, folosesc toate canalele de comunicare pentru a-și împroșca adeversarii cu noroi, pentru a minți electoratul și a face tot felul de „glumițe“.
Paginile ziarelor sau studiourile de televiziune nu mai sunt suficiente pentru lupta în care s-au angrenat politicienii. Rețelele de socializare au devenit și ele veritabile câmpuri de bătălie, mai ales că acolo nu poate acționa nici CNA, nici vreo altă instituție cu rol de arbitru.
„USL trăiește“ împotriva legii
Deși Biroul Electoral Central a desființat în mai mult de jumătate dintre județe dreptul PSD-UNPR-PC de a utiliza în campanie sloganul „USL trăiește“, premierul Victor Ponta continuă să-l folosească. Lansat mult prea devreme în campania pentru prezidențiale, șeful PSD i-a transmis fostului său partener liberal că proiectul lor comun „este adevărat și trăiește“. Dintr-un filmuleț postat marți pe contul de Facebook al premierului, „dragă Crin“ (așa i se adresează Victor Ponta) află de ce „totuși trăiește“ USL: „Când am început proiectul nostru comun, ne-am dorit ca toți românii să aibă o viață europeană, cu adevărat. Ne-am dorit o țară cu salarii decente, cu spitale redeschise, şcoli moderne, pensionari fără grija zilei de mâine, demnitatea redată profesorilor, medicilor şi militarilor. Ne-am dorit ca formula «Să trăiți bine!» să nu mai fie spusă niciodată în bătaie de joc“. În imagini, apare premierul Ponta, în biroul său de la Palatul Victoria, scriind pe o filă de hârtie „Și totuși trăiește“, pe care o și semnează.
Replica liberalilor a venit tot pe Facebook, pe pagina purtătorului de cuvânt al PNL, Cristina Pocora. Este vorba de un afiș modificat al PSD, pe care apare „PCR trăiește“ și „Mândri că suntem comuniști români“ (aluzie la contestatul slogan al social-democraților, „Mândri că suntem români!“).
Umor de premier
După glumele cu „parașuta“ de acum câteva săptămâni, premierul Victor Ponta a recidivat marți, la o întâlnire electorală în județul Brașov. „Ei îmi spun mereu Victor Viorel Ponta, iar eu, ca să fiu şi eu politicos, o să le spun Traian Elena Udrea şi Elena Gabriela Băsescu ca să ştim despre cine vorbim“, a spus șeful PSD, în fața susținătorilor adunați la Sala Sporturilor din Brașov. Evident, nu au lipsit din discursul premierului referiri la „bătălia cea mare“ din noiembrie și la candidatura sa la alegerile prezidențiale.
Cu doar o zi înainte, luni seara, într-o emisiune la Antena 3, șeful Executivului s-a folosit (disimulat, evident) de imaginea lotului feminin de gimnastică, medaliat recent la europene. Beneficiari au fost și patru dintre candidații PSD la europarlamentare: Corina Crețu, Ecaterina Andronescu, Damian Drăghici și Ioan Mircea Pașcu.
Folosirea imaginii foștilor membri
Chiar dacă i-au îndepărtat pe cei care au îndrăznit să aibă altă opinie decât conducerea partidului, liberalii nu ezită să se folosească de imaginea acestora, atunci când le convine. O astfel de situație s-a înregistrat în sectorul 1, unde locuitorii au fost informați că primarul ar susține PNL în campania pentru europarlamentare. Exclus din partid în 2013, primarul Andrei Chiliman a trimis locuitorilor o scrisoare în care a avertizat că foștii săi colegi îi folosesc „abuziv“ numele în campanie.
Sabotarea partidelor mici
În goana de a aduna cât mai multe voturi (mai ales că sondajele nu le dau prea multe motive de optimism), liderii PNL și PDL au apelat și ei la o strategie: au făcut un „apel“ către electorat să nu voteze partide precum Forța Civică sau PNȚCD. Motivul? Aceste partide nu ar depăși pragul electoral și, atunci, voturile acordate lor se vor redistribui formațiunilor fruntașe. „Este extraordinar de important ca oamenii de bună credință și cu convingeri de dreapta să înțeleagă că un vot dat acestor formațiuni este, după toate probabilitățile, un vot dat PSD“, a arătat, primul, Crin Antonescu. Mesajul a fost preluat apoi și de liderul PDL, Vasile Blaga.
Pentru a înțelege complet dimensiunea dezinformării, trebuie precizat că ultimul barometru al Comisiei Europene indică Forța Civică peste pragul de 5%.