PLR a eșuat în încercarea de a racola un mare număr de aleși locali în județele care compun Regiunea de Centru. Cei mai mulți dintre liderii PNL spun că vor rămâne alături de primarul Sibiului, Klaus Iohannis. ”Această situație este una normală.
În județele din Regiunea de Centru avem, pe de o parte, fiefuri indiscutabile ale UDMR, cum ar fi Harghita, mai puțin orașul Toplița, care are majoritate etnică românească, apoi Covasna, cu excepția orașului Întorsura Buzăului, și jumătatea estică a județului Mureș, cu excepția zonei Reghin – Valea Gurghiului.
Apoi, avem organizații unde PDL este foarte puternic, cum ar fi județul Alba, unde tandemul format din primarul Mircea Hava și președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, domină scena politică locală, iar cel de-al treilea politician de forță, Teodor Atanasiu de la PNL, este acum aliatul lor. În Brașov, ACL domină scena politică locală, prin intermediul primarului PDL și al președintelui Consiliului Județean, de la PNL. Aceeași situație este și în Mureș, unde avem tandemul Dorin Florea de la PDL și Ciprian Dobre de la PNL. În Sibiu, categoric, Klaus Iohannis rămâne cel mai important politician. Această situație a scăzut foarte mult atractivitatea PLR. În fond, de ce să migreze un ales local spre un partid din arcul guvernamental, când acest gest l-ar pune în conflict deschis cu președintele Consiliului Județean și cu ceilalți politicieni de forță din județ? Desigur, este vorba de banii pe care îi poate aloca Guvernul, dar care sunt precumpăniți de fondurile care vin dinspre Consiliul Județean”, explică politologul Andreea Irimie motivul pentru care aleșii locali din Regiunea Centru au refuzat ofertele venite dinspre PLR.
Liberalii lui Tăriceanu racolează de la PSD
În acest context, în anumite județe, PLR a început să canibalizeze direct zestrea electorală a aliaților din PSD. Alba este un foarte bun exemplu. PLR Alba este condus de Ioan Lazăr, fost vicepreședinte al PNL, însă la conducerea PLR Alba Iulia a fost instalat un fost vicepreședinte al PSD Alba, Radu Todoran. Cei doi au reușit să racoleze până acum doi consilieri locali de la PSD. De la liberali, cel mai ”spectaculos” transfer a fost cel al pensionarului Onorie Froda, motiv de ironie în presa locală la adresa adepților lui Călin Popescu-Tăriceanu.
În Sibiu, cea mai proeminentă figură a PLR este senatorul Sorin Ilieșiu, un regizor care, potrivit foștilor săi colegi din PNL, ”confundă politica cu platoul de filmare”. Sorin Ilieșiu a fost exclus la începutul acestui an din PNL, la cererea fostului președinte al formațiunii, Crin Antonescu. El i s-a alăturat de la bun început lui Călin Popescu-Tăriceanu, însă, pe plan local, nu a reușit să destructureze filiala PNL, care îl susține pe actualul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, care candidează pentru postul de președinte al României. PLR Mureș, PLR Harghita și PLR Covasna nu au reușit nici un transfer politic spectaculos. În Brașov, șeful PLR este fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Valentin Șoneriu, care și-a datorat numirea lui Călin Popescu-Tăriceanu în perioada în care acesta era premier. PLR Brașov a reușit să racoleze un consilier municipal.
PROBLEME
Misiune imposibilă
Specialiștii în științe politice afirmă că șansele PLR de a crea o organizație puternică în Sibiu sunt nule. Și asta pentru că desemnarea lui Klaus Iohannis drept candidat la alegerile prezidențiale a electrizat filialele locale ale PNL și PDL, care doresc ca un sibian să ocupe cea mai înaltă funcție în republică. Entuziasmul lor ar fi cotaminat și celelalte filiale ale partidelor care compun ACL din regiune.
Klaus Iohannis a reușit să își fidelizeze susținătorii, care au declinat ofertele de la PLR