Peste 5.000 de aleşi locali, între care 552 de primari, au trecut la alte partide după adoptarea ordonanţei traseiştilor marele câştigător fiind PSD, către care s-au îndreptat 79 la sută dintre primarii care au migrat, iar marii perdanţi, PNL şi PDL, se arată într-un raport al Expert Forum. Cifrele au fost obţinute de la majoritatea prefecturilor din ţară, unele refuzând să transmită aceste informaţii, motivând că nu au personal să culeagă datele, deşi, conform ordonanţei, situaţiile ar fi trebuit să fie deja întocmite, sau că informaţiile sunt confidenţiale, informează Medifax.
Raportul anual EFOR arată că, în urma adoptării OUG 55/2014 au fost 5.343 de aleşi care au schimbat partidul, dintre care 552 de primari, respectiv 17,4 la sută din numărul total al acestora, 4.607 consilieri locali, adică 13,8 la sută, şi 184 de consilieri judeţeni, reprezentând 11,5 la sută dintre aceştia.
Situaţia migrării pentru fiecare partid arată că PSD a fost marele câştigător al acestei reglementări, întrucât a câştigat 436 de primari, respectiv 79 la sută dintre cei care au migrat, şi a pierdut doar patru. PNL a pierdut 265 de primari şi a câştigat şase, PDL a pierdut 224 de primari şi a câştigat unul, UNPR a pierdut trei şi a câştigat 19, PC a pierdut 10 şi a câştigat unul. PP-DD a pierdut 24 de edili, fără ca vreunul din alt partid să se alăture formaţiunii, PLR doar a câştigat, în partidul fondat de Călin Popescu Tăriceanu intrând 34 de primari.
De asemenea, 54 de primari au decis să fie independenţi, dintre care 11 din Caraş-Severin, iar opt au renunţat să facă parte din această categorie, mai arată datele din raport.
Situaţia pe judeţe arată că în top este Neamţ, cu cel mai mare număr de primari care au migrat şi Giurgiu. Alte judeţe cu peste 25 de primari care au migrat la alte partide sunt Buzău, Dolj, Dâmboviţa şi Iaşi. Migraţia a dus a schimbarea raportului de forţe în judeţe ca Neamţ, unde PSD avea până în 35 la sută din primari şi a ajuns să aibă 78 la sută, şi Giurgiu unde erau sub 20 la sută de edili în PSD, iar acum sunt 93 la sută, se mai rată în raport.
OUG 55/2014 a fost declarată neconstituţională, după ce a fost atacată la Curtea Constituţională (CC) de PNL şi PDL.
În privinţa consilierilor locali şi judeţeni, CC a stabilit, prin 20 de decizii pronunţate între 2007 şi 2014, că aceştia îşi pierd mandatul la schimbarea partidului, potrivit raportului EFOR. Astfel, prin legea de respingere a OUG 55/2014, "Parlamentul va trebui să constate încetarea mandatelor consilierilor locali şi judeţeni care au migrat la un alt partid", mai scrie Mediafax care citează raportul Expert Forum.