5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăTechNoul vicepremier, între probleme cu legea și o farsă de zile mari

Noul vicepremier, între probleme cu legea și o farsă de zile mari

Senatorul Rozalia Biro a fost nominalizată de UDMR pentru a prelua portofoliul Culturii și a deveni vicepremier în Guvernul Ponta, funcții care vor deveni vacante când Kelemen Hunor își va da demisia. Propunerea lui Biro ridică, însă, unele semne de întrebare, deoarece aceasta a scăpat la limită de un dosar de corupție.

Nominalizarea Rozaliei Biro a fost decisă, ieri, de Consiliul Permanent al UDMR, iar în luarea hotărârii a cântărit greu și faptul că aceasta este, practic, numărul doi al Uniunii, fiind președintele Consiliului Reprezentanților Unionali al UDMR. Potrivit informațiilor „României libere“, primul căruia i s-ar fi propus să intre în Guvernul Ponta a fost ex-președintele UDMR, Marko Bela, care a mai ocupat funcția de vicepremier în Guvernele Tăriceanu, Boc și Ungureanu. În urma refuzului acestuia, „în cărți“ au intrat două nume: al senatorului Rozalia Biro și al secretarului de stat Hegedus Csilla. Prima a avut câștig de cauză, fiind susținută de așa-numita gardă veche din UDMR.

Problemele de integritate ale liderului Uniunii

Aleasă senator în 2012, în Colegiul 1 Bihor, colegiu în care majoritatea populației este de etnie maghiară, Rozalia Biro a deținut două mandate de viceprimar al municipiului Oradea (2004-2012). Din acea perioadă datează, de altfel, și problemele acesteia, fiind acuzată că, în februarie 2006, ar fi aprobat închirierea către Fundația Partium (al cărei membru fondator era) a unui imobil din centrul orașului.

Potrivit presei locale, închirierea s-ar fi făcut pe un termen de zece ani, contra unei sume modice de 150 de lei pe lună, plus TVA, în condițiile în care imobilul are circa 230 metri pătrați și curte. Mai mult decât atât, Primăria Oradea ar fi renovat, apoi, imobilul, cheltuind peste 500.000 lei din bugetul local. În noiembrie 2011, Agenția Națională de Integritate a acuzat-o pe Biro de conflict de interese și a sesizat organele judiciare. Liderul UDMR a atacat raportul ANI, dar contestația i-a fost respinsă, în 2013, de Înalta Curte de Casație și Justiție, apreciindu-se că, din moment ce există suspiciunea comiterii unor fapte penale, este de competența procurorilor să facă cercetări.

Raportul ANI a ajuns pe masa procurorilor DNA tot în noiembrie 2011, fiind ridicată problema comiterii infracțiunilor de abuz în serviciu și conflict de interese. În data de 2 aprilie 2014, DNA a decis clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, iar pentru conflict de interese a trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. La rândul său, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea și-a declinat competența, în 11 iunie 2014, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dată fiind calitatea de parlamentar a Rozaliei Biro. Ei bine, în 8 iulie, și cauza privind conflictul de interese a fost clasată, pe motiv că, la momentul în care liderul UDMR a semnat contractul de închiriere (februarie 2006), conflictul de interese nu era incriminat prin lege (incriminarea s-a produs în iunie 2006).

Subiect de farsă radiofonică

Cunoașterea deficitară a limbii române i-a adus și ea bătăi de cap liderului UDMR, Rozalia Biro căzând, în 2010, victimă unei farse. Mai precis, Biro a fost sunată, în calitatea sa de reprezentant al autorității locale, de un realizator care s-a recomandat a fi jurnalist la un post tv ce intenționează să realizeze o emisiune în Oradea „despre copiii bipezi“. Confundând bipezii cu cerșetorii, Biro l-a asigurat pe interlocutor că „majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localități“ și că pe străzile din municipiu abia dacă pot fi găsiți „câțiva“, pentru că Poliția Comunitară i-a ridicat pe aproape toți ceilalți. Mai mult, Rozalia Biro, mamă a doi copii, a spus că nu are „nici un biped în familie“.

Ce urmează

Potrivit președintelui UDMR, Kelemen Hunor, nominalizarea Rozaliei Biro va ajunge pe masa premierului Victor Ponta înainte de 1 august, dată la care actualul vicepremier se va retrage din Executiv. Teoretic, prim-ministrul poate refuza propunerea UDMR, dar pare puțin probabil să se întâmple acest lucru, mai ales că, după cum a demonstrat-o până acum, pe Victor Ponta nu-l deranjează să aibă în echipă politicieni cu probleme de integritate (vezi cazul lui Liviu Dragnea). Luni seară, liderul PSD a declarat că își dorește să aibă „mai multe doamne în Guvern“, dar nu a făcut referire la vreun criteriu pe care să-l îndeplinească omul propus de UDMR.

Odată acceptată nominalizarea Uniunii, premierul va trimite propunerea președintelui Traian Băsescu. Potrivit deciziei Curții Constituționale din 2008, șeful statului poate refuza „o singură dată, motivat“ numirea unui ministru.

decizie

Kelemen Hunor, prezidențiabilul UDMR

Consiliul Permanent al Uniunii a mai decis, ieri, că UDMR îl va avea drept candidat în alegerile prezidențiale pe Kelemen Hunor. „Trebuie să arătăm că avem o viziune despre România, despre societatea românească și despre comunitatea maghiară din această țară. Nici un partid românesc și nici un candidat nu are în programul său să reprezinte interesele comunității maghiare“, a declarat liderul UDMR, după nominalizarea sa. Evident că șansele în alegeri ale candidatului Uniunii sunt minime, indiferent cum s-ar numi el. Contează, însă, pe cine va susține UDMR în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, deși sunt voci care spun că electoratul maghiar, așa disciplinat cum este el, nu urmează neapărat indicațiile liderilor Uniunii. Până acum, reprezentanții UDMR au vehiculat ipoteza de a-l susține pe Victor Ponta în turul al doilea al prezidențialelor.

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...
Ultima oră
Pe aceeași temă