1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăTechPC rămâne partidul-balama din buzunarul lui Voiculescu

PC rămâne partidul-balama din buzunarul lui Voiculescu

Din postura de președinte fondator și șef al Consiliului de Onoare al PC, Dan Voiculescu va putea face și desface, în continuare, de după gratii, alianțe politice și guverne. Cât despre Partidul Conservator, acesta nu are nici un motiv să renunțe la atât de profitabilul statut de „remorcă a PSD“.

După modelul PSD, formațiune cu ajutorul căreia a intrat repetat în Parlament și alături de care guvernează, PC nu are dileme legate de integritatea membrilor. Așa cum social-democrații îi păstrează gol scaunul de președinte al Consiliului Național lui Adrian Năstase, pentru când o ieși din penitenciar, conservatorii nici nu-și pun problema că au în partid, ba chiar în cea mai importantă funcție, o persoană condamnată la zece ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Statutul PC prevede că nu pot fi membri ai partidului „persoanele compromise moral și politic, care au suferit condamnări pentru trădarea intereselor țării, corupție, infracțiuni săvârșite cu violență și alte fapte antisociale“. Vicepreședintele Maria Grapini, recompensată cu un post de europarlamentar pentru sumedenia de gafe făcute pe vremea când era ministru, a găsit rapid portița de ieșire: prevederea nu se aplică și președintelui fondator. „Nu se pune problema excluderii domnului Dan Voiculescu din partid și asta dintr-un motiv foarte simplu: prevederea statutară conform căreia cei condamnați pentru corupție nu pot fi membri ai PC se aplică doar membrilor de rând“, a explicat Grapini pentru
inpolitics.ro.

Ce puteri are Voiculescu în partid

În calitate de președinte fondator, Voiculescu este garantul „unității și al păstrării valorilor constitutive ale PC“, este membru al Consiliului Național și poate participa la ședințele Biroului Politic și ale Biroului Executiv Central. De asemenea, el este președintele Consiliului de Onoare al PC, organism cu atribuții deosebit de importante în ceea ce privește funcționarea partidului, doctrina și politica acestuia de alianțe. Potrivit Statutului, Consiliul de Onoare garantează „probitatea morală și profesională a reprezentanților PC în structurile centrale executive și legislative“ și avizează nominalizările pentru aceste funcții. Adică, Voiculescu va avea, în continuare, un cuvânt decisiv în ceea ce privește miniștrii conservatori și politicienii propuși spre a intra în Parlament și a ocupa funcții în Legislativ. Totodată, Consiliul de Onoare „avizează modificările ideologice și/sau doctrinare, precum și realizarea fuziunilor cu alte partide și/sau realizarea alianțelor politice și electorale“.

Tot potrivit Statutului, Voiculescu poate acorda calitatea de membru de onoare al PC, la propunerea Biroului Politic, și este îndreptățit să primească, de la Secretariatul General al PC, rapoarte cu privire la activitatea partidului.

Funcții primite cadou

Dintotdeauna, dar mai ales după 2005, când a început să emită postul Antena 3, Partidul Conservator a fost interesant pentru celelalte formațiuni de pe scena politică nu prin structurile avute sau prin capacitatea sa de a aduce oamenii la urne, ci prin vehiculele media pe care le putea pune la dispoziție. Așa se face că, fără să fi participat pe cont propriu la vreunul din scrutinele ultimilor zece ani, PC a avut, aproape mereu, senatori, deputați și miniștri, ba uneori chiar și vicepremier (George Copos și, în prezent, Daniel Constantin).

Acum, de exemplu, conservatorii au 15 deputați și șapte senatori, precum și o funcție de vicepreședinte al Senatului. Spre comparație, UDMR are 18 deputați și opt senatori, deci doar cu patru aleși mai mult. Diferența majoră este că UDMR a participat în alegeri, în timp ce PC a primit cadou locuri sigur eligibile din partea PSD și PNL, aflate atunci în USL. PC mai are o funcție de vicepremier (președintele Daniel Constantin) și una de ministru (pentru Societatea Informațională, deținută de Alexandru Răzvan Cotovelea).

Partidul-balama

La alegerile din 2004, formațiunea lui Dan Voiculescu, intitulată atunci Partidul Umanist Român, a făcut parte din Uniunea Națională PSD+PUR. În urma negocierilor purtate cu Tra­ian Băsescu la sediul Grivco, PC a părăsit alianța electorală pentru a intra la putere, alături de PNL și PD (Alianța Dreptate și Adevăr), gest care avea să-i atragă titulatura de „soluția imorală“. S-a retras de la guvernare în 2006, iar la alegerile din 2008 a reintrat în Parlament tot datorită asocierii cu PSD, în Alianța PSD+PC (alianță politică, de data acesta). În februarie 2011, conservatorii lui Voiculescu au părăsit stânga, pentru a forma cu liberalii Alianța de Centru-Dreapta, parte apoi a USL. Asocierea cu PNL nu a durat nici ea foarte mult, conservatorii reîntorcându-se la social-democrați în a doua jumătate a anului trecut. Recent, au apărut iarăși voci în PC care spun că partidul ar trebui să-și asume doctrina de dreapta tradițională și să analizeze formule de alianță cu formațiuni din această zonă a spectrului politic.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă