5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăTechEXCLUSIV. Revoltă pro-Cioloş în partidul lui Nicuşor Dan. Liderul USR este acuzat...

EXCLUSIV. Revoltă pro-Cioloş în partidul lui Nicuşor Dan. Liderul USR este acuzat că a ignorat votul a 36 de filiale pentru primirea în formaţiune a fostului premier tehnocrat l DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a ignorat votul exprimat de nu mai puţin de 36 de preşedinţi de filiale care i-au cerut să negocieze cu fostul premier Dacian Cioloş intrarea acestuia în partid, au declarat pentru „România liberă“ surse din interiorul acestei formaţiuni.   

„Am defilat cu Dacian Cioloş peste tot în campania electorală, ne-a ridicat scorul electoral şi acum Nicuşor Dan ne îngroapă. Ţine partidul închis de teamă că i-l fură Cioloş.“ Atmosfera din USR este foarte tensionată după ce Nicuşor Dan, liderul partidului, nu a ţinut cont de opinia majoritară, favorabilă alăturării lui Dacian Cioloş acestei formaţiuni. 

Un lider de filială, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, a dezvăluit „României libere“ informaţii relevante din interiorul USR. El ne-a povestit că a existat o singură discuţie între Dacian Cioloş şi Nicuşor Dan, în luna februarie: „Nu a fost nicio discuţie între Dacian Cioloş şi USR. Nicuşor Dan s-a văzut cu el fără să ne spună, i-a transmis că nu este binevenit în partid şi i-a recomandat să-şi facă partid“.


Citește și comentariul:  Să vă fie frică, PSD nu pică! Nu vrea Nicuşor Dan l OPINIE

Prima tentativă de coagulare a unei mișcări politice suficient de puternice încât să propună, în 2019, un prezidențiabil capabil să învingă candidatul PSD a eșuat. Discuțiile dintre Dacian Cioloș și Uniu­nea Salvați România (USR) nu s-au concretizat, astfel că fostul premier a anunțat public că nu va face pasul către formațiunea condusă de Nicușor Dan, cel care, de altfel, i-a blocat accesul de teamă că i-ar trage partidul de sub picioare… citește mai departe aici


Şase ore în şedinţă

În replică, liderii din teritoriu i-au reproşat şefului USR că nu i-a consultat, că l-a refuzat pe Cioloş fără să aibă mandat din partea partidului. „După ce Cioloş a zis «pas», am aflat şi am convocat o şedinţă cu şefii de filiale, în care am stat şase ore. Nicuşor Dan ne-a spus că Dacian Cioloş nu este o alegere bună, că vrea să unească USR şi PNL şi PMP, că vine cu nu ştiu ce oameni de afaceri dubioşi, «nişte băieţi», că vrea să ne păstrăm identitatea, și dacă Cioloş îşi face partid şi creşte, iar noi coborâm la 5%, asta e, rămânem integri“, au relatat sursele RL.

În cadrul şedinţei, 36 de lideri de filiale din 42 au votat, peste capul şefului USR, să se constituie o comisie de negociere cu Dacian Cioloş, să se întâlnească cu el pentru a le prezenta proiectul politic, pe care îl discutase doar cu Nicuşor Dan.  „Seara, Nicuşor Dan s-a văzut cu Dacian -Cioloş, în prezenţa lui Cristian Ghinea, Cătălin Drula şi Vlad Voiculescu, şi desigur că nu i-a spus ce au hotărât preşedinţii de filiale. Noi am aflat şi am ţinut-o trei zile într-un scandal continuu, prin teleconferinţe. Nicuşor Dan ne repeta întruna că Dacian Cioloş nu vrea să vină în USR. Noi îi spuneam: «Păi nu vrea pentru că te opui tu». Iar Nicuşor a zis «OK, dacă vreţi voi, o să-l sun şi o să-i spun că îl vreţi în partid»“, ne-au mai relatat sursele citate.

După acest moment, Nicuşor Dan a făcut celebra declaraţie publică: „L-am  sunat pe Dacian Cioloş. Nu mi-a răspuns. M-a sunat el. Nu am putut răspunde eu. Apoi i-am dat un SMS“.



Cioloş s-a enervat

Aceste tergiversări l-au iritat pe Dacian Cioloş, -astfel încât, săptămâna trecută, aflat la Bruxelles, fostul premier i-a cerut public lui Nicuşor Dan să nu mai folosească numele său pentru a-şi rezolva problemele din partid. La Bruxelles, unii lideri USR au discutat cu fostul premier, i-au transmis că 36 de filiale îl susţin, că Nicuşor Dan s-a antepronunţat, iar acesta le-a replicat sec: „Da, dar e totuși președintele vostru, nu?“. 

Clotilde Armand, convinsă doar pe jumătate să candideze

Sursele citate au confirmat că Nicuşor Dan şi apropiaţii săi vor să o dea afară din partid pe Clotilde Armand. Unii lideri de filiale USR vor să o convingă pe aceasta să-l contracandideze la congresul din mai, însă Armand e convinsă doar pe jumătate. „Trebuie convinsă cu orice preţ. Mai lucrăm la asta“, ne-au spus sursele citate. Dacă Clotilde Armand nu va candida împotriva lui Nicuşor Dan, strategia liderilor de filiale este ca, la congres, să-şi impună oameni în Biroul Naţional, format în prezent din apropiaţi ai acestuia din Uniunea Salvaţi Bucureştiul, pentru a putea avea o influenţă mai mare în partid.


Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Investitorii în fondurile private, blocați în China: Regulile stricte și economia încetinită opresc ieșirile

Investitorii majori în fondurile private de acțiuni se confruntă cu probleme grave în China, neputând să-și lichideze participațiile sau să listeze companiile din portofoliu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă